Molnen tröstar och skrämmer
Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.
Gabriel Jöngren jobbar på Metsä Tissue. Är ordförande för Pappers avd 78 i Mariestad och var med och drog igång projektet Pappers UNG 2020.
Vart i världen finns det en mer modern arbetsrätt än i Sverige och i övriga Norden? Lagen har 50 år på nacken, men det betyder inte att den är omodern, snarare att den har stått pall i 50 år trots it-bubbla, finanskriser och massarbetslöshet.
Lagen om anställningsskydd har redan ”anpassats” för att efterlikna det tidiga 1900-talets anställningsskydd. Den 1 juni 2007 kom anställningsformen av allmän visstid. Den gav arbetsköparna möjlighet att provanställa personer för hur lång tid som helt. Anställningsformen som gör det möjligt för arbetsköpare att från en dag till en annan bestämma huruvida en människa får jobba eller inte. Som ger dem makten att förtrycka och tysta sina anställda med hot om att inte få jobba kvar.
Las är i dag ett minne blott av vad den en gång var, men en viktig del av kärnan finns kvar: Arbetsköparen kan bara säga upp dig på sakliga grunder. Antingen måste det föreligga arbetsbrist eller så måste du ha brutit mot det köpekontrakt du skriver under som det står anställningsavtal på.
Att vi påpekar fel och brister på vår arbetsplats är inte ett brott mot anställningsavtalet. Att vi rapporterar diskriminering och särbehandling är inte ett brott mot anställningsavtalet. Att vi kräver att företaget (arbetsköparen) lever upp till sin del i köpekontraktet är inte ett brott mot anställningsavtalet.
Men med den föreslagna moderniserade arbetsrätten och om den blir verklighet får arbetsköparen nästan ensidig makt att bestämma vad som bryter mot avtalet och inte.
Vem kommer våga engagera sig i fackliga frågor om utredningens förslag blir verklighet?
Pappers arbetar just nu med en historisk satsning på yngre medlemmar för ett förbunds framtid, UNG 2020. Målet är att vi trots vår ringa storlek ska kunna fortsätta vara ett eget förbund i minst 40 år till och ha lokala avdelningar som löser de lokala frågorna med lokala förtroendevalda.
Men vem kommer våga engagera sig i fackliga frågor om utredningens förslag blir verklighet? Vem kommer våga säga ifrån till koncernens VD eller till platschefen? Vem kommer våga stå upp för sin arbetskollega som blir trakasserad på jobbet? Vem kommer våga sätta sig i en position där arbetsköparen tycker du är jobbig som framför lagens krav, när de kan hävda samarbetssvårigheter utan saklig grund och göra sig av med den jobbiga individen?
Meningen var att utredningen skulle finna ett förslag som fortfarande upprätthöll en grundläggande balans mellan arbetare och arbetsköpare. Arbetsköparna sitter redan idag på makten över kapitalet och rätten att leda och fördela arbetet, och bestämmer därför också när det är arbetsbrist.
Arbetarna äger enbart rätten att organisera sig i fackföreningar.
Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten – för vem kommer våga stå upp för den när anställningen blir hotad?!
Låt den svenska modellen få leda oss i det här utan hot om lagstiftning. Det var den som en gång tog oss ur misär och byggde välfärdslandet Sverige. Den var modern när den kom och är det fortfarande jämfört med många andra länder i den ”moderna” västvärlden.
Utredningens förslag tystar oss arbetare. Utredningens förslag tystar oss som företräder våra kollegor på golvet. Utredningens förslag skickar svensk arbetsmarknad tillbaka till tiden där vi arbetare stod utanför bruksgrindarna med mössan i hand och tiggde om jobb.
Därför får vi inte vara tysta nu – vi måste göra allt vi kan för att stoppa det här förslaget, som skulle skicka oss tillbaka till en tid då otrygghet präglade en arbetares liv!
Gabriel Jöngren
ordförande Pappers Avd. 78
Bra Gabriel. Stoppa LAS-skiten och se till att fira Ung 2020 ordentligt.