Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

30 september, 2020

Skrivet av

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kanske aldrig har träffats, vi kanske aldrig kommer träffas. Jag vet inget om dig eller din värld, men jag vet hur det är att ha oddsen emot sig. Därför står jag på din sida.

I decennier har vi styrts av marknaden att bli egocentriska. Matats med reklam som berättar hur du bäst marknadsför dig för att nå framgång. Du är ditt eget varumärke.

I det individuella tävlandet finns bara en vinnare. Ett misslyckande är ödesdigert. Sanningen är att det nästan alltid finns någon som är bättre. I en lagtävling finns det fler vinnare.

Som före detta kokerioperatör tänker jag, att sällan får en människa uppleva den laganda som uppstår på ett skiftlag som tillbringar julafton, nyår och lördagskvällar tillsammans.

Ett kollektiv som Pappers skapar fler vinnare. När någon av medlemmarna har en dålig dag eller misslyckas, är det inte avgörande för vår framgång.

Vi gör det tillsammans. En vandring från sårbar till stark. Från kall ensamhet till varm solidaritet.

Solidaritet är den samhällsförändrande kraft, där du och jag ingår i ett vi. Ett kollektiv.

Massa- och Pappersindustrin har alltid befunnit sig i förändring. Produkter, och tekniken dessa framställs med, utvecklas hela tiden. Det gör också de anställda.

När nya maskiner installerats eller panelerna i manöverrum ersatts av datorer, fick vi som var där utvecklas. Den så viktiga kompetensutvecklingen var naturlig – även om den kunde varit ännu bättre.

Det här är inte specifikt för massa- och pappersindustrin, utan kärnan
i den så framgångsrika svenska industrin.

När någon av medlemmarna har en dålig dag eller misslyckas, är det inte avgörande för vår framgång.

Nu är det framåt och nytänkande som gäller, men ett par saker är lika viktiga nu som då.

De anställda ska kompetensutvecklas i takt med att ny teknik kommer in. Produkterna som tillverkas ska ligga i utvecklingens framkant. Skogsindustrin i Sverige är redan i denna framkant. Nya trä- och cellulosabaserade produkter som bioplast, biokomposit samt kol- och textilfibrer finns redan.

Cellulosa finns numera i allt från asfalt till läppstift och i nanocellulosan är alla egenskaper ytterligare förstärkta. Här finns för mig antagligen oanade möjligheter.

Det som tidigare varit restprodukter blir kanske de primära, och utvecklingen av kemikalier och biobränslen står förhoppningsvis inför ett rejält genombrott.
Massa- och pappersindustrin finns också mitt i omställningen mot ett mer klimatvänligt samhälle där plast- och oljebaserade produkter byts ut mot det vi producerar.

Samtidigt fortsätter trenden att vi blir färre arbetare på bruken. Sannolikt blir också antalet bruk färre. Utmaningen för oss blir som alltid att fortsätta vara ett starkt fackförbund. För varje medlem och för hela kollektivet.

Den största framgångsfaktorn blir att vara medlemsnära. De förtroendevalda ska känna sina medlemmar och veta vad de vill.

Vi ska vara ett förbund inom LO och hela den fackliga och politiska sfären som gör avtryck. Vi varken kan eller vill vara alla andra organisationer till lags, men vi ska ändå vara de som andra vill skapa tillfälliga allianser med. De som står för en traditionell grund men gärna utvecklar arbetssätt.

Vi ska ta vår plats i de forum vi finns och ta alla tillfällen vi får, att göra det
lite bättre för våra medlemmar.

Och de utmaningarna tar vi oss bäst an med solidaritet människor emellan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

Det är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Arbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Då och då blixtrar sorgen till

Saknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Ta hand om de nya på jobbet”

Jag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.