Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Låt industrin bli det gröna navet

16 september, 2020

Skrivet av

Ledare Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

När nu svensk ekonomi börjar återhämta sig efter coronakrisen är det avgörande att puffa den i rätt riktning. Regeringen lägger fram gigantiska stimulanspaket just nu med välbehövliga satsningar på välfärden där upprustningen av sjukvården och äldreomsorgen förstås är i centrum.

Häromdagen presenterade regeringen också ett stort miljöpaket. I kommande höstbudget satsas nästan tio miljarder på den gröna återhämtningen. Det är helt rätt.

I Dagens Arbete pågår alltsedan i våras en framtidsdebatt ”Efter Coronan” där vägen ut ur krisen diskuteras ur olika vinklar. Flera debattörer har pekat på vikten av att klara både Coronakrisen och Klimatkrisen.

”När världen öppnar upp efter krisen finns behov på världsmarknaden att fortsätta möta klimatutmaningarna. Kunskapen, teknologin och lösningarna finns i Sverige”, skriver exempelvis Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Det är bara att hålla med. Den ekonomiska återhämtningen måste göras klimatsmart och långsiktigt hållbar både socialt och miljömässigt. DA har här på  ledarplats påtalat flera gånger att industrin kan bli en motor i den gröna omställningen. Redan har Industriklivet och arbetet med Fossilfritt Sverige inneburit både en kunskapshöjning och konkreta satsningar från industrins sida. Exemplet Hybrit där svensk stålindustri kan bli först i världen med att klara en helt fossilfri produktion hör till de mer uppmärksammade projekten.

Regeringen och januaripartierna har nu enats om flera stora industrisatsningar som kommer att minska utsläppen och samtidigt skapa nya jobb. Tyskland lanserar gröna statsobligationer för att locka investerar till att satsa på grön teknik. Den svenska regeringen vill införa ”gröna kreditgarantier” och på så sätt stödja industriprojekt som främjar miljö- och klimatmålen.

Det är en framsynt politik och en eloge måste ges till de båda statsråden Isabella Löfvin och Per Bolund som förmått vrida Miljöpartiets ”antitillväxthållning” till en förståelse för hur ny teknik och nya produktionsprocesser kan skapa just en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt. Framtiden ligger just här i kombinationen av teknikutveckling och klimatsmart produktion.

Sverige har en lång tradition av ingenjörskap och framstående industriproduktion. Den svenska modellens icke-hierarkiska arbetsplatser har lett till att ansvarstagande och kompetenta industriarbetare säkrar en hög kvalitet. Just delaktighet, utbildning och kompetensutveckling bör ses som en viktig del i framgången och måste värnas även för framtiden.

Med rätt satsningar kan återhämtningen från coronakrisen bli just den språngbräda som på allvar åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen. Låt svensk industri bli ledande i den gröna industriella revolutionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Här byggs framtidens vindkraft

Bara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Nya husfabriken en solskenshistoria

Derome Plusshus nya husfabrik i halländska Värö får kraften ovanifrån. Solcellerna drogs igång förra veckan, resten av elen kommer från vind och vatten.

Gula bojar ska ge grön energi – och nya jobb

Seabased jobbar i en klimatsmart framtidsbransch. Men att fånga kraften i havet är ett vågspel.

Här är framtidens fibrer

En gång var den svenska textilindustrin dödsdömd. Men nu kan det vara här som framtidens industriarbete finns, temat för årets IF Metall-kongress. Teknisk utveckling och långsiktiga ägare ger den gamla branschen en ny chans. DA har besökt Kinna, Borås och Östersund.

De bygger sin drömfabrik

Lindbäcks nya fabrik för trähus i Piteå står färdig i slutet av året. Den är drygt 5 fotbollsplaner stor, här ska det byggas 2 500 bostäder årligen. Nybygget gav vd Stefan Lindbäck och de anställda tidernas chans att planera den perfekta fabriken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.