Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Låt industrin bli det gröna navet

16 september, 2020

Skrivet av

Ledare Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

När nu svensk ekonomi börjar återhämta sig efter coronakrisen är det avgörande att puffa den i rätt riktning. Regeringen lägger fram gigantiska stimulanspaket just nu med välbehövliga satsningar på välfärden där upprustningen av sjukvården och äldreomsorgen förstås är i centrum.

Häromdagen presenterade regeringen också ett stort miljöpaket. I kommande höstbudget satsas nästan tio miljarder på den gröna återhämtningen. Det är helt rätt.

I Dagens Arbete pågår alltsedan i våras en framtidsdebatt ”Efter Coronan” där vägen ut ur krisen diskuteras ur olika vinklar. Flera debattörer har pekat på vikten av att klara både Coronakrisen och Klimatkrisen.

”När världen öppnar upp efter krisen finns behov på världsmarknaden att fortsätta möta klimatutmaningarna. Kunskapen, teknologin och lösningarna finns i Sverige”, skriver exempelvis Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Det är bara att hålla med. Den ekonomiska återhämtningen måste göras klimatsmart och långsiktigt hållbar både socialt och miljömässigt. DA har här på  ledarplats påtalat flera gånger att industrin kan bli en motor i den gröna omställningen. Redan har Industriklivet och arbetet med Fossilfritt Sverige inneburit både en kunskapshöjning och konkreta satsningar från industrins sida. Exemplet Hybrit där svensk stålindustri kan bli först i världen med att klara en helt fossilfri produktion hör till de mer uppmärksammade projekten.

Regeringen och januaripartierna har nu enats om flera stora industrisatsningar som kommer att minska utsläppen och samtidigt skapa nya jobb. Tyskland lanserar gröna statsobligationer för att locka investerar till att satsa på grön teknik. Den svenska regeringen vill införa ”gröna kreditgarantier” och på så sätt stödja industriprojekt som främjar miljö- och klimatmålen.

Det är en framsynt politik och en eloge måste ges till de båda statsråden Isabella Löfvin och Per Bolund som förmått vrida Miljöpartiets ”antitillväxthållning” till en förståelse för hur ny teknik och nya produktionsprocesser kan skapa just en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt. Framtiden ligger just här i kombinationen av teknikutveckling och klimatsmart produktion.

Sverige har en lång tradition av ingenjörskap och framstående industriproduktion. Den svenska modellens icke-hierarkiska arbetsplatser har lett till att ansvarstagande och kompetenta industriarbetare säkrar en hög kvalitet. Just delaktighet, utbildning och kompetensutveckling bör ses som en viktig del i framgången och måste värnas även för framtiden.

Med rätt satsningar kan återhämtningen från coronakrisen bli just den språngbräda som på allvar åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen. Låt svensk industri bli ledande i den gröna industriella revolutionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Här byggs framtidens vindkraft

Här byggs framtidens vindkraft

Bara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Kajsa Borgnäs: Coronapandemin, klimatkrisen och Kinas stora tekniska framsteg visar att vi behöver en mer aktiv industripolitik.

Jämlikhet är bästa skyddet

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Nya husfabriken en solskenshistoria

Nya husfabriken en solskenshistoria

Derome Plusshus nya husfabrik i halländska Värö får kraften ovanifrån. Solcellerna drogs igång förra veckan, resten av elen kommer från vind och vatten.

Gula bojar ska ge  grön energi – och nya jobb

Gula bojar ska ge grön energi – och nya jobb

Seabased jobbar i en klimatsmart framtidsbransch. Men att fånga kraften i havet är ett vågspel.

Här är framtidens fibrer

Här är framtidens fibrer

En gång var den svenska textilindustrin dödsdömd. Men nu kan det vara här som framtidens industriarbete finns, temat för årets IF Metall-kongress. Teknisk utveckling och långsiktiga ägare ger den gamla branschen en ny chans. DA har besökt Kinna, Borås och Östersund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]