Industriarbetarnas tidning

Gravid? Risk att du förlorar pengar

5 maj, 2020

Skrivet av

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Risker i arbets­miljön för gravida

Gravida får inte arbeta med bly. Dessutom finns en rad andra risker som man ska väga in när man avgör om en gravid kan fortsätta jobba:

 • Vibrationer.
 • Buller.
 • Strålning.
 • Extrem värme eller kyla.
 • Fysisk belastning, lyft, arbetsställningar och så vidare.
 • Smittämnen.
 • Cancerframkallande ämnen.
 • Andra kemiska ämnen, till exempel kvicksilver och kolmonoxid.
 • Psykosociala faktorer som psykiska påfrestningar, våld eller hot om våld. (Arbetsmiljöverkets
  föreskrift 2007:5)

Läkarnas besked var tydligt: Det är redan nu farligt för fostret om du jobbar. Sandra Ekholm var gravid i sjätte veckan. Att köra tunga maskiner på Harsco Metals skulle innebära för stora risker.

I sjätte veckan har de flesta inte ens berättat för vänner och familj att de väntar barn. Nu var Sandra tvungen att berätta det för chefen.

– I det läget vill man inte riskera något. Man kan få skador på fostret, det är buller och vibrationer.

Harsco Metals ligger inne på SSAB:s område i Oxelösund. Om Sandra hade jobbat på SSAB i stället hade allt varit enklare. Hon var frisk och arbetsför, och på ett stort företag är det sällan svårt att hitta passande arbetsuppgifter, till exempel på kontoret. Det är så det är tänkt att fungera – är jobbet för riskfyllt när du är gravid ska du omplaceras.

Men Harsco Metals, med ett 25-tal anställda i produktionen, hade inte de möjligheterna. Alla jobb var tunga och bullriga. Så Sandra tvingades sluta jobba, och fick vara hemma fram till förlossningen.

– De hade inga uppgifter för gravida, och då behövde de heller inte betala lön.
För Sandra blev det en stor ekonomisk förlust. Från Försäkringskassan fick hon graviditetspeng på knappt 80 procent av lönen. För företaget kostade det ingenting.

Möjligheten att jobba när du är gravid beror inte bara på din hälsa. Om du jobbar på ett litet företag med riskfylld arbetsmiljö, som i industrin, är risken större att du tvingas gå hem och förlorar inkomst.

Orättvist, tyckte Sandra.

Efter graviditeten var hon med och skrev en motion till IF Metalls kongress 2017. I den föreslog de att förbundet skulle verka för att gravida kvinnor som tvingas gå hem på grund av risker i jobbet ska få en utfyllnad i ersättningen genom en försäkring.

– Så du inte förlorar pengar om du inte kan bli omplacerad.
Motionen avslogs, bland annat för att man tyckte att det kunde minska arbetsgivarens ansvar att omplacera. Inför kongressen i höst gör de ett nytt försök.

Nu är Sandra gravid igen, och hon har återigen fått sluta jobba trots att hon är frisk. Den här gången har hon dock lite annat att göra. Hon har blivit vald till vice ordförande för IF Metall i Sörmland och kan jobba en del på avdelningen.

Det minskar den ekonomiska förlusten, och gjorde också att hon fick komma ut och träffa folk – i alla fall fram tills coronan satte stopp för det i mars. De sociala kontakterna är något hon har saknat när hon inte kunnat gå till jobbet.

– Det är inte jätteroligt att gå hemma i nio månader när man mår bra. Du är ju inte sjuk, du är gravid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Vibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsmiljön måste bli bättre!

Arbetsmiljön måste bli bättre!

”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Skorna av på tysta jättefabriken

Skorna av på tysta jättefabriken

Jobben har tryggats och arbetsmiljön har blivit bättre med mångmiljardinvesteringen på Östrand. Men en liten detalj har irriterat: Heltäckningsmattan i den nya driftcentralen.

Bemanningens baksida

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.