Teknikföretagen kräver 2,0 procent
Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.
Industriarbetarnas tidning
Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.
– Jag måste nog säga att jag är rätt nöjd, absolut. Det kan inte vara lätt för dem att förhandla i dessa tider. Och alla ställen går inte lika bra som vårt. Men vi kan nog inte börja gapa efter något extra lokalt, utan det blir nog den generella ökningen som gäller.
Men det blev inga retroaktiva löneökningar.
– Jag vill tro att de flesta av arbetarna här har förståelse för det – det är inget vi kommer att skrika efter.
Vad tycker du om nivån på löneökningarna?
– I början var arbetsgivarna odrägliga och det gick inte att godta deras erbjudande naturligtvis. Men vad de landande i känns okej. Sen var det gött att det var så mycket första året, att vi fick ett rejält påslag redan nu.
Så du är nöjd?
– Ja, från början ville ju inte motparten ha någon höjning alls. Jag tror att vi ska vara glada för det vi fick. Så får man jobba lokalt för ytterligare höjningar, om man har den möjligheten.
– Jag har inte tänkt så mycket på det, om jag ska vara ärlig. Det känns bra, men det har hänt så mycket annat i år. Jag har varken brytt mig om eller tänkt på löneökningarna. Men att de faktiskt lyckades komma överens, och att det inte blev strejk, är såklart jättebra.
Gör det något att ni blir utan löneökningar mellan april och november?
– Nej, vi klarar oss. Vi får vara glada att det har gått bra för byggbranschen.
– Det är lite bättre än förra avtalet. Låglönesatsningen bör påverka oss jättemycket, vi kan ha en ingångslön på 21 450 kronor i månaden. Jag tänker också bredare, på till exempel tvättbranschen. Jag blev jätteglad att de ska få mer.
– Låglönesatsningen gör mig faktiskt mer glad än själva löneökningarna.
Jag upplever att den svenska modellen med förhandlingar ofta är inriktad på att skapa mer social jämlikhet, att få upp lönerna för de lägst betalda. Det här avtalet är ett steg i den riktningen.