Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Låt industrin bli det gröna navet

16 september, 2020

Skrivet av

Ledare Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

När nu svensk ekonomi börjar återhämta sig efter coronakrisen är det avgörande att puffa den i rätt riktning. Regeringen lägger fram gigantiska stimulanspaket just nu med välbehövliga satsningar på välfärden där upprustningen av sjukvården och äldreomsorgen förstås är i centrum.

Häromdagen presenterade regeringen också ett stort miljöpaket. I kommande höstbudget satsas nästan tio miljarder på den gröna återhämtningen. Det är helt rätt.

I Dagens Arbete pågår alltsedan i våras en framtidsdebatt ”Efter Coronan” där vägen ut ur krisen diskuteras ur olika vinklar. Flera debattörer har pekat på vikten av att klara både Coronakrisen och Klimatkrisen.

”När världen öppnar upp efter krisen finns behov på världsmarknaden att fortsätta möta klimatutmaningarna. Kunskapen, teknologin och lösningarna finns i Sverige”, skriver exempelvis Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Det är bara att hålla med. Den ekonomiska återhämtningen måste göras klimatsmart och långsiktigt hållbar både socialt och miljömässigt. DA har här på  ledarplats påtalat flera gånger att industrin kan bli en motor i den gröna omställningen. Redan har Industriklivet och arbetet med Fossilfritt Sverige inneburit både en kunskapshöjning och konkreta satsningar från industrins sida. Exemplet Hybrit där svensk stålindustri kan bli först i världen med att klara en helt fossilfri produktion hör till de mer uppmärksammade projekten.

Regeringen och januaripartierna har nu enats om flera stora industrisatsningar som kommer att minska utsläppen och samtidigt skapa nya jobb. Tyskland lanserar gröna statsobligationer för att locka investerar till att satsa på grön teknik. Den svenska regeringen vill införa ”gröna kreditgarantier” och på så sätt stödja industriprojekt som främjar miljö- och klimatmålen.

Det är en framsynt politik och en eloge måste ges till de båda statsråden Isabella Löfvin och Per Bolund som förmått vrida Miljöpartiets ”antitillväxthållning” till en förståelse för hur ny teknik och nya produktionsprocesser kan skapa just en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt. Framtiden ligger just här i kombinationen av teknikutveckling och klimatsmart produktion.

Sverige har en lång tradition av ingenjörskap och framstående industriproduktion. Den svenska modellens icke-hierarkiska arbetsplatser har lett till att ansvarstagande och kompetenta industriarbetare säkrar en hög kvalitet. Just delaktighet, utbildning och kompetensutveckling bör ses som en viktig del i framgången och måste värnas även för framtiden.

Med rätt satsningar kan återhämtningen från coronakrisen bli just den språngbräda som på allvar åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen. Låt svensk industri bli ledande i den gröna industriella revolutionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Här byggs framtidens vindkraft

Här byggs framtidens vindkraft

Bara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Varken bilmekaniker eller skyddsombud känner sig förberedda på omställningen.

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Kajsa Borgnäs: Coronapandemin, klimatkrisen och Kinas stora tekniska framsteg visar att vi behöver en mer aktiv industripolitik.

Jämlikhet är bästa skyddet

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.