Industriarbetarnas tidning

Tälj din egen kaffeskopa

5 oktober, 2020

Skrivet av

Proffsen tipsar. Snart kan du skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Ulf Palo, som snidat i trä hela sitt liv, tipsar om hur du med några enkla handverktyg kan slöjda hemma.

Foto: Lina Larsson

Ulf Palo

Ålder: 63 år.
Bor: Söråker.
Jobbar: Virkesmätare på ­Biometria i Sundsvall.

Välj rätt träslag

Lind är ett mjukt träslag som går bra att tälja i även när det är torrt. Många träslag blir för hårda för handverktyg när de torkat. Täljare väljer ofta björk och snidar i färskt material som är mycket mjukare än torrt. Det är svårt att få en fin finish på färskt virke. Tälj därför nästan färdigt innan du låter ditt alster torka någon dag innan du fintäljer.

Rita och såga ut

Rita ut kaffeskopan på den träbit du valt. Tänk på att du ska tälja längs med träets fiberriktning. Använd en vanlig yxa, en späntyxa eller en såg för att ta bort så mycket material som möjligt innan du börjar med kniven. Ett snabbt sätt är att använda en bandsåg om du har tillgång till en sådan.

Använd bra verktyg

Sätt dig bekvämt och ha bra ljus när du börjar tälja. Kniven ska vara vass. Är kniven slö måste du ta i mer och riskerar att skära dig. Ett bra och säkert täljgrepp är att hålla kniven i ena handen och skjuta på knivbladet med den andra handens tumme. Då får du mycket kraft och bra kontroll. Tälj så mycket du kan av den yttre formen innan du börjar gröpa ur själva skopan.

Rita en cirkel för urgröpningen

Rita ut en cirkel för själva skopan som ska gröpas ur. Använd först en skölp och gå sedan vidare med en skedkniv som ger bättre kontroll. Var försiktig med skedkniven. Ett vanligt misstag är att tälja mot den egna tummen, då riskerar du att skära dig. Tälj inte för djupt med skedkniven, en kaffeskopa ska hålla i många år så skopan ska inte bli för tunn. När du är nöjd med formen lägger du undan ditt alster på en torr och sval plats för att torka någon dag.

Jobba vidare när skopan torkat

Tälj försiktigt när kaffeskopan torkat så du får fina och släta ytor. Har du vassa knivar behöver du inte använda sandpapper. För nybörjare kan det vara svårt att få fina ytor med skedkniven, särskilt om den inte är välslipad. Olja in skopan med kokt eller rå linolja när du är nöjd.

Bryne är bra att ha då det är viktigt att hålla verktygen vassa. Foto: Lina Larsson

Det här behöver du

En bra täljkniv kostar runt 200 kronor. En skedkniv kan ligga i samma prisklass. Morakniv har flera olika varianter. Det finns handsmidda verktyg som kostar mycket och kan vara svåra att få tag på. En liten och smidig yxa är bra för då kan du snabbt få bort mycket material och kan använda tid och kraft åt själva täljandet i stället. Någon typ av såg, till exempel en japansåg, förenklar också.

Vassa verktyg

En elektrisk slipmaskin är bäst för knivslipning men det går också bra med ett vanligt bryne eller slippapper för metall. Ulf fixar den sista finishen med japanska vattenbrynen. En annan metod är att använda slippasta och en hård, plan träbit som du drar eggen över. Skedknivar är svårare att slipa men det finns bra instruktionsvideor på Youtube.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Så blir stolen som ny igen

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Brända plankor får husen att hålla länge

Brända plankor får husen att hålla länge

Arkitekten Jenny Mäki vill att fler ska våga prova den japanska metoden Yakisugi – att bränna i stället för att måla huset.

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.