Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö
Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.
Industriarbetarnas tidning
5 maj, 2020
Skrivet av Anna Julius
Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.
Gravida får inte arbeta med bly. Dessutom finns en rad andra risker som man ska väga in när man avgör om en gravid kan fortsätta jobba:
Läkarnas besked var tydligt: Det är redan nu farligt för fostret om du jobbar. Sandra Ekholm var gravid i sjätte veckan. Att köra tunga maskiner på Harsco Metals skulle innebära för stora risker.
I sjätte veckan har de flesta inte ens berättat för vänner och familj att de väntar barn. Nu var Sandra tvungen att berätta det för chefen.
– I det läget vill man inte riskera något. Man kan få skador på fostret, det är buller och vibrationer.
Harsco Metals ligger inne på SSAB:s område i Oxelösund. Om Sandra hade jobbat på SSAB i stället hade allt varit enklare. Hon var frisk och arbetsför, och på ett stort företag är det sällan svårt att hitta passande arbetsuppgifter, till exempel på kontoret. Det är så det är tänkt att fungera – är jobbet för riskfyllt när du är gravid ska du omplaceras.
Men Harsco Metals, med ett 25-tal anställda i produktionen, hade inte de möjligheterna. Alla jobb var tunga och bullriga. Så Sandra tvingades sluta jobba, och fick vara hemma fram till förlossningen.
– De hade inga uppgifter för gravida, och då behövde de heller inte betala lön.
För Sandra blev det en stor ekonomisk förlust. Från Försäkringskassan fick hon graviditetspeng på knappt 80 procent av lönen. För företaget kostade det ingenting.
Möjligheten att jobba när du är gravid beror inte bara på din hälsa. Om du jobbar på ett litet företag med riskfylld arbetsmiljö, som i industrin, är risken större att du tvingas gå hem och förlorar inkomst.
Orättvist, tyckte Sandra.
Efter graviditeten var hon med och skrev en motion till IF Metalls kongress 2017. I den föreslog de att förbundet skulle verka för att gravida kvinnor som tvingas gå hem på grund av risker i jobbet ska få en utfyllnad i ersättningen genom en försäkring.
– Så du inte förlorar pengar om du inte kan bli omplacerad.
Motionen avslogs, bland annat för att man tyckte att det kunde minska arbetsgivarens ansvar att omplacera. Inför kongressen i höst gör de ett nytt försök.
Nu är Sandra gravid igen, och hon har återigen fått sluta jobba trots att hon är frisk. Den här gången har hon dock lite annat att göra. Hon har blivit vald till vice ordförande för IF Metall i Sörmland och kan jobba en del på avdelningen.
Det minskar den ekonomiska förlusten, och gjorde också att hon fick komma ut och träffa folk – i alla fall fram tills coronan satte stopp för det i mars. De sociala kontakterna är något hon har saknat när hon inte kunnat gå till jobbet.
– Det är inte jätteroligt att gå hemma i nio månader när man mår bra. Du är ju inte sjuk, du är gravid.