Irritation över Holmens extra utdelning
En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.
Industriarbetarnas tidning
15 september, 2020
Skrivet av Marcus Derland
Möte med. Du skulle ha fått högre lön i våras men coronapandemin satte stopp för förhandlingarna. Nu är de snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.
Ålder: 38 år.
Gör: Sitter i teko-avtalets förhandlingsdelegation. Klubbordförande på Kasthall i Kinna. Var med och startade klubben 2002.
Fritidsintressen: Hästarna i stallet.
Du jobbar till vardags på Kasthalls mattfabrik i Kinna. Hur går det till när facket förhandlar löner och andra villkor för medlemmarna?
– Jag och tre andra, som jobbar på teko-företag från olika delar av Sverige, sitter med i en delegation tillsammans med ombudsmän som är rådgivande. Det är de som sköter själva förhandlingarna med arbetsgivarna. För varje steg som tas stämmer de av med oss som representerar medlemmarna. Det är första gången jag sitter i delegationen så det blir spännande.
Hur går det till, samlas ni fysiskt eller är det digitala möten?
– Vi skulle ha träffats nu i september men det blir ett digitalt möte. Jag vet inte riktigt hur det blir längre fram, de gamla avtalen löper ut sista oktober. Jag tycker det är bäst att mötas på riktigt, och inte digitalt, diskussionerna blir bättre då. Man umgås ofta på kvällarna också och kan fortsätta prata.
Hur mycket makt har ni egentligen i förhandlingsdelegationen?
– Vi tar ställning till buden som kommer så det är ett stor ansvar. Mycket större än när man sitter och förhandlar lokalt på företaget. Vi måste tänka på att de beslut vi fattar påverkar alla våra medlemmar och företag inom tekobranschen.
Vilken fråga tycker du personligen är viktigast?
– Makten över sin egen tid. Att arbetsgivaren inte får mer inflytande över vår fritid och att de inte med kort varsel kan bestämma att vi ska jobba helg. Vi har inte pratat löneökningar alls ännu men jag gissar att det blir ett kort avtal som landar runt två procent.
Medlemmarna på arbetsplatsen, vad har de skickat med dig?
– Det som ofta kommer upp är löneökningarna och att vår ob-ersättning är för låg. I delegationen har vi diskuterat låglönesatsningen mycket.
Vad är svårast med att sitta i en förhandlings-delegation?
– Man måste vara påläst och verkligen förstå vad vi beslutar om. Man vill inte ha besvikna medlemmar efteråt.
Att förlänga avtal. Många kollektivavtal gick egentligen ut i mars och april, men på grund av pandemin och den osäkra framtiden förlängde fack och arbetsgivare avtalen till den sista oktober.