Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

10 juni, 2020

Foto: Lisa Arfwidson

Debatt Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

Om skribenten:

Gabriel Jöngren jobbar på Metsä Tissue. Är ordförande för Pappers avd 78 i Mariestad och var med och drog igång projektet Pappers UNG 2020.

Vart i världen finns det en mer modern arbetsrätt än i Sverige och i övriga Norden? Lagen har 50 år på nacken, men det betyder inte att den är omodern, snarare att den har stått pall i 50 år trots it-bubbla, finanskriser och massarbetslöshet.

Lagen om anställningsskydd har redan ”anpassats” för att efterlikna det tidiga 1900-talets anställningsskydd. Den 1 juni 2007 kom anställningsformen av allmän visstid. Den gav arbetsköparna möjlighet att provanställa personer för hur lång tid som helt. Anställningsformen som gör det möjligt för arbetsköpare att från en dag till en annan bestämma huruvida en människa får jobba eller inte. Som ger dem makten att förtrycka och tysta sina anställda med hot om att inte få jobba kvar.

Las är i dag ett minne blott av vad den en gång var, men en viktig del av kärnan finns kvar: Arbetsköparen kan bara säga upp dig på sakliga grunder. Antingen måste det föreligga arbetsbrist eller så måste du ha brutit mot det köpekontrakt du skriver under som det står anställningsavtal på.

Att vi påpekar fel och brister på vår arbetsplats är inte ett brott mot anställningsavtalet. Att vi rapporterar diskriminering och särbehandling är inte ett brott mot anställningsavtalet. Att vi kräver att företaget (arbetsköparen) lever upp till sin del i köpekontraktet är inte ett brott mot anställningsavtalet.

Men med den föreslagna moderniserade arbetsrätten och om den blir verklighet får arbetsköparen nästan ensidig makt att bestämma vad som bryter mot avtalet och inte.

Vem kommer våga engagera sig i fackliga frågor om utredningens förslag blir verklighet?

Pappers arbetar just nu med en historisk satsning på yngre medlemmar för ett förbunds framtid, UNG 2020. Målet är att vi trots vår ringa storlek ska kunna fortsätta vara ett eget förbund i minst 40 år till och ha lokala avdelningar som löser de lokala frågorna med lokala förtroendevalda.

Men vem kommer våga engagera sig i fackliga frågor om utredningens förslag blir verklighet? Vem kommer våga säga ifrån till koncernens VD eller till platschefen? Vem kommer våga stå upp för sin arbetskollega som blir trakasserad på jobbet? Vem kommer våga sätta sig i en position där arbetsköparen tycker du är jobbig som framför lagens krav, när de kan hävda samarbetssvårigheter utan saklig grund och göra sig av med den jobbiga individen?

Meningen var att utredningen skulle finna ett förslag som fortfarande upprätthöll en grundläggande balans mellan arbetare och arbetsköpare. Arbetsköparna sitter redan idag på makten över kapitalet och rätten att leda och fördela arbetet, och bestämmer därför också när det är arbetsbrist.

Arbetarna äger enbart rätten att organisera sig i fackföreningar.

Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten – för vem kommer våga stå upp för den när anställningen blir hotad?!

Så här vill utredaren ändra las

Låt den svenska modellen få leda oss i det här utan hot om lagstiftning. Det var den som en gång tog oss ur misär och byggde välfärdslandet Sverige. Den var modern när den kom och är det fortfarande jämfört med många andra länder i den ”moderna” västvärlden.

Utredningens förslag tystar oss arbetare. Utredningens förslag tystar oss som företräder våra kollegor på golvet. Utredningens förslag skickar svensk arbetsmarknad tillbaka till tiden där vi arbetare stod utanför bruksgrindarna med mössan i hand och tiggde om jobb.

Därför får vi inte vara tysta nu – vi måste göra allt vi kan för att stoppa det här förslaget, som skulle skicka oss tillbaka till en tid då otrygghet präglade en arbetares liv!

 

Gabriel Jöngren
ordförande Pappers Avd. 78

En kommentar till “En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

”Kompetensutveckling kan inte ställas mot trygghet”

”Kompetensutveckling kan inte ställas mot trygghet”

Det vore absurt om vi resonerande om vad vi ska offra för att få en säker arbetsmiljö. Samma inställning borde vi ha kring anställningstryggheten, skriver Jan-Olov Carlsson på Volvo Lastvagnar i Umeå.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

Arbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

För att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Facket ger bort sitt enda trumfkort”

”Facket ger bort sitt enda trumfkort”

IF Metall har sålt ut stora delar av kollektivavtalet för löneökningar och nu återstår bara att diskutera Las. Genom en enkel förändring från anställningsår till kompetens försvinner hela skyddet, skriver debattören och tidigare förbundsjuristen Kurt Junesjö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.