Industriarbetarnas tidning

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Publicerad 2020-10-28, 13:09

Avtal 2020 Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Tiden rinner ut för fack och arbetsgivare. På lördag löper avtalen ut och innan dess måste de komma överens i en rad frågor. Kanske allra svårast är frågan om löneökningarna, hur stora ska de vara och från när ska de gälla. Sedan i söndags har fackens delegationer suttit och förhandlat.

– Igår kväll bestämde vi oss för att de får åka hem. Vi gjorde bedömningen igår att vi inte kommer att kunna träffa avtal med våra motparter just nu, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Vi kan inte komma överens om löneökningsnivåerna, helt enkelt. Och i det finns låglönesatsningen också.

Årets avtalsrörelse är ovanlig. I mars beslutade fack och arbetsgivare att ”prolongera” – alltså förlänga – de nuvarande avtalen, och återuppta förhandlingarna igen i oktober. Facken har därför helt tiden hävdat att deras krav är ställda från den 1 april,och att deras medlemmar ska kompenseras för uteblivna löneökningar.

– För arbetsgivarna är den frågan död. De säger att vi har prolongerat avtalet och träffat ett nollavtal under sju månader. Då kan man inte komma efteråt och be om pengar, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Nu ska fack och arbetsgivare inom industrin inte bara enas om löneökningarna för deras egna branscher. Vad de kommer överens om blir också vägledande för resten av arbetsmarknaden. De sätter det så kallade ”märket”.

– Arbetsgivarsidan har ett väldigt tryck från service- och tjänstesektorn och från de inhemska branscher som går sämre. Det känns som att våra motparter har ett väldigt tryck att inte gå med på löneökningar som gör att märket blir för högt, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Senast på lördag ska delegationerna vara på plats igen.

– Jag ska inte dramatisera det mer än nödvändigt. Det är inte ovanligt att vi inte kan träffa avtal förrän i slutet när det är dags, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt…

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får…

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna…

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Industrins arbetsgivare bjuder långt under fackens krav på 3 procent.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin…

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det…