Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
3 september, 2020
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika. Sverige behöver en stark industri. Det kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb.
Nu har coronakrisen varit vår verklighet i över ett halvår, och jag vill rikta en stort tack till IF Metalls medlemmar.
Många har varit och är korttidspermitterade. Andra har varslats. Ytterligare många har gjort stora insatser för att förse vården och omsorgen med skyddsutrustning som behövs för att rädda liv.
Samtidigt har våra förtroendevalda runt om i landet haft fullt upp med att teckna korttidsavtal, så att industriarbetare har kunnat gå ner i arbetstid och behålla en stor del av lönen i stället för att förlora jobbet.
Än är krisen inte över. Industrin befinner sig i olika faser, och medan hjulen börjar snurra på vissa håll har andra branscher det tuffare. Vi ska fortsätta rädda jobb och hålla i och hålla ut.
Som IF Metalls förbundsordförande har jag haft en dialog med den S-ledda regeringen genom hela coronakrisen. Och regeringen har lyssnat på oss. Korttidsarbetet, förstärkningen av a-kassan och ersättningen för karensavdraget började alla som fackliga krav.
Att i grunden friska industriföretag får möjlighet att klara denna exceptionella kris utan att göra sig av med yrkesskicklig personal är avgörande för hela den svenska välfärden och ekonomin. Industriarbetarna behövs i återhämtningen, i produktionen som ska ta Sverige ur krisen. Därför är korttidsarbetet så viktigt.
Skillnaden mot finanskrisen 2008-2009 är milsvid. Då försökte vi få den borgerliga regeringen att införa korttidsarbete, men de vägrade att lyssna på oss. Det gjorde att väldigt många industrijobb försvann i onödan.
I coronakrisen har det blivit extra tydligt hur Sveriges arbetare drabbas av otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling. De som har visstid eller är inhyrda blir inte ens permitterade eller varslade. Deras jobb ryker direkt. Och i tider av hög arbetslöshet är kompetensutveckling viktigt. Den som har uppdaterade kunskaper kan lättare ställa om och få ett nytt jobb.
Därför är det positivt att LO kunde enas och att vi i skrivande stund förhandlar om trygghet och omställning med PTK och Svenskt Näringsliv. IF Metall vill inte släppa makten över arbetsrätten till politikerna – för oss är det självklart att facken och arbetsgivarna ska göra upp om spelreglerna på arbetsmarknaden.
Vi förhandlar för att stärka anställningstryggheten för våra medlemmar. Sverige behöver en stark industri, och en stark industri förutsätter yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb.