Elinor Torp kan vinna en Guldspade
Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till en guldspade för boken ”Vi, skuggorna”.
Industriarbetarnas tidning
28 maj, 2020 - 12:59
Skrivet av Mikael Färnbo
DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.
– Det är såklart väldigt kul. Wendelapriset går till den typ av journalistik som jag tycker är allra viktigast, säger hon.
Boken Vi, skuggorna skildrar ett skuggsamhälle som existerar parallellt med vår egen verklighet. En sida av svensk arbetsmarknad som under de senaste decennierna utvecklats till ett gömställe och en arena för kriminella att tvätta pengar och utnyttja människor. Av 54 inskickade bidrag till Wendelapriset tillhör Elinor Torps bok de tio som nu nominerats. Vinnare meddelas i augusti.
Hur känns nomineringen?
– För det första är jag glad över att det var så många olika bidrag i år, att det görs så mycket bra socialreportage nuförtiden. Det var lite dåligt med det under en period, men nu är det vanligare att man går på djupet och redaktionerna skapar de möjligheterna för journalister. Det är väldigt positivt.
– Sen är det såklart väldigt kul att få tillhöra det sammanhanget. Wendelapriset går till den typ av journalistik som jag tycker är allra viktigast.
Vad utmärker ett bra socialreportage?
– Att det genom enskilda människoöden visar på större samhällsproblem och på så vis belyser de mänskliga konsekvenserna så att det berör läsaren på djupet, och att det på sikt kan leda till förändring.
Vad ställer det för krav på reportern?
– Jag tror man måste ha en egen drivkraft. Själv har jag en sorts bränsle i en ilska över orättvisor, jag går in i de här människorna ganska djupt. Även om jag inte alls lever i deras situation kan jag förstå de oförrätter som de har råkat ut för. Det är väldigt mycket känslor involverat vilket också ställer krav på att man måste kunna distansera sig när man skriver. Det är en tuff balansgång.
När boken släpptes i höstas blåste den liv i debatten om arbetslivskriminalitet. Frågan debatterades i riksdagen och en utredning tillsattes.
Hur känns det att ha satt igång de här rörelserna?
– Någonstans är min främsta drivkraft att berätta mänskliga historier för att få till samhällsförändring där systemet har brustit, kanske så pass allvarligt att människor dör, skadar sig eller utnyttjas och förnedras som de gör i den här boken. Så det gör mig såklart glad att det här uppvaknandet har skett, säger hon.
Vi, skuggorna är Elinor Torps tredje bok om arbetslivet, efter Döden på jobbet och Jag orkar inte mer. Boken är även nominerad till en guldspade.