Industriarbetarnas tidning

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

15 september, 2020

Skrivet av

Möte med. Du skulle ha fått högre lön i våras men coronapandemin satte stopp för förhandlingarna. Nu är de snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

Lizette Lindqvist

Ålder: 38 år.
Gör: Sitter i teko-avtalets förhandlingsdelegation. Klubbordförande på Kasthall i Kinna. Var med och startade klubben 2002. 
Fritidsintressen: Hästarna i stallet.

Du jobbar till vardags på Kasthalls mattfabrik i Kinna. Hur går det till när facket förhandlar löner och andra villkor för medlemmarna?

– Jag och tre andra, som jobbar på teko-företag från olika delar av Sverige, sitter med i en delegation tillsammans med ombudsmän som är rådgivande. Det är de som sköter själva förhandlingarna med arbetsgivarna. För varje steg som tas stämmer de av med oss som representerar medlemmarna. Det är första gången jag sitter i delegationen så det blir spännande.

Hur går det till, samlas ni fysiskt eller är det digitala möten?

– Vi skulle ha träffats nu i september men det blir ett digitalt möte. Jag vet inte riktigt hur det blir längre fram, de gamla avtalen löper ut sista oktober. Jag tycker det är bäst att mötas på riktigt, och inte digitalt, diskussionerna blir bättre då. Man umgås ofta på kvällarna också och kan fortsätta prata.

Hur mycket makt har ni egentligen i förhandlingsdelegationen?

– Vi tar ställning till buden som kommer så det är ett stor ansvar. Mycket större än när man sitter och förhandlar lokalt på företaget. Vi måste tänka på att de beslut vi fattar påverkar alla våra medlemmar och företag inom tekobranschen.

Vilken fråga tycker du personligen är viktigast?

– Makten över sin egen tid. Att arbetsgivaren inte får mer inflytande över vår fritid och att de inte med kort varsel kan bestämma att vi ska jobba helg. Vi har inte pratat löneökningar alls ännu men jag gissar att det blir ett kort avtal som landar runt två procent.

Medlemmarna på arbetsplatsen, vad har de skickat med dig?

– Det som ofta kommer upp är löneökningarna och att vår ob-ersättning är för låg. I delegationen har vi diskuterat låglönesatsningen mycket.

Vad är svårast med att sitta i en förhandlings-delegation?

– Man måste vara påläst och verkligen förstå vad vi beslutar om. Man vill inte ha besvikna medlemmar efteråt.

Prolongera

Att förlänga avtal. Många kollektivavtal gick egentligen ut i mars och april, men på grund av pandemin och den osäkra framtiden förlängde fack och arbetsgivare avtalen till den sista oktober.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.