Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag
IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.
Industriarbetarnas tidning
16 juni, 2020 - 15:32
Skrivet av Marcus Derland
Arbetsdomstolen Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.
Vid fyra tillfällen under 2019 arbetade en IF Metallmedlem natt på ett industriföretag som är anslutet till teknikavtalet. På teknikavtalet är arbete mellan klockan 24:00 till 05:00 inte tillåtet om det inte finns ett lokalt avtal som reglerar nattarbetet.
Enligt stämningsansökan som lämnats in till AD är det inte bara under 2019 som otillåtet nattarbete förekommit. Redan 2017 bröt bolaget mot kollektivavtalet men då kom man överens om att skärpa rutinerna och det bjöds på fika till personalen som skadestånd.
IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic som står bakom stämningen menar att frågan om skadestånd är principiellt viktig för facket.
– Företag ska inte kunna bryta mot avtalet och sedan strunta i att betala skadestånd, säger han.
I fallet på Skåneföretaget föreslog IF Metall att företaget skulle betala för fika till fackklubbens årsmöte som skadestånd. Men bolaget sa nej.
Enligt Darko Davidovic har det blivit allt vanligare att företag som ligger under teknikavtalet vägrar att betala skadestånd när de brutit mot avtalet.
– Jag har två fall till där jag överväger att stämma. För att få ordning på det här kommer jag fortsätta att gå till domstolen, säger han.
IF Metall kräver att bolaget ska betala 200 000 kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott.
– Skadeståndet är satt högt för att företagen ska avskräckas att begå avtalsbrott, säger Darko Davidovic.
Teknikföretagen är ännu inte klara med sitt svar på stämningen och vill därför vänta med att kommentera innehållet.
– Jag vill inte föregripa vårt svar, säger Tomas Undin, teknikföretagens förhandlingschef.
Vad får medlemmen i skadestånd?
Denna fråga är ju konstruerad på detta sett pga man aldrig får något skadestånd till den enskilde medarbetaren och om det utgår ett skadestånd till medarbetaren ligger det så lågt att det knappt räcker till en kaffe och kaka.
Men taleförbud vid arbetsskada är en sådan sak där medarbetaren inte kan få skadestånd av företaget, men facket får detta. Kanske inte som en del i taleförbudet men det känns j…t konstigt att detta är så snedvridet!