”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

August Wieser var en av tio elever som påbörjade den nystartade utbildningen i Gävle för tre år sedan. Nu har han pluggat färdigt och sommar­jobbar här på Billerud Korsnäs. Foto: Lina Larsson

Redo för framtiden

Sommarjobb.August Wieser har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

August Wieser, minns ni honom? Gävlekillen som för snart tre år sedan påbörjade en helt ny gymnasieutbildning. Närmare bestämt det industritekniska programmet med särskild inriktning på processteknik, och som beskrevs som klippt och skuren för morgondagens pappersarbetare.

Med hälften teori, hälften praktik. Högskoleförberedande dessutom.

När DA träffade August och hans klasskamrater första gången, hösten 2017, var det dock helt andra tider. Då var det högkonjunktur och full snurr i industrin och inne på de svenska bruken. Nästan varenda prognos pekade uppåt.

De då sextonåriga grabbarna, som satt bänkade i en teorisal på Polhemsskolan i centrala Gävle och fick lära sig varför man bland annat flisar ved, spåddes kort sagt en lysande framtid på svensk arbetsmarknad.

Pappersjättarna i stans utkanter – som Stora Enso och Billerud Korsnäs – tampades dessutom med stora pensionsavgångar och skulle därför välkomna dem med öppna famnen.

August Wieser var en av tio elever som påbörjade den nystartade utbildningen i Gävle för tre år sedan. Nu har han pluggat färdigt och sommarjobbar här på Billerud Korsnäs.  Foto: Lina Larsson

Men så kom plötsligt coronaviruset och vände allting upp och ner. Samhället och industrin tvärnitade, framtidsoptimismen sprack som en ballong och snart kunde vi läsa om varsel och permitteringar i en omfattning som aldrig förr. Världen över.

För massa- och pappersindustrins del blev det förvisso inte lika nattsvart som för många andra branscher, efterfrågan på till exempel toapapper sköt rejält i höjden ett tag, men ändå. Illa är det. Ingen tycks gå riktigt säker längre.

Samarbete mellan kommun och industri

Polhemsskolans industritekniska program med processteknisk inriktning startade hösten 2017 efter att ha legat i träda i många år. Detta eftersom massa- och pappersindustrin har ett stort behov av nyutbildad arbetskraft, då många arbetare går i pension.

Utbildningen är ett samarbete mellan Gävle kommun och de omkringliggande pappersbruken Stora Enso, Billerud- 
Kornäs och Smurfit Kappa.

För sistaårseleven August och hans kamrater innebar denna vår att de varken kunde vara i skolan eller ute på praktik mer. I stället fick de vara hemma och lära sig återstoden av vad en fullfjädrad pappersarbetare bör veta och kunna helt via skärm.

– I början tyckte jag väl att det var okej med distansundervisning. Men efter ett tag märkte man hur svårt det var att hitta motivation och fokus, förklarar August, som nu hunnit fylla arton och ta körkort.

Han rattar sin röda, tolv år gamla, Ford Fiesta ut från Gävle i riktning mot Billerud Korsnäs, bruket som han praktiserade på under utbildningen och som han nu under sommaren ska jobba på i tio veckor. Han tittar på bilen framför och fortsätter:

– Jag saknade kompisarna också, att ha någon att snacka med på rasterna. Det blev ju lite ensamt att sitta själv så där hela tiden. Dessutom kände jag mig lite besviken på att det inte blev så mycket till firande. Det var tråkigt. Man hade ju verkligen sett fram emot det.

Klassen som precis gått ut sista året på Polhemsskolans industritekniska program med processteknisk inriktining. Foto: Lina Larsson

Nej, något utspring, skrålande på lastbilsflak eller annat typiskt studentfirande blev det inte när August och 85000 andra ungdomar runtom i landet tog studenten det här året.

Döma hockeymatcher, som han brukar göra när det är säsong, kunde han heller inte göra. Likaså bila ner till Balatonsjön i Ungern, som han och hans familj har som tradition göra så här års.
– Min farfar kom därifrån, det är därför vi gör det. Han jobbade förresten på Iggesunds bruk en tid. Farmor också. Ja, även min pappa faktiskt, men nu jobbar han med fastigheter och bilar i stället.

Att han valde utbildningen beror på att han ”föll för konceptet”, säger han. Att både få praktisera och gå i skolan. För säkerhets skull lade han till extrakurser i svenska, engelska och matematik – kurser som gör att han kan söka till högskolan om han vill.
– Det brukar jag rekommendera de yngre eleverna att göra. Om man ändå är i skolan så är det ju lika bra att läsa så mycket man kan, tycker jag. Man vet ju aldrig.

I början var det lite svajigt. Vi var ju första årskullen på den här utbildningen.

August Wieser.

Valde du rätt utbildning?
– I början var det lite svajigt. Vi var ju första årskullen på den här utbildningen och det kändes som att det var mycket som var oklart. Men nu i efterhand är jag nöjd. Och så har jag ju fått sommarjobb dessutom, så det känns helt rätt.

I tio veckor ska han jobba sexskift på Billerud Kornäs, ett bruk som årligen tillverkar och skeppar iväg tonvis med vätskekartong till när och fjärran.
– Var fjärde vätskeförpackning i världen kommer faktiskt härifrån, säger han lite stolt medan han rullar in på besöksparkeringen intill den jättelika anläggningen.

Han är extra glad att han fick sommarjobb på pappersmaskin.
– Det är där jag trivs bäst. Uppgifterna kanske inte är de mest roliga, men kollegorna där är väldigt schyssta. Och hellre det än tvärtom.

Vad gör du om tio år, tror du?
– Jag vet inte, men jag tror inte att jag är kvar på Korsnäs i alla fall. Ibland funderar jag på att gå i farsans fotspår, hålla på med fastigheter, bilar och sånt.

Som inte alls har med massa och papper att göra?
– Precis. Men å andra sidan har jag ju hittills bara praktiserat och inte jobbat skift än. Vem vet, skiftarbete kanske passar min livsstil jättebra, och så blir jag kvar här resten av livet!

 


”Framtiden 
blir nog bra – trots coronan”

Enkät.Sju studenter från industritekniska programmet med särskild inriktning på processteknik om sin gymnasietid.

Oskar Eriksson

– Jag visste inte riktigt vad jag förväntade mig när jag sökte det här programmet, men jag blev glatt överraskad och i dag är jag väldigt nöjd med mitt val. Nu är det bara att hoppas på att man får in foten på något företag. Kanske Kornäs, jag ska sommarjobba där i alla fall.

Daniel Månsson

– Det har var tre spännande år. Mycket praktik, mycket teori. Roligare än att bara sitta av all tid i ett klassrum i alla fall. Men synd med coronan, man hade ju sett fram emot att få fira ordentligt efter alla de här åren.

 

Robin Gravström

Coronan kom väldigt olämpligt. Inte för att jag är särskilt rädd för själva sjukdomen, utan för hur det ska bli med jobb i framtiden. Tyvärr har jag inte lyckats få något jobb i sommar, men jag hoppas att jag kommer in på ett traineeprogram. Vi får se hur det blir.

Isak Leino

Utbildningen var bra, men coronan ställde till det. Vi fick ju varken vara på praktik eller i skolan, vilket var tråkigt. I dag är jag inte lika övertygad om att det kommer finnas mycket jobb i framtiden. Men å andra sidan är det ju fortfarande många som snart ska gå i pension.

Liam M Tenser

– Jag känner mig lika taggad att jobba på pappersbruk som jag var för tre år sedan, och nu ska jag sommarjobba på förrådet på Stora Enso i Skutskär. Utbildningen har varit jättebra, tycker jag. Minus coronan förstås.

Gustav Larsson

– En rolig utbildning, tycker jag. Speciellt praktiken, att få komma ut och se hur det går till från grunden, i verkligheten, där allting händer. Det har jag fått göra på Stora Enso, och där ska jag också jobba nu i sommar.

Anton Ivarsson

– Det har varit tre bra år. Med mycket praktik. Och det är bra för jag tycker att det är mycket roligare att vara på en fabrik än i skolan. Jag ska sommarjobba på Stora Enso nu och det ser jag fram emot. Framtiden för vår bransch blir nog bra – trots coronan.


Lasse Pettersson, elevernas huvudlärare

– Det har funkat jättebra. Det har varit en kul och intressant resa att få vara med ända från starten. Bara en elev hoppade av, men han kom tillbaka och ska börja trean nu. När coronan kom blev det lite oroligt till en början. Vi ville ju på alla sätt säkerställa att sistaårs-
eleverna skulle få den utbild-ning som de ska ha. Men det gick bra 
till slut. De cirka 100 timmar gymnasiearbete som eleverna 
hade kvar kunde vi lösa med distansundervisning.

”Gott om jobb finns det ju”

En dag på bruket

Läs mer:


po@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

1

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemanningsanställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

1

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Anständiga utnyttjar inte krisen

KrönikaDet finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.