Industriarbetarnas tidning

Musik för de som lämnats i sticket

23 oktober, 2020

Skrivet av

Presidentvalet i usa Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig. I stället skenar dödstalen till följd av överdoser, alkoholskador och självmord i rost­bältets delstater.

I de amerikanska gruvdistrikten spökar det förgångna. Minnen av storhetstiden för kolet, för jobben som alltid fanns, för stridbara, sammansvetsade fackföreningar som tillkämpat sig sina rättigheter i ofta våldsamma konfrontationer med bolagens väpnade gäng. Sångerna kan berätta. I en låt som Union, God and Country återkallar Steve Earle den stolta, högburna musik som en gång fyllde dalgångarna.

Men de senaste trettio åren har hopplösheten brett ut sig. Uppåt hundratusen jobb har försvunnit när gruvor stängts och lämnat spöklandskap efter sig. Bland dessa spillror skördade Donald Trump stora framgångar i valet för fyra år sedan.

En chock för inte minst Steve Earle som med sitt nya album Ghosts of West Virginia vill öppna en dialog med de av sina lyssnare ”som inte röstade som jag”.

Efter valsegern 2016 framträdde Donald Trump med ett dussintal gruvarbetare och lovade att gruvarbetarna skulle få jobben tillbaka.

Närvarande var också Bob Murray från landets största privata kolproducent, Murray Energy. En hängiven supporter som en gång guidat Donald Trump till missnöjet i gruvdistrikten. Barack Obamas plan att minska kolproduktionen – och därmed utsläppen av växthusgaser – hade väckt ont blod. Budskapet ”Trump Digs Coal” gick hem.

Verkligheten var svårare att rå på. Kolet minskar i betydelse. Bara under Donald Trumps tre första år som president stängdes ett 50-tal kolgruvor. När han vann valet sysselsatte kolgruvorna 51 000 personer, i dag 45 000.

Bob Murrays eget företag var ett av många som i fjol ansökte om konkurs. Samma år fick USA för första gången mer el från sol och vind än från kolkraftverken. Jobben inom förnyelsebar energi är numera mångfalt fler än i gruvorna.

Samtidigt har hela landsändar lämnats i sticket med obefintliga skyddsnät och ingen tillstymmelse till omställning.

Foto: TT Nyhetsbyrån.

Resultatet: en utbredd misär, en social katastrof. I rostbältets delstater har dödstalen på några decennier skenat till följd av överdoser, alkoholskador och självmord.

Nobelpristagaren i ekonomi Angus Deaton och Anne Case förklarar i den nyutkomna boken Death of Despair and the Future of Capitalism varför medellivslängden för lågutbildad vit arbetarklass nu närmar sig den för den fattiga svarta befolkningen.

Två saker skiljer USA från andra jämförbara länder. Frånvaron av socialt skyddsnät och närvaron av en stark pillerindustri som med god förtjänst försett de övergivna med smärtstillande och starkt beroendeframkallande medel.
Inte minst drabbas vita i åldrarna 45–55 år med kort utbildning i delstater där gruvindustrin tagit som mest stryk, West Virginia och Kentucky. Offren går att räkna i hundratusental.

I Kentucky bor SG Goodman, en sångerska någonstans mellan Patti Smith och Cat Power. På debutalbumet Old Time Feeling utgör Appalachernas gruvsamhällen en mörk kuliss till det liv som hon försöker leva. Hennes hbtq-värderingar och livsstil borde kanske ha tagit henne till en annan plats. Men hon gillar trots allt sina grannar, människor som precis som hon själv kämpar med att få livet att gå ihop.

Hon känner sin uppväxtmiljö tillräckligt väl för att undvika förenklingar och stereotyper. I skymningen tänder hon ett ljus: ”stick around and work your way through, be the change you hope to find”. Bli själv den förändring du söker. En individuell utväg när gårdagens sammanhållning och fackliga styrka trasats sönder.

I spillrorna av det som en gång var såg högerpopulismen sin chans. Men gruvjobben kom aldrig tillbaka. I stället har över 600 000 amerikaner sedan millennieskiftet, enligt Angus Deaton och Anne Case, mött den ”desperata döden” i form av missbruk, överdoser och självmord.

Läs…

…arbetarförfattaren Upton Sinclairs klassiska roman Kung kol om den amerikanska arbetarrörelsens strider i koldistrikten. Handlingen baseras på händelser i Colorados gruvor och skrevs efter den så kallade Ludlow-massakern 1914 då 21 gruvarbetare, kvinnor och barn dödades av nationalgardet. Arbetarna hade strejkat för högre lön och rätten att få organisera sig i gruvarbetarfacket.

Se…

… den Oscarsbelönade dokumentärfilmen Harlan County, USA om en tretton månader lång strejk i Brooksidegruvan i Kentucky. Filmen finns på YouTube (både trailern och filmen ). Filmmusiken finns på Spotify Harlan County USA: Songs of the Coal Miner’s Struggle.

Lyssna

… på osande amerikanska gruvarbetarsånger. Vanligtvis sjöngs de av kvinnorna, arbetarnas fruar och döttrar som Aunt Molly Jackson, Sara Ogan Gunning, Hazel Dickens, några av de vassaste rösterna i amerikansk musik. Ett manligt undantag är en av de få gruvarbetare som spelade in sina låtar: George Davies. Han började i kolgruvan som trettonåring och jobbade kvar i 29 år. Efter att ha blivit blåst på royalties för hitlåten Sixteen Tons misstrodde han musikbranschen. Motvilligt lät han till slut spela in albumet When Kentucky Had No Union Men.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Här kommer ilskan över jobbet ut

Här kommer ilskan över jobbet ut

I samlad trupp fick klago­kören i Liverpool sjunga om sådant de knappt vågade prata högt om på egen hand: sin jobbsituation och problemen på arbetsmarknaden.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Hon befriar Karlfeldt

Hon befriar Karlfeldt

Sångerskan Anna Ihlis gav sig på det svåra. Att ge nytt liv åt den storvulna och pompösa nationalskalden Erik Axel Karlfeldt.

Carol är såld på slagverk

Carol är såld på slagverk

Onsdagarna är heliga för Scaniamontören Carol Dahlberg. Då ställer hon upp sina basoljefat för repetition med The Panoply Steelband, vars västindiska rytmer omfamnar såväl Rihanna som Ack värmeland, du sköna.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.