Molnen tröstar och skrämmer
Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt I överenskommelsen mellan januaripartierna står klart och tydligt att balansen på arbetsmarknaden ska bibehållas. Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag i en socialdemokratiskt ledd regering, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott består av: (från vänster) Johanna Haraldsson, Helén Pettersson, Patrik Björk, Serkan Köse, Marianne Pettersson, Johan Andersson och Anna Johansson (ordförande).
På samma sätt som kollektivavtal förhandlas om och utvecklas med jämna mellanrum, så måste även delar av arbetsrätten kunna förändras i takt med att arbetsmarknaden gör detsamma. Men steg mot ökad flexibilitet för företagen måste mötas med likvärdiga steg som ger löntagarna ökad trygghet. Balansen mellan parterna på arbetsmarknaden kommer aldrig att rubbas åt fel håll så länge vi socialdemokrater är med och styr.
Vi är väl medvetna om att det finns både olika och starka åsikter om januariavtalet som vårt parti förhandlat fram med våra samarbetspartier på nationell nivå. Inte minst finns det synpunkter på det område i avtalet som rör just arbetsrätten.
Det har vi respekt för. Samtidigt är det viktigt att säga att om vi socialdemokrater fick bestämma skulle vi helst av allt vilja att löntagarna fick mer att säga till om. Men med vårt partis resultat på 28 procent i senaste riksdagsvalet har vi inte de röster som krävs för en politik med den inriktningen. Tvärtom – vi har i stället en situation där 60 procent av riksdagens ledamöter föreslår raka motsatsen till det vi vill. Det är den verklighet vi lever i, och som vi har att hantera.
Genom överenskommelsen i regeringsförhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna har vi säkrat en arbetsrätt där en grundläggande maktbalans mellan fack och arbetsgivare ska upprätthållas. För oss socialdemokrater är detta helt centralt, och formuleringen om bibehållen balans en viktig seger i samma avtal.
Mot oss står den stora majoritet i riksdagen som vill annorlunda. Enligt läckta förhandlingsutkast från regeringsförhandlingarna hösten 2018 vet vi att en moderatledd regering hade reformerat både turordningsreglerna och saklig grund vid uppsägning av personliga skäl. Detta utan att parterna hade getts möjlighet att förhandla om det, och utan några som helst ambitioner att balansen mellan parterna skulle upprätthållas.
För en tid sedan behandlade riksdagen motioner på det arbetsmarknadspolitiska området. Vi talar då om hundratals sidor med text, med mängder av förslag. Där framgår det tydligt vad alternativet till januariavtalet hade varit: ett högerkonservativt block i regeringsställning hade gjort stor åverkan på arbetsrätten, bland annat.
Bland de förslag vi i riksdagen röstade nej till för några veckor sedan finns alltifrån grova inskränkningar av strejkrätten och förslag om lagstadgade minimilöner till förlängda provanställningar och återinförande av Lex Laval.
Det är bara ett axplock, listan på löntagarfientliga förslag är ännu längre än så.
Sammantaget skulle det fullkomligt rasera balansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Och de stora förlorarna på det skulle vara Sveriges löntagare.
Arbetsrätten kommer att förändras, men vi socialdemokrater ser helst att det är arbetsmarknadens parter som kommer överens, med den bibehållna balans som blir i en förhandling. Kommer inte parterna överens så väntar dock tuffa politiska förhandlingar i höst.
Vi vill därför vara tydliga: i överenskommelsen mellan januaripartierna står klart och tydligt att balansen på arbetsmarknaden ska bibehållas. Den utredning om las som nyligen presenterades lever inte upp till detta grundläggande krav. Därmed kan utredningens förslag, så som det är formulerat nu, aldrig bli ett skarpt lagförslag. Åtminstone inte så länge vi har en socialdemokratiskt ledd regering.
S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott
:
Anna Johansson (ordförande)
Helén Pettersson
Johan Andersson
Serkan Köse
Marianne Pettersson
Patrik Björk
Johanna Haraldsson
Varför gavs då inte förutsättningar till utredarn innan han började sitt jobb med detta. För inte kan han väl struntat i förutsätningarna? Eller hade utredarn en egen agenda?! För hur i helvete kan han presentera saker som backar tiden 150 år bakåt. Vem gav honom uppdraget? Den/Dom måste ju hål i huvudet!
Det som Kenta frispråkigt säger, måste man till en viss del hålla med om. Socialdemokraterna sätter sig i den här situationen, och hoppas att facken ska reda upp Las frågan.
Räkna inte med det. Svenskt näringsliv kommer att pressa LO tills förhandlingarna bryter samman. Låta centern och liberalerna sätta agenda var fel. Ni kommer att få den här frågan i knäet igen. Kan skapa en regeringskris!
Kära kamrater, socialdemokratin är inte bara förlegad och död, den har även varit arbetarklassens största fiende i den benämning att den utger sig för att vara på arbetarens sida. Reform efter reform har de drivit igenom, och nu befinner man sig i ett desperat läge samtidigt som LAS förhandlingarna läggs i fackets knä istället för att smutsa ner sina egna händer
Trianguleringspolitik.
.
S har ägnat och ägnar sig åt en trianguleringspolitik som blivit FunktionsOduglig i klorna på hetsande kapital/marknadsivrare/lobbyister och deras medarbetarpartier- M, L, C, SD, KD (och i viss mån MP)
.
Socialdemokraterna har hamnat på en snårig stig som är svår att hitta tillbaka från.
Ledord som rättvisa, kunskap, solidaritet och trygghet har bleknat i träsket av opportunism. Högerpartierna lever på skrämselpropagandan och media följer blint deras agendor.
.
Att ordet modernisering per automatik skulle betyda förbättring kan ju föga gälla förslagen LAS-utredning. Ur konservativ synpunkt är ju detta naturligtvis strålande då Toijer spelar dom rätt i händerna.
.
Vad blir då nästa steg?
1: Alla undantagna från turordningsreglerna?
2: Skrota föreningsrätten?
3: Införa tjänstemannahjonlagen på nytt?
4: Införande av ECA- kontrakt?
Listan på önskemål från Högern och Kapitalet kan ju naturligtvis göras mycket längre.
.
Så ordet ”Modernisering” i vilket högern/kapital och marknadsivrare vill lura i oss att tro är helt enkelt, ”att byta frihet mot falsk trygghet”. Naturligtvis skall du inte låta dig luras, – vi ska inte byta frihet mot falsk trygghet.
Socialdemokratin måste med detta helt enkelt hitta hem igen om de skall fortsätta utmana försämringspolitiken som idag genomförs. Annars är jag övertygad om att S kommer hamna mellan 15–20 procent i kommande valrörelser.