”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”
Varför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.
Industriarbetarnas tidning
22 oktober, 2020 - 14:35
Skrivet av Harald Gatu
Återhämtningen inom industrin fortsätter.
– Det är bra snurr helt enkelt, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, bilindustrins underleverantörer.
Tillståndet för underleverantörerna med cirka 85 000 anställda i över 300 företag, är en viktig termometer i ekonomin. I dag samlades de till sin årliga träff, i digital form. Fredrik Sidahl gav uttryck för de optimistiska tongångarna:
– En del av våra medlemsföretag vittnar om att de har mer att göra än för ett år sedan.
Men parallellt med tillförsikten finns en utbredd ängslan.
– Visst, det är en bra situation nu, men det finns samtidigt en ordentlig oro inför nästa år. Hur ser det ut framöver? Stänger man ner någonstans, som i våras, då stannar allt.
De svenska underleverantörerna förser framför allt de svenska fordonstillverkarna med komponenter. En av dem, Scania, har fått upp farten efter tvärniten i våras. Scanias vd Henrik Henriksson berättade att företaget ”höjer tempot ganska rejält under hösten och det vi kan hålla i även under nästa år”.
Det finns mycket pengar på bordet tack vare politiska insatser som kan stimulera tillväxt i hela världen. Räntorna är fortfarande låga, bränslepriserna likaså. Våra kunder tjänar pengar.
Henrik Henriksson, vd, Scania
I den omvärld Scania konkurrerar på råder enligt Henrik Henriksson en ”relativt bra aktivitetsnivå”, men också ”ett stort mått av osäkerhet”.
– Med risk för en eventuell andra våg så känns det ändå stabilt. Efterfrågan kom tillbaka ganska snabbt och vi tar med oss en ganska stor orderbok in i hösten. Marknaden är starkare än vad vi hade förväntat oss.
Allt tyder på att det blir ännu bättre. Mycket tack vare många regeringars och EU:s stora stimulanspaket.
– Det finns mycket pengar på bordet tack vare politiska insatser som kan stimulera tillväxt i hela världen. Räntorna är fortfarande låga, bränslepriserna likaså. Våra kunder tjänar pengar.
– Vi har säkert fina år framför oss.
Ett av Fordonskomponentgruppens medlemsföretag, Plastal, intygade att läget är helt annorlunda mot i våras.
– Vi kör för fullt nu och under pandemin har vi också lyckats knyta till oss nya premiumkunder, sa Niklas Berntson, vd för Plastal.
Redan för en månad sedan märktes den ökade tilltron hos tillverkningsindustrin. Statliga Konjunkturinstitutets barometer noterade ”företagens högre förväntningar på framtida produktion.”
I dag konstaterar Financial Times att det är industrin som just nu drar Europa ur coronakrisen. Och i synnerhet bilindustrin, inte minst för att Kina återgått till i det närmaste ett normalläge. Ju större tillverkningsindustri ett land har, desto starkare och snabbare återhämtning, enligt tidningen.