Nu stänger stora delar av industri-Sverige
När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet.
Industriarbetarnas tidning
17 september, 2020 - 07:33
Skrivet av Rasmus Lygner
Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig.
I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort det.
– Det känns som att krisen har pågått ännu längre. För näringslivet är det ett helt nytt läge. Ibland skildras det i media som att läget har svängt, men väldigt många branscher har fortfarande gigantiska problem. Vad som är glädjande är att stora delar av industrin har kommit igång. Flera varsel har dragits tillbaka och korttidsarbetet har minskat. Fordonsindustrin är nyckeln för väldigt många företag. Och det verkar som att alla tre fordonsbolagen snurrar på ganska bra, även om det är på lägre nivåer än tidigare.
Du uttryckte tidigare en oro för hur krisen skulle slå just mot fordons- och verkstadsindustrin.
– När jag pratar med fordonsindustrin säger de att orderingången har kommit igång. De säger att de hoppas att de kan komma igång med en vettig produktion igen, men att det beror på vad som händer i övriga Europa. Fordonsindustrin jobbar hårt med att klara sina underleverantörskedjor, men jag skönjer ändå en viss optimism hos såväl bilföretaget som de två lastbilsföretagen.
Så de har klarat krisen ganska bra ändå?
– Industriföretagen har haft en hygglig konjunktur under ganska många år nu. De har starka balansräkningar och klarar därför nedstängningar och en nedgång.
”Om vi ser en ljusning framåt sommaren kanske vi får igång hjulen snart igen”, sa du i mars. Såg du någon ljusning?
– I mitten av juni sa flera av de stora, tunga företagen till mig att de planerade att gå upp i takt i augusti. Då kände jag att det var signaler om att företagen är på väg tillbaka och har börjat tänka strategiskt igen. I en del fall är produktionen fortfarande på en lägre nivå, men jag tycker nog ändå att det svängde inom industrin precis innan sommaren.
Hur har korttidsarbetet tagits emot?
– Alla säger att det har varit fullständigt suveränt. Vi har räddat tiotusentals personer från arbetslöshet tack vare korttidsarbetet. Kanske handlar det om ännu fler? Det finns inga beräkningar ännu. Även om varslen är många och arbetslösheten ökar, står det klart att korttidsarbetet har dämpat ökningen av arbetslösheten. Företagen berömmer det som den enskilt viktigaste åtgärden.
Innan sommaren såg vi stora varsel inom industrin. Finns det en risk att ytterligare läggs nu under hösten?
– Ja, om osäkerheten om 2021 är väldigt stor. Då tänker företagen att de måste anpassa sig efter en lägre volym det kommande året. Och att de i så fall måste varsla redan under hösten, eftersom de vet att uppsägningstiderna är ganska långa. Men det är inte samma sak som att det faktiskt blir uppsägningar. Företagen har ibland en tendens att säkerhetsvarsla.
Vad krävs för att de ska slippa känna den här osäkerheten?
– En signal om att företagen kan fortsätta nyttja korttidsarbetet ifall pandemin skulle ta fart igen och skapa behov av ytterligare neddragningar. Men grunden är att bekämpa smittan. Så att vi inte får ett enormt utbrott till hösten och med det nya nedstängningar.
I våras ville du inte svara på om detta var en värre kris än finanskrisen. Kan du göra det nu?
– Finanskrisen var fruktansvärt brutal inom industrin. Den var ett hårdare slag mot industrin än den här krisen. Men ser man till Sverige som nation är det bara att studera BNP-siffrorna. Då är det givet att den här krisen är den djupaste sedan depressionen på 30-talet.