Industriarbetarnas tidning

Industrin svarar på första avtalsskissen

13 oktober, 2020

Skrivet av

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar. Och en kompensation för de uteblivna månaderna.

På måndagen lämnade de opartiska ordförandena, opo, sin första skiss till fack och arbetsgivare inom industrin. I dag har de svarat. Skissen från de opartiska ordförandena har som utgångspunkt att fack och arbetsgivare ska sluta ett 29 månader långt avtal.

I sitt svar till de opartiska ordförandena framhåller facken att de är beredda att sluta ett längre avtal, men att förutsättningarna måste vara de rätta. Deras krav gäller bland annat löneökningarna, avsättningarna till delpension och låglönesatsningar.

– Ska det till ett längre avtal, måste man fylla det med ett innehåll som motiverar det. Men vi utesluter inte själva tanken på ett längre avtal, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

– Vi är beredda att förhandla om ett avtal som är på 17 eller 29 månader, men under förutsättning att för oss viktiga saker finns med i avtalet. Vi vill också ha med försäkringsuppgörelsen som gjordes mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv, säger IF Metalls avtalssekretrare Veli-Pekka Säikkälä.

Att teckna ett riktigt kort avtal som går ut redan i vår tror inte Veli-Pekka Säikkälä på. Inte heller ett ettårigt avtal, eftersom facken vill att avtalen löper ut under våren även fortsättningsvis.

Pappers likställer ett avtal på 29 månader från 1 november med ett treårigt avtal, eftersom det då i själva verket har gått 36 månader från att avtalen egentligen gick ut den sista mars.

”Det skulle förvåna mig om Industriarbetsgivarna är beredda att betala det vi vill ha för ett 36-månaders avtal”, skriver förbundsordföranden Pontus Georgsson i ett sms.

Per Hidesten

Industriarbetsgivarna välkomnar däremot ett längre avtal.
– Det är i linje med tanken bakom Industriavtalet, som ska bidra med stabilitet och långsiktighet på arbetsmarknaden, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

De nya avtalen skulle egentligen varit på plats redan den 1 april i år, och med dem årets löneökningar. Men på grund av coronaviruset sköts avtalsrörelsen upp. Facken inom industrin kräver att medlemmarna kompenseras för perioden från den 1 april till den 31 oktober.

– För oss är det viktigt att vi på något sätt hanterar det faktum att våra medlemmar inte fått någon löneökning från den första april och att det också måste återspeglas i den uppgörelse som nås. Men hur det ska gå till är en senare fråga,  säger Per-Olof Sjöö.

Nu ska de opartiska ordförandena, utifrån dagens svar, formulera en hemställan. Den är nästa steg i avtalsrörelsen och ett förslag på hur en uppgörelse mellan fack och arbetsgivare skulle kunna se ut.

En kommentar till “Industrin svarar på första avtalsskissen

  • Ser med bestörtning att man talar om avtalsperioder på 17 eller29 månader. hur kan någon facklig förhandlare tänka sig att teckna avtal på så lång tid under en pågående pandemi .
    Arbetsgivarna kommer ju att göra allt i deras makt att få låga nivåer i avtalen . att vi skulle hamna på en 3% lönepåslag per år känns som en utopi .
    Hoten om strejk de senaste avtalsrörelserna låter ju mest som ”Vargen Kommer”
    Det är hög tid att vi verkligen visar våra muskler och visar arbetsgivarna att vi inte år efter år är nöjda med ynkliga lönepåslag .

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.