Industriarbetarnas tidning

Den stolta lagkaptenen

30 september, 2020

Skrivet av

Som en match Fotbollsälskaren Matts Jutterström liknar Pappers vid en yttermittfältare. En stark och uthållig spelare med lika mycket stolthet som yrkeskunnande i skallen. Och han är övertygad om att den spelaren har framtiden framför sig.

Matts Jutterström 1961-2019

Intervjun med Matts Jutterström gjordes i januari 2019. Han avled lördagen den 11 maj 2019, 58 år gammal.

Matts Jutterström har basat över Pappers sedan förbundets kongress i Sundsvall 2014. Det första han gjorde då – liksom efter kongressen i Gävle fyra år senare – var att se till att styrelsen fick en utbildning i konsten att leda och utveckla en idéburen organisation. Något som Pappers styrelse aldrig hade gjort förr.

– Det handlade helt enkelt om att vi skulle sätta oss ner och snacka ihop. Skapa en plattform för hur styrelsen skulle arbeta. Vad är det för värderingar vi har egentligen? Tillit och engagemang – vad är det för något? Frågor som är viktiga när man ska bygga ett lag och få en organisation att fungera.

Hur var det tidigare?

– Väldigt ombudsmannastyrt. Man agerade mest utifrån vad ombudsmännen rapporterade. Det tyckte jag var fel. En förbundsstyrelse ska inte ägna sig åt detaljer, utan den ska lägga upp en färdriktning för organisationen som de leder.

Vad var det viktigaste ni kom fram till?

– Att man inte behöver vara överens om precis allt. Men däremot att det är viktigt att man är överens om huvudlinjerna, de stora frågorna. Vi är ju ändå ett gäng, ett lag som ska fatta olika typer av beslut i fyra år.

Lag och lagarbete är ord som Matts Jutterström ofta återkommer till. Och eftersom han är så passionerat intresserad av fotboll – han har till och med Hammarbys logga intatuerad i en arm – ställer DA honom inför följande tankeexperiment:

Säg att Pappers står på en fotbollsplan tillsammans med LO:s övriga 13 förbund. Det är match mot arbetsgivarna. Vilken position har Pappers?

– Tja, vi skulle ju inte vara en av de tre som får sitta på avbytarbänken i alla fall!

Utan?

– På mittfältet, tror jag. Jo, Pappers är en yttermittfältare, en spelare som orkar springa på långa bollar och skjuta bra inlägg. Stark. Uthållig. Alltid att räkna med.

Och hur skulle du beskriva pappersarbetaren?

– Stolt, jävligt stolt. Över arbetet man gör, och oavsett bruk man arbetar på. Det finns en stark självkänsla bland förbundets medlemmar. Att man är någon, att man kan något. Jag tror också att man är stolt över sin fackförening, att man känner stark solidaritet och samhörighet med den. Och sådant tycker jag är jätteviktigt, det är precis så det ska vara.

Vad har varit Pappers största utmaning under dina år som ordförande?

– Varje avtalsrörelse är en utmaning i sig. Men annars kan jag inte påstå att vi har ställts inför några gigantiska prövningar egentligen. Det har tuffat på. Vi tappar inte lika många medlemmar längre, och dessutom har det inte lagts ner lika många fabriker som tidigare.

Vad är du minst nöjd med?

– Vi har inte synts så mycket utåt i debatten som vi kanske borde ha gjort. Men det tror jag att vi kommer att göra nu i samband med vår ungdomssatsning Ung2020. Om vi ska överleva som självständigt förbund i 40 år till, så måste vi ju satsa på ungdomen.

– Och med det menar jag även tjejerna. Vi kan ju upplevas som ett väldigt gubbigt förbund, och det är vi också. Gubbar allihop!

Vad hoppas du att Ung2020 ska ge?

– En föryngring i stort. Men också att vi får in fler yngre som vill ta på sig förtroendeuppdrag i vår organisation. Men då gäller det också att sådana som jag
makar på oss och släpper fram ungdomarna.

Själv var Matts Jutterström bara 17 år när han klev in genom grindarna till
Iggesunds bruk. Men byggnaderna och skorstenarna där var knappast någon okänd värld för honom. Tvärtom. Hans far arbetade där, liksom hans farfar en gång i tiden.

Sedan dess – sommaren 1978, nej ännu tidigare, sedan tiden som elevrådsordförande – har han haft ett flertal förtroendeuppdrag genom åren. Fackliga, politiska, ideella. Vad är det som driver honom?

– Det är väl något slags rättvisepatos. Jag har alltid engagerat mig i saker som jag har tyckt varit angelägna.

Att arbeta och göra nytta har också betytt oerhört mycket för honom, berättar han. Från de tidiga åren som diversearbetare på Iggesund till posten som förbundsordförande för Pappers 14 000 medlemmar många år senare.

Inte ens en elakartad cancer har fått honom att tappa arbetslusten. Varje dag som han har känt sig frisk och pigg nog, har han gått till jobbet.

Men inför kongressen i Gävle i maj 2018, tvekade han. Skulle han, ”Jutte”, palla i fyra år till? Han funderade. Vad vore bäst för förbundet? Vad skulle hända om han inte kunde jobba under merparten av sin tid?

– Men till slut tänkte jag: ”Jo, jag klarar det nog. Bara jag får hålla mig skapligt frisk, så fixar jag det. Om de vill ha mig så ställer jag upp för en till period.”
Vid kongressen valdes han sedan med acklamation.

– Herregud, när man är mitt i en sjukdom och inte vet hur det ska bli och så, och så litar folk på en i alla fall … Det var … Ja, det var väldigt överväldigande för mig. Jag blev rörd. Samtidigt som jag kände att jag ville fortsätta arbetet.

Vad är det roligaste med att arbeta?

– Det allra roligaste jag vet är när jag bara får vara ute bland folk och surra på fabriken. Det behöver inte handla om fackliga frågor, utan allt möjligt.

Hur mår Pappers om tio år, tror du?

– Organisationen kommer att finnas kvar, det är jag helt övertygad om. Men antagligen är det inte lika många fabriker kvar då, för det kommer ju en lågkonjunktur så småningom.

– Samtidigt är det väldig roligt att det satsas så mycket på nya typer av pappersprodukter nu. Ja, papper är ju outstanding när det gäller förpackningsmaterial och annat. Dessutom har vi ju råvaran här
i Sverige. Och kraften.

– Enda farhågan är väl att det blir en väldig fight om alla pinnarna i skogen!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Stor­satsningen på unga går i mål

Stor­satsningen på unga går i mål

Ung 2022. Pappers satsade nästan 40 miljoner för att få fler unga att bli aktiva. Mer än något annat fack någonsin gjort. Vad blev resultatet?

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

En påläst vinnare

En påläst vinnare

Sune Ekbåge var ordförande för Pappers 1991-2006.

Pappers – det stridbara förbundet

Pappers – det stridbara förbundet

Pappers är förbundet som går sin egen väg. Stolta, störiga och superrika. Här är några av milstolparna i Pappers historia.

Pappers har fått ny ordförande

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

Matts Jutterström är död

Matts Jutterström är död

Matts Jutterström är död. Pappers ordförande blev bara 58 år. Han sörjs närmast av sin fru Andrea och barn och barnbarn. Han sörjs av alla oss som fick förmånen att träffa honom och arbeta tillsammans med honom.

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.