Industriarbetarnas tidning

Musik för de som lämnats i sticket

23 oktober, 2020

Skrivet av

Presidentvalet i usa Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig. I stället skenar dödstalen till följd av överdoser, alkoholskador och självmord i rost­bältets delstater.

I de amerikanska gruvdistrikten spökar det förgångna. Minnen av storhetstiden för kolet, för jobben som alltid fanns, för stridbara, sammansvetsade fackföreningar som tillkämpat sig sina rättigheter i ofta våldsamma konfrontationer med bolagens väpnade gäng. Sångerna kan berätta. I en låt som Union, God and Country återkallar Steve Earle den stolta, högburna musik som en gång fyllde dalgångarna.

Men de senaste trettio åren har hopplösheten brett ut sig. Uppåt hundratusen jobb har försvunnit när gruvor stängts och lämnat spöklandskap efter sig. Bland dessa spillror skördade Donald Trump stora framgångar i valet för fyra år sedan.

En chock för inte minst Steve Earle som med sitt nya album Ghosts of West Virginia vill öppna en dialog med de av sina lyssnare ”som inte röstade som jag”.

Efter valsegern 2016 framträdde Donald Trump med ett dussintal gruvarbetare och lovade att gruvarbetarna skulle få jobben tillbaka.

Närvarande var också Bob Murray från landets största privata kolproducent, Murray Energy. En hängiven supporter som en gång guidat Donald Trump till missnöjet i gruvdistrikten. Barack Obamas plan att minska kolproduktionen – och därmed utsläppen av växthusgaser – hade väckt ont blod. Budskapet ”Trump Digs Coal” gick hem.

Verkligheten var svårare att rå på. Kolet minskar i betydelse. Bara under Donald Trumps tre första år som president stängdes ett 50-tal kolgruvor. När han vann valet sysselsatte kolgruvorna 51 000 personer, i dag 45 000.

Bob Murrays eget företag var ett av många som i fjol ansökte om konkurs. Samma år fick USA för första gången mer el från sol och vind än från kolkraftverken. Jobben inom förnyelsebar energi är numera mångfalt fler än i gruvorna.

Samtidigt har hela landsändar lämnats i sticket med obefintliga skyddsnät och ingen tillstymmelse till omställning.

Foto: TT Nyhetsbyrån.

Resultatet: en utbredd misär, en social katastrof. I rostbältets delstater har dödstalen på några decennier skenat till följd av överdoser, alkoholskador och självmord.

Nobelpristagaren i ekonomi Angus Deaton och Anne Case förklarar i den nyutkomna boken Death of Despair and the Future of Capitalism varför medellivslängden för lågutbildad vit arbetarklass nu närmar sig den för den fattiga svarta befolkningen.

Två saker skiljer USA från andra jämförbara länder. Frånvaron av socialt skyddsnät och närvaron av en stark pillerindustri som med god förtjänst försett de övergivna med smärtstillande och starkt beroendeframkallande medel.
Inte minst drabbas vita i åldrarna 45–55 år med kort utbildning i delstater där gruvindustrin tagit som mest stryk, West Virginia och Kentucky. Offren går att räkna i hundratusental.

I Kentucky bor SG Goodman, en sångerska någonstans mellan Patti Smith och Cat Power. På debutalbumet Old Time Feeling utgör Appalachernas gruvsamhällen en mörk kuliss till det liv som hon försöker leva. Hennes hbtq-värderingar och livsstil borde kanske ha tagit henne till en annan plats. Men hon gillar trots allt sina grannar, människor som precis som hon själv kämpar med att få livet att gå ihop.

Hon känner sin uppväxtmiljö tillräckligt väl för att undvika förenklingar och stereotyper. I skymningen tänder hon ett ljus: ”stick around and work your way through, be the change you hope to find”. Bli själv den förändring du söker. En individuell utväg när gårdagens sammanhållning och fackliga styrka trasats sönder.

I spillrorna av det som en gång var såg högerpopulismen sin chans. Men gruvjobben kom aldrig tillbaka. I stället har över 600 000 amerikaner sedan millennieskiftet, enligt Angus Deaton och Anne Case, mött den ”desperata döden” i form av missbruk, överdoser och självmord.

Läs…

…arbetarförfattaren Upton Sinclairs klassiska roman Kung kol om den amerikanska arbetarrörelsens strider i koldistrikten. Handlingen baseras på händelser i Colorados gruvor och skrevs efter den så kallade Ludlow-massakern 1914 då 21 gruvarbetare, kvinnor och barn dödades av nationalgardet. Arbetarna hade strejkat för högre lön och rätten att få organisera sig i gruvarbetarfacket.

Se…

… den Oscarsbelönade dokumentärfilmen Harlan County, USA om en tretton månader lång strejk i Brooksidegruvan i Kentucky. Filmen finns på YouTube (både trailern och filmen ). Filmmusiken finns på Spotify Harlan County USA: Songs of the Coal Miner’s Struggle.

Lyssna

… på osande amerikanska gruvarbetarsånger. Vanligtvis sjöngs de av kvinnorna, arbetarnas fruar och döttrar som Aunt Molly Jackson, Sara Ogan Gunning, Hazel Dickens, några av de vassaste rösterna i amerikansk musik. Ett manligt undantag är en av de få gruvarbetare som spelade in sina låtar: George Davies. Han började i kolgruvan som trettonåring och jobbade kvar i 29 år. Efter att ha blivit blåst på royalties för hitlåten Sixteen Tons misstrodde han musikbranschen. Motvilligt lät han till slut spela in albumet When Kentucky Had No Union Men.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Musikfestivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

DA möter: Volontärerna i Nyvång

DA möter: Volontärerna i Nyvång

Följ med till museet vid Nyvångs gruva och träffa entusiasterna som håller det vid liv. Ett samtal om vikten av att vårda minnet av både bygdens och släktens historia.

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Gällivarefenomenet Hooja gör succé med musik om livet i glesbygd. ­Dagens Arbete luskar i vad som finns bakom skoter­maskerna.

När Jimi mötte Joni

När Jimi mötte Joni

Egentligen stod de långt ifrån varandra. Men en kväll korsades Joni Mitchells och Jimi Hendrix vägar. Nu vet vi hur mötet lät.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.