Industriarbetarnas tidning

Stark återhämtning i bil­industrin

22 oktober, 2020

Skrivet av

Återhämtningen inom industrin fortsätter.
– Det är bra snurr helt enkelt, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, bilindustrins underleverantörer.

Tillståndet för underleverantörerna med cirka 85 000 anställda i över 300 företag, är en viktig termometer i ekonomin. I dag samlades de till sin årliga träff, i digital form. Fredrik Sidahl gav uttryck för de optimistiska tongångarna:

– En del av våra medlemsföretag vittnar om att de har mer att göra än för ett år sedan.

Men parallellt med tillförsikten finns en utbredd ängslan.

– Visst, det är en bra situation nu, men det finns samtidigt en ordentlig oro inför nästa år. Hur ser det ut framöver? Stänger man ner någonstans, som i våras, då stannar allt.

De svenska underleverantörerna förser framför allt de svenska fordonstillverkarna med komponenter. En av dem, Scania, har fått upp farten efter tvärniten i våras. Scanias vd Henrik Henriksson berättade att företaget ”höjer tempot ganska rejält under hösten och det vi kan hålla i även under nästa år”.

Det finns mycket pengar på bordet tack vare politiska insatser som kan stimulera tillväxt i hela världen. Räntorna är fortfarande låga, bränslepriserna likaså. Våra kunder tjänar pengar.

Henrik Henriksson, vd, Scania

I den omvärld Scania konkurrerar på råder enligt Henrik Henriksson en ”relativt bra aktivitetsnivå”, men också ”ett stort mått av osäkerhet”.

– Med risk för en eventuell andra våg så känns det ändå stabilt. Efterfrågan kom tillbaka ganska snabbt och vi tar med oss en ganska stor orderbok in i hösten. Marknaden är starkare än vad vi hade förväntat oss.

Allt tyder på att det blir ännu bättre. Mycket tack vare många regeringars och EU:s stora stimulanspaket.

– Det finns mycket pengar på bordet tack vare politiska insatser som kan stimulera tillväxt i hela världen. Räntorna är fortfarande låga, bränslepriserna likaså. Våra kunder tjänar pengar.

– Vi har säkert fina år framför oss.

Ett av Fordonskomponentgruppens medlemsföretag, Plastal, intygade att läget är helt annorlunda mot i våras.

– Vi kör för fullt nu och under pandemin har vi också lyckats knyta till oss nya premiumkunder, sa Niklas Berntson, vd för Plastal.

Redan för en månad sedan märktes den ökade tilltron hos tillverkningsindustrin. Statliga Konjunkturinstitutets barometer noterade ”företagens högre förväntningar på framtida produktion.”

I dag konstaterar Financial Times att det är industrin som just nu drar Europa ur coronakrisen. Och i synnerhet bilindustrin, inte minst för att Kina återgått till i det närmaste ett normalläge. Ju större tillverkningsindustri ett land har, desto starkare och snabbare återhämtning, enligt tidningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”

”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”

Varför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

”Coronakrisen är här nu – för sent att vänta till augusti”

Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas. Alldeles för sent, enligt Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium.

Corona-krisen stänger företag

Corona-krisen stänger företag

Corona-krisen närmar sig den svenska bilindustrin. Det börjar bli bråttom med det utlovade korttidsstödet, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

I dag kommer en stor del av Scanias permitterade personal tillbaka till jobbet. Luigi Garrapa är en av dem, och han har dubbla känslor. DA mötte honom redan när fabriksportarna slog igen den 24 mars.

Viruset stress-testar den sårbara produktionen

Viruset stress-testar den sårbara produktionen

Coronaviruset visar oss sårbarheten i ”just in time”-samhället, skriver Dagens Arbetes reporter Harald Gatu.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

Låt industrin bli det gröna navet

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.