Industriarbetarnas tidning

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

11 augusti, 2020

Skrivet av

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.
– Vi måste inte välja det näst sämsta, säger förbundsordförande Pontus Georgsson.

På fredag håller LO ett extrainsatt representantskap för att rösta om det ska bli några fortsatta förhandlingar om trygghet och omställning med arbetsgivarna. Redan för ett drygt år sedan hoppade Pappers som första förbund av förhandlingarna. Därför är planen att säga nej till förhandlingar inget nytt.

– Det här har vi tyckt länge, vi ville vara tydliga med det en gång till, säger Pontus Georgsson om den debattartikel han skrivit i Arbetet där han presenterade planerna.

Frågan om las-förhandlingarna har skapat stor konflikt inom LO hela våren, men i början av sommaren fanns tecken på att såren började läka. LO-styrelsen diskuterade fram hur en eventuell fortsatt förhandling skulle gå till. En omstart skulle ske, med mer öppenhet och inflytande för hela LO. Det tycker Pappers i sig är bra.

Enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson var ni överens i LO-styrelsen före sommaren, stämmer inte det?

– Det där blir hårklyverier. Vi har tagit ett gemensamt beslut i styrelsen. Om förhandlingarna ska fortsätta ska de ske på det sättet som föreslås. Men vi i Pappers tycker inte att förhandlingarna ska fortsätta.

Exakt hur förbundets tre ombud kommer att rösta bestämmer de först under själva representantskapet på fredag.

– Vi måste lyssna på debatten, därefter tar vi vårt beslut. Och våra ombud fattar sina egna beslut.

Pappers tycker inte att valet bara står mellan alternativen att förhandla centralt eller acceptera politikernas förslag. I stället vill förbundet förhandla om anställningstryggheten under den ”vanliga” avtalsrörelsen.

– Vi vill se en tredje väg där vi gör som vi alltid gjort – lägger fram gemensamma krav i avtalsrörelsen.

Då, säger han, kan facket sätta mer kraft bakom sina krav i och med konfliktvapnet och att förbunden kan stötta varandra.

– Inte så att vi ska hålla på och strejka, det gör vi väldigt sällan. Men vissheten om att möjligheten finns gör att det blir en mer jämbördig situation mellan parterna. Är vi eniga inom LO kan vi förändra.

Om nya bestämmelser i anställningstryggheten skrivs in i de ”vanliga” avtalen – kan det finnas en risk för att det blir mindre attraktivt för arbetsgivare att teckna kollektivavtal?

– Det kan möjligen bli en effekt, men att teckna kollektivavtal är en av fackets huvuduppgifter så det kommer vi ändå fortsätta att lyckas med.

I början av sommaren presenterades en statlig utredning om arbetsrätten, som fick många inom facket att se rött, eftersom de ansåg att den gav en kraftig fördel till arbetsgivarna. Om fack och arbetsgivare inte kommer överens är ursprungstanken att utredningens förslag ska bli lag. Det är något som Pontus Georgsson anser ger facket en nackdel vid eventuella förhandlingar. Dessutom tror han att arbetstagarsidan är mer rädda om den svenska modellen än motparten.

– Vi kommer att vara mer måna om att nå ett resultat i förhandlingarna. Bara där ligger vi på minus.

Om det nu inte skulle bli några förhandling, och utredningens förslag i stället blir lag, vad säger du till dina medlemmar då?

– Det där blir spekulationer. Jag har svårt att se att Socialdemokraterna skulle göra så stora ingrepp som gör att vi inte i efterhand kan påverka genom förhandlingar, eller på längre sikt genom politisk påverkan och opinionsbildning.

Vad händer om ni säger nej på representantskapet, men det ändå blir ja till fortsatta förhandlingar?

– Vi kommer att fortsätta delta på de möten där frågan diskuteras, jag sitter själv i LO styrelsen. Vi kommer att säga vad vi tycker på representantskap och avtalsråd. Men vi kommer inte att vara med och förhandla.

Ni har hoppat av de här förhandlingarna och ni har hoppat av LO-samordningen – är ni på väg att bli LO:s bråkstakar?

– Vi är inga bråkstakar, vi är snälla. Vi berättar varför vi kliver av, det är öppet och tydligt. Till slut måste vi ställa oss på våra medlemmars sida. Vi tror inte att förhandlingarna leder till att det kommer att bli bättre för våra medlemmar.

Såren inom LO har varit djupa. Pontus Georgsson kan inte svara rakt av vad man ska göra för att få ihop organisationen igen.

– Det kommer en ledning med vilja och kraft. Det kommer att gå bra. Vi är 14 förbund med olika viljor, men vi kommer att vara starka tillsammans.

En kommentar till “Pappers vill ha en tredje väg i las-förhandlingarna

  • Precis om man vill ha en förhandling måste allt tas upp! Även alla försäkringar och förmåner som T ex. Arbetsskadeförsäkringen och förmåner inom hela avtalsområdet och inte plocka bort vissa delar för att det inte passar LO centralt eller att medlemmarna vill ha med detta.

    Det är viktigt att dom försäkringar man som medlem tecknat har kraft och gäller när situationer uppstår där medlemmarna behöver hjälp och stöd!

    Om man lyfter bort hjärtefrågor och lägger dessa utanför avtalsförhandlingarna blir det inte transparent eller tydligt för någon och allra minst för dem man påstår sig värna!

    Dags att kliva ner från dom höga hästarna och göra något åt den kantring åt höger som sker nu och under 10-tal år innan.

    Mer verkstad och mindre snack! Alla kan vara akademiker när det inte gäller en själv. Eller hur?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

Pappers hoppar av Las-förhandlingar

Pappers hoppar av Las-förhandlingar

Pappers hoppar av de centrala förhandlingarna om arbetsrätten, som nu pågår mellan fack och arbetsgivare.

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.