Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Låt industrin bli det gröna navet

16 september, 2020

Skrivet av

Ledare Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

När nu svensk ekonomi börjar återhämta sig efter coronakrisen är det avgörande att puffa den i rätt riktning. Regeringen lägger fram gigantiska stimulanspaket just nu med välbehövliga satsningar på välfärden där upprustningen av sjukvården och äldreomsorgen förstås är i centrum.

Häromdagen presenterade regeringen också ett stort miljöpaket. I kommande höstbudget satsas nästan tio miljarder på den gröna återhämtningen. Det är helt rätt.

I Dagens Arbete pågår alltsedan i våras en framtidsdebatt ”Efter Coronan” där vägen ut ur krisen diskuteras ur olika vinklar. Flera debattörer har pekat på vikten av att klara både Coronakrisen och Klimatkrisen.

”När världen öppnar upp efter krisen finns behov på världsmarknaden att fortsätta möta klimatutmaningarna. Kunskapen, teknologin och lösningarna finns i Sverige”, skriver exempelvis Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Det är bara att hålla med. Den ekonomiska återhämtningen måste göras klimatsmart och långsiktigt hållbar både socialt och miljömässigt. DA har här på  ledarplats påtalat flera gånger att industrin kan bli en motor i den gröna omställningen. Redan har Industriklivet och arbetet med Fossilfritt Sverige inneburit både en kunskapshöjning och konkreta satsningar från industrins sida. Exemplet Hybrit där svensk stålindustri kan bli först i världen med att klara en helt fossilfri produktion hör till de mer uppmärksammade projekten.

Regeringen och januaripartierna har nu enats om flera stora industrisatsningar som kommer att minska utsläppen och samtidigt skapa nya jobb. Tyskland lanserar gröna statsobligationer för att locka investerar till att satsa på grön teknik. Den svenska regeringen vill införa ”gröna kreditgarantier” och på så sätt stödja industriprojekt som främjar miljö- och klimatmålen.

Det är en framsynt politik och en eloge måste ges till de båda statsråden Isabella Löfvin och Per Bolund som förmått vrida Miljöpartiets ”antitillväxthållning” till en förståelse för hur ny teknik och nya produktionsprocesser kan skapa just en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt. Framtiden ligger just här i kombinationen av teknikutveckling och klimatsmart produktion.

Sverige har en lång tradition av ingenjörskap och framstående industriproduktion. Den svenska modellens icke-hierarkiska arbetsplatser har lett till att ansvarstagande och kompetenta industriarbetare säkrar en hög kvalitet. Just delaktighet, utbildning och kompetensutveckling bör ses som en viktig del i framgången och måste värnas även för framtiden.

Med rätt satsningar kan återhämtningen från coronakrisen bli just den språngbräda som på allvar åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen. Låt svensk industri bli ledande i den gröna industriella revolutionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Här byggs framtidens vindkraft

Här byggs framtidens vindkraft

Bara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Kajsa Borgnäs: Coronapandemin, klimatkrisen och Kinas stora tekniska framsteg visar att vi behöver en mer aktiv industripolitik.

Jämlikhet är bästa skyddet

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Nya husfabriken en solskenshistoria

Nya husfabriken en solskenshistoria

Derome Plusshus nya husfabrik i halländska Värö får kraften ovanifrån. Solcellerna drogs igång förra veckan, resten av elen kommer från vind och vatten.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.