Vad ska jag tänka på inför semestern?
Sommaren är ett bra tillfälle att se över allt försäkringsskydd. Att ha ett bra skydd gör att du kan koppla av och njuta mer av ledighet och resor. Privatekonomen Annika Creutzer ger sina bästa tips.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
FRÅGA OM JOBBET: Husrenovering Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad och det är mycket som måste anpassas. Vi har varit i kontakt med ett par byggfirmor som lämnat olika priser. Det är dock svårt att jämföra vad som ingår. Vi vill inte att det blir dyrare än nödvändigt, tar längre tid än planerat eller att vi blir lämnade med byggfel som ingen bryr sig om. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?
Svar: Ni gör helt rätt som förbereder er noga innan ni sätter i gång. Börja med att höra med andra som anlitat de byggare ni pratat med. Var de nöjda? Alla seriösa företag kan hänvisa till tidigare kunder för referenser men bäst är givetvis om det är människor ni känner som har erfarenhet av företagen.
Nästa steg kan vara att be om offerter på jobbet. Skriv själva noggrant ner vad ni vill ska göras och ge till byggarna så underlättar ni både för dem och kan lättare jämföra offerterna.
Fråga också om företaget är med i en branschorganisation. Då finns regler som medlemmarna måste följa, vilket ger dig större trygghet.
Har företaget kompetens och nödvändig behörighet? Det gäller till exempel vid våtrumsarbeten i badrum där det av bland annat försäkringsskäl är bra att kunna visa på att hantverkarna kan sin sak.
På Konsumentverkets sida hallakonsument.se finns en utmärkt checklista för den som vill anlita byggare och andra hantverkare.
Det är viktigt att kontrollera att firman har F-skattsedel (kopia på registerutdrag från Skatteverket). Om det inte finns F-skatt riskerar du att betraktas som arbetsgivare med betydligt högre kostnad och ansvar.
Kolla även försäkring, be till exempel att få kopia på försäkringsbrev.
Är byggföretaget skuldfritt? Kolla med Kronofogden. Finns det betalningsanmärkningar? Kolla med kreditupplysnings-företag, exempelvis UC.
Ett skrivet kontrakt är ett måste! Det finns en utmärkt kontraktsmall, Hantverksformulär 17, på hallakonsument.se.
I kontraktet bör det stå utförligt vad som ska göras, när arbetet ska påbörjas och avslutas, pris inklusive moms och vad som gäller vid ändringar och tillägg, vem som står för material, el, resor och städning, hur betalningen ska ske och när samt om det är ett ROT-uppdrag eller inte.
Betala inga stora belopp i förskott. Det är en varningssignal att företaget kan ha ekonomiska problem. Och framför allt – betala inte hela kostnaden innan allt arbete är väl utfört och ni är helt nöjda.
Ett sista tips är att dokumentera hela byggprocessen med foton och dagbok. Skulle något hända i framtiden är det bra att, för exempelvis ett försäkringsbolag, kunna visa att varje steg var fackmannamässigt gjort.
Annika Creutzer, privatekonom
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.