”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetensutveckling”
Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
29 juni, 2020
Skrivet av Pontus Ohlin
Svar på läsarnas frågor Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.
Infördes för att företagen bättre ska klara tillfälliga kriser, samt minska risken för uppsägningar.
Finns i lag sedan 2014, men utökades av regeringen i mars 2020.
Arbetstiden kan sänkas med 20, 40 eller 60 procent. Lönen minskas med 4, 6 respektive 7,5 procent.
Under maj, juni och juli kan arbetstiden sänkas med 80 procent och lönen minskas med 12 procent.
Staten täcker majoriteten av lönekostnaden.
7 dagar i förväg måste korttidsavtalet sägas upp – om parterna inte kommit överens om annat i det lokala avtalet.
Kolla ditt lokala avtal. Det är en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare. Där ska det tydligt framgå vilken typ av kompetenshöjande insats det är fråga om och vad den har för innehåll. Utbildningen ska dessutom vara relevant, inte vara någon som man bara ska ”sitta av”.
Arbetsgivaren kan inte ensidigt bestämma att utbildningen ska förläggas på exempelvis fredagar, när du kanske egentligen ska vara hemma. Fack och arbetsgivare ska vara överens om tidpunkten.
Kolla vad som står i ditt lokala avtal.
Nej, det kan du inte. Om du – frivilligt eller inte – behöver arbeta mer än vad som regleras i den lokala överenskommelsen, så måste arbetsgivaren säga upp avtalet eller förhandla fram en ny överenskommelse med facket.
Om arbetsgivaren ändå låter dig jobba mer, så har företaget inte rätt till stöd från Tillväxtverket. Om företaget bryter mot korttidsavtalet så riskerar det dessutom att bli skadeståndsskyldigt både gentemot dig och facket.
Jo, i vissa lägen. Men då är det övertid som gäller. Vilket kan ske vid stora sjukdomstal inom processindustrin, till exempel. Detta för att inte en hel masugn eller pappersmaskin ska behöva stå still.
Den behåller du, den påverkas inte av att du är korttidspermitterad.
Om du vill vara garanterad semester i fem dagar en viss vecka så bör du göra det.
Arbetsgivaren kan nämligen säga upp korttidsavtalet med kort varsel, och då riskerar du att behöva jobba de två dagar som du trodde att du skulle vara ledig.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.