Skift med tangenter
I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrumsån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.
Industriarbetarnas tidning
10 juli, 2020
Skrivet av Pontus Ohlin
Arkivbilden.
Visst fanns det anledning att vara glad den här sommardagen 1956. Barfotaliv på en gräsplätt under skinande sol och med alla tänkbara campingattiraljer. Gasoltub, parasoll, husgeråd. Allt man behövde.
Tre veckors betald semester hade man. Inte bara två längre. Två, som riksdagen hade röstat igenom arton år tidigare för att stilla arbetarnas ökade ”behov av rekreation”, som det hette.
Men nu var det nya tider. Högkonjunktur, välfärdsdrömmar och full fart framåt. Och så semester på det. Året innan, 1955, hade charterresorna till Spanien slagit igenom på allvar, och överallt på de svenska vägarna rullade det numera semesterfirare på jakt efter några veckors avkoppling och äventyr.
På den tiden brukade semestern alltid infalla i juli. Det kommer sig av att fack och arbetsgivare inom industrin – strax efter andra världskriget – kom överens om att hålla fabrikerna stängda just då. Något som smittade av sig till andra branscher. Därav begreppet industrisemester.
Text: Pontus Ohlin
… var också året då Volvo Amazon och även Ikeas monterbara möbler i platta paket presenterades för första gången.
10 procent av Sveriges befolkning har inte råd att resa bort på semester, enligt SCB. Det är en av de lägsta andelarna i Europa. Genomsnittet för hela EU är 28 procent.
Det var 42 år sedan är det vi fick 25 dagars semester. Året var 1978, samma år som Ingemar Stenmark och Björn Borg vann alpina världscupen respektive Wimbledon för tredje året i rad.
Och båda var födda – just det, 1956!