Så håller du liv i bokcirkeln
Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.
Industriarbetarnas tidning
5 maj, 2020
Skrivet av Elinor Torp
Varför vill du skriva om arbetare, Henrik Valentin som skrivit boken Brutet Löfte, en positiv skildring av industrijobb?
– För tre år sedan var jag på verkstan och servade bilen. Det var rent och snyggt och luktade inte avgaser. När jag sedan besökte en mekanisk verkstad såg det likadant ut där och för första gången fick jag lära mig vad en CNC-operatör är. Jag blev jätteförvånad. Kan industrijobb se ut så här!
Hur var din bild?
– Som huvudpersonen i boken, Göran, utbrister när en HR-assistent föreslår att han ska omskola sig: Det är skitigt, det är omklädning med pissrännor … Den schablonbilden har många. Göran hade följt med sin pappa ut på verkstadsgolvet som nioåring och lovat att aldrig gå i hans fotspår. Nu är han 52 och precis sagts upp från sitt jobb som tjänsteman på grund av arbetsbrist.
Vad brottas Göran med?
– Hans väg som tjänsteman är slut. Behovet av kvalificerade svetsare är enormt och han erbjuds att gå en arbetsmarknadsutbildning. Först blir han vansinnig. Sedan trillar polletten ner.
Hur har researchen gått till?
– IF Metall i Östra Värmland har hjälpt mig mycket. De har visat mig runt på Degerfors järnverk som jag i boken kallar Möckelfors steel. Min bror har visat mig olika typer av svetsar. När jag började gräva i det här noterade jag också att industritekniska gymnasiet i Malmö är nedlagt! Man tror inte det är sant. Industrin står inför jätteproblem att försöka attrahera unga.