Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

18 juni, 2020

Debatt I överenskommelsen mellan januaripartierna står klart och tydligt att balansen på arbetsmarknaden ska bibehållas. Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag i en socialdemokratiskt ledd regering, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Om skribenterna:

S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott
 består av: (från vänster) Johanna Haraldsson, Helén Pettersson, Patrik Björk, Serkan Köse, Marianne Pettersson, Johan Andersson och Anna Johansson (ordförande).

På samma sätt som kollektivavtal förhandlas om och utvecklas med jämna mellanrum, så måste även delar av arbetsrätten kunna förändras i takt med att arbetsmarknaden gör detsamma. Men steg mot ökad flexibilitet för företagen måste mötas med likvärdiga steg som ger löntagarna ökad trygghet. Balansen mellan parterna på arbetsmarknaden kommer aldrig att rubbas åt fel håll så länge vi socialdemokrater är med och styr.

Vi är väl medvetna om att det finns både olika och starka åsikter om januariavtalet som vårt parti förhandlat fram med våra samarbetspartier på nationell nivå. Inte minst finns det synpunkter på det område i avtalet som rör just arbetsrätten.

Det har vi respekt för. Samtidigt är det viktigt att säga att om vi socialdemokrater fick bestämma skulle vi helst av allt vilja att löntagarna fick mer att säga till om. Men med vårt partis resultat på 28 procent i senaste riksdagsvalet har vi inte de röster som krävs för en politik med den inriktningen. Tvärtom – vi har i stället en situation där 60 procent av riksdagens ledamöter föreslår raka motsatsen till det vi vill. Det är den verklighet vi lever i, och som vi har att hantera.

Genom överenskommelsen i regeringsförhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna har vi säkrat en arbetsrätt där en grundläggande maktbalans mellan fack och arbetsgivare ska upprätthållas. För oss socialdemokrater är detta helt centralt, och formuleringen om bibehållen balans en viktig seger i samma avtal.

Mot oss står den stora majoritet i riksdagen som vill annorlunda. Enligt läckta förhandlingsutkast från regeringsförhandlingarna hösten 2018 vet vi att en moderatledd regering hade reformerat både turordningsreglerna och saklig grund vid uppsägning av personliga skäl. Detta utan att parterna hade getts möjlighet att förhandla om det, och utan några som helst ambitioner att balansen mellan parterna skulle upprätthållas.

För en tid sedan behandlade riksdagen motioner på det arbetsmarknadspolitiska området. Vi talar då om hundratals sidor med text, med mängder av förslag. Där framgår det tydligt vad alternativet till januariavtalet hade varit: ett högerkonservativt block i regeringsställning hade gjort stor åverkan på arbetsrätten, bland annat.

Bland de förslag vi i riksdagen röstade nej till för några veckor sedan finns alltifrån grova inskränkningar av strejkrätten och förslag om lagstadgade minimilöner till förlängda provanställningar och återinförande av Lex Laval.

Det är bara ett axplock, listan på löntagarfientliga förslag är ännu längre än så.

Sammantaget skulle det fullkomligt rasera balansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Och de stora förlorarna på det skulle vara Sveriges löntagare.

Så här vill utredaren ändra las

Arbetsrätten kommer att förändras, men vi socialdemokrater ser helst att det är arbetsmarknadens parter som kommer överens, med den bibehållna balans som blir i en förhandling. Kommer inte parterna överens så väntar dock tuffa politiska förhandlingar i höst.

Vi vill därför vara tydliga: i överenskommelsen mellan januaripartierna står klart och tydligt att balansen på arbetsmarknaden ska bibehållas. Den utredning om las som nyligen presenterades lever inte upp till detta grundläggande krav. Därmed kan utredningens förslag, så som det är formulerat nu, aldrig bli ett skarpt lagförslag. Åtminstone inte så länge vi har en socialdemokratiskt ledd regering.

 

S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott
:
Anna Johansson (ordförande)
Helén Pettersson
Johan Andersson
Serkan Köse
Marianne Pettersson
Patrik Björk 
Johanna Haraldsson

4 kommentarer till “Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans

 • Varför gavs då inte förutsättningar till utredarn innan han började sitt jobb med detta. För inte kan han väl struntat i förutsätningarna? Eller hade utredarn en egen agenda?! För hur i helvete kan han presentera saker som backar tiden 150 år bakåt. Vem gav honom uppdraget? Den/Dom måste ju hål i huvudet!

 • Det som Kenta frispråkigt säger, måste man till en viss del hålla med om. Socialdemokraterna sätter sig i den här situationen, och hoppas att facken ska reda upp Las frågan.
  Räkna inte med det. Svenskt näringsliv kommer att pressa LO tills förhandlingarna bryter samman. Låta centern och liberalerna sätta agenda var fel. Ni kommer att få den här frågan i knäet igen. Kan skapa en regeringskris!

 • Kära kamrater, socialdemokratin är inte bara förlegad och död, den har även varit arbetarklassens största fiende i den benämning att den utger sig för att vara på arbetarens sida. Reform efter reform har de drivit igenom, och nu befinner man sig i ett desperat läge samtidigt som LAS förhandlingarna läggs i fackets knä istället för att smutsa ner sina egna händer

 • Trianguleringspolitik.
  .
  S har ägnat och ägnar sig åt en trianguleringspolitik som blivit FunktionsOduglig i klorna på hetsande kapital/marknadsivrare/lobbyister och deras medarbetarpartier- M, L, C, SD, KD (och i viss mån MP)
  .
  Socialdemokraterna har hamnat på en snårig stig som är svår att hitta tillbaka från.
  Ledord som rättvisa, kunskap, solidaritet och trygghet har bleknat i träsket av opportunism. Högerpartierna lever på skrämselpropagandan och media följer blint deras agendor.
  .
  Att ordet modernisering per automatik skulle betyda förbättring kan ju föga gälla förslagen LAS-utredning. Ur konservativ synpunkt är ju detta naturligtvis strålande då Toijer spelar dom rätt i händerna.
  .
  Vad blir då nästa steg?
  1: Alla undantagna från turordningsreglerna?
  2: Skrota föreningsrätten?
  3: Införa tjänstemannahjonlagen på nytt?
  4: Införande av ECA- kontrakt?
  Listan på önskemål från Högern och Kapitalet kan ju naturligtvis göras mycket längre.
  .
  Så ordet ”Modernisering” i vilket högern/kapital och marknadsivrare vill lura i oss att tro är helt enkelt, ”att byta frihet mot falsk trygghet”. Naturligtvis skall du inte låta dig luras, – vi ska inte byta frihet mot falsk trygghet.
  Socialdemokratin måste med detta helt enkelt hitta hem igen om de skall fortsätta utmana försämringspolitiken som idag genomförs. Annars är jag övertygad om att S kommer hamna mellan 15–20 procent i kommande valrörelser.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

Arbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

Låt bli att luckra upp las

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Er tystnad slår oss med häpnad”

Det hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.