Industriarbetarnas tidning

Bok om skugg­samhället kan få fint pris

28 maj, 2020 - 12:59

Skrivet av

DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.
– Det är såklart väldigt kul. Wendelapriset går till den typ av journalistik som jag tycker är allra viktigast, säger hon.

Boken Vi, skuggorna skildrar ett skuggsamhälle som existerar parallellt med vår egen verklighet. En sida av svensk arbetsmarknad som under de senaste decennierna utvecklats till ett gömställe och en arena för kriminella att tvätta pengar och utnyttja människor. Av 54 inskickade bidrag till Wendelapriset tillhör Elinor Torps bok de tio som nu nominerats. Vinnare meddelas i augusti.

Hur känns nomineringen?
– För det första är jag glad över att det var så många olika bidrag i år, att det görs så mycket bra socialreportage nuförtiden. Det var lite dåligt med det under en period, men nu är det vanligare att man går på djupet och redaktionerna skapar de möjligheterna för journalister. Det är väldigt positivt.

– Sen är det såklart väldigt kul att få tillhöra det sammanhanget. Wendelapriset går till den typ av journalistik som jag tycker är allra viktigast.

Vad utmärker ett bra socialreportage?

– Att det genom enskilda människoöden visar på större samhällsproblem och på så vis belyser de mänskliga konsekvenserna så att det berör läsaren på djupet, och att det på sikt kan leda till förändring.

Vad ställer det för krav på reportern?

– Jag tror man måste ha en egen drivkraft. Själv har jag en sorts bränsle i en ilska över orättvisor, jag går in i de här människorna ganska djupt. Även om jag inte alls lever i deras situation kan jag förstå de oförrätter som de har råkat ut för. Det är väldigt mycket känslor involverat vilket också ställer krav på att man måste kunna distansera sig när man skriver. Det är en tuff balansgång.

När boken släpptes i höstas blåste den liv i debatten om arbetslivskriminalitet. Frågan debatterades i riksdagen och en utredning tillsattes.

Hur känns det att ha satt igång de här rörelserna?
– Någonstans är min främsta drivkraft att berätta mänskliga historier för att få till samhällsförändring där systemet har brustit, kanske så pass allvarligt att människor dör, skadar sig eller utnyttjas och förnedras som de gör i den här boken. Så det gör mig såklart glad att det här uppvaknandet har skett, säger hon.

Vi, skuggorna är Elinor Torps tredje bok om arbetslivet, efter Döden på jobbet och Jag orkar inte mer. Boken är även nominerad till en guldspade.

Bortstädad: Mannen som försvann

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Elinor Torp kan vinna en Guldspade

Elinor Torp kan vinna en Guldspade

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till en guldspade för boken ”Vi, skuggorna”.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Den nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

DA:s reporter får prestigefullt stipendium

DA:s reporter får prestigefullt stipendium

Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp har fått det prestigefulla Hiertastipendiet av Publicistklubben. Hon får det för att fortsätta granska svensk arbetslivskriminalitet.

Elinor Torp om engagemanget för de skyddslösa arbetarna

Elinor Torp om engagemanget för de skyddslösa arbetarna

I boken Rent åt helvete tar sig DA:s reporter Elinor Torp an den smutsiga städbranschen. Men även arbetarrörelsen och politiken som banat väg för missförhållandena.

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp prisades på lördagskvällen med en Guldspade för sin granskning av det statliga företaget Samhall. ”Jag vill tillägna priset till de på Samhall som farit illa”, säger Elinor Torp.

Svidande kritik – nu måste regeringen agera

Svidande kritik – nu måste regeringen agera

Riksrevisionen kommer till samma slutsats som vi gjort i granskningen av skuggsamhället: alldeles för lite görs mot exploateringen av arbetskraft, skriver Elinor Torp.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

Stor rädsla för corona i skugg­samhället

Arbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

Domen om människo­exploatering är en viktig signal

Fängelse i åtta månader. Skadestånd för kränkning och utebliven lön. Det är en signal till arbetsgivare som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.