Industriarbetarnas tidning

Gravid? Risk att du förlorar pengar

5 maj, 2020

Skrivet av

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Risker i arbets­miljön för gravida

Gravida får inte arbeta med bly. Dessutom finns en rad andra risker som man ska väga in när man avgör om en gravid kan fortsätta jobba:

  • Vibrationer.
  • Buller.
  • Strålning.
  • Extrem värme eller kyla.
  • Fysisk belastning, lyft, arbetsställningar och så vidare.
  • Smittämnen.
  • Cancerframkallande ämnen.
  • Andra kemiska ämnen, till exempel kvicksilver och kolmonoxid.
  • Psykosociala faktorer som psykiska påfrestningar, våld eller hot om våld. (Arbetsmiljöverkets
    föreskrift 2007:5)

Läkarnas besked var tydligt: Det är redan nu farligt för fostret om du jobbar. Sandra Ekholm var gravid i sjätte veckan. Att köra tunga maskiner på Harsco Metals skulle innebära för stora risker.

I sjätte veckan har de flesta inte ens berättat för vänner och familj att de väntar barn. Nu var Sandra tvungen att berätta det för chefen.

– I det läget vill man inte riskera något. Man kan få skador på fostret, det är buller och vibrationer.

Harsco Metals ligger inne på SSAB:s område i Oxelösund. Om Sandra hade jobbat på SSAB i stället hade allt varit enklare. Hon var frisk och arbetsför, och på ett stort företag är det sällan svårt att hitta passande arbetsuppgifter, till exempel på kontoret. Det är så det är tänkt att fungera – är jobbet för riskfyllt när du är gravid ska du omplaceras.

Men Harsco Metals, med ett 25-tal anställda i produktionen, hade inte de möjligheterna. Alla jobb var tunga och bullriga. Så Sandra tvingades sluta jobba, och fick vara hemma fram till förlossningen.

– De hade inga uppgifter för gravida, och då behövde de heller inte betala lön.
För Sandra blev det en stor ekonomisk förlust. Från Försäkringskassan fick hon graviditetspeng på knappt 80 procent av lönen. För företaget kostade det ingenting.

Möjligheten att jobba när du är gravid beror inte bara på din hälsa. Om du jobbar på ett litet företag med riskfylld arbetsmiljö, som i industrin, är risken större att du tvingas gå hem och förlorar inkomst.

Orättvist, tyckte Sandra.

Efter graviditeten var hon med och skrev en motion till IF Metalls kongress 2017. I den föreslog de att förbundet skulle verka för att gravida kvinnor som tvingas gå hem på grund av risker i jobbet ska få en utfyllnad i ersättningen genom en försäkring.

– Så du inte förlorar pengar om du inte kan bli omplacerad.
Motionen avslogs, bland annat för att man tyckte att det kunde minska arbetsgivarens ansvar att omplacera. Inför kongressen i höst gör de ett nytt försök.

Nu är Sandra gravid igen, och hon har återigen fått sluta jobba trots att hon är frisk. Den här gången har hon dock lite annat att göra. Hon har blivit vald till vice ordförande för IF Metall i Sörmland och kan jobba en del på avdelningen.

Det minskar den ekonomiska förlusten, och gjorde också att hon fick komma ut och träffa folk – i alla fall fram tills coronan satte stopp för det i mars. De sociala kontakterna är något hon har saknat när hon inte kunnat gå till jobbet.

– Det är inte jätteroligt att gå hemma i nio månader när man mår bra. Du är ju inte sjuk, du är gravid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

IF Metalls jurist: ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”

IF Metalls jurist: ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”

Åratal av trakasserier får klubbstyrelsen på Cytiva i Umeå att avgå i protest.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

När Jennifer blev sjuk av graviditeten sa företaget att hon måste jobba. När hon blev sjuk igen blev hon uppsagd. Vad var det egentligen som hände på Åkers Sweden?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

När blir det ordning på Northvolt?

När blir det ordning på Northvolt?

Northvolt lovar omkring 4 000 gröna jobb i Skellefteå. Ännu fler planeras i Göteborg och Borlänge. Men facken har sett den snabba omställningens baksida och än saknas flera bitar innan framtidens fabrik är trygg och säker.

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar från sitt tidigare förslag att totalförbjuda gruvarbete under jord för gravida och ammande.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.