Industriarbetarnas tidning

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

4 november, 2020

Skrivet av Rasmus Lygner Anna Julius

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Foto: David Lundmark

Magnus Andersson, träindustriarbetare, Götenehus, GS-facket:

– Jag måste nog säga att jag är rätt nöjd, absolut. Det kan inte vara lätt för dem att förhandla i dessa tider. Och alla ställen går inte lika bra som vårt. Men vi kan nog inte börja gapa efter något extra lokalt, utan det blir nog den generella ökningen som gäller.

Men det blev inga retroaktiva löneökningar.

– Jag vill tro att de flesta av arbetarna här har förståelse för det – det är inget vi kommer att skrika efter.

Vad tycker du om nivån på löneökningarna?

– I början var arbetsgivarna odrägliga och det gick inte att godta deras erbjudande naturligtvis. Men vad de landande i känns okej. Sen var det gött att det var så mycket första året, att vi fick ett rejält påslag redan nu.

Så du är nöjd?

– Ja, från början ville ju inte motparten ha någon höjning alls. Jag tror att vi ska vara glada för det vi fick. Så får man jobba lokalt för ytterligare höjningar, om man har den möjligheten.

Foto: David Lundmark

Anne Larsson, träindustriarbetare, Götenehus, GS-facket:

– Jag har inte tänkt så mycket på det, om jag ska vara ärlig. Det känns bra, men det har hänt så mycket annat i år. Jag har varken brytt mig om eller tänkt på löneökningarna. Men att de faktiskt lyckades komma överens, och att det inte blev strejk, är såklart jättebra.

Gör det något att ni blir utan löneökningar mellan april och november?

– Nej, vi klarar oss. Vi får vara glada att det har gått bra för byggbranschen.

Eugeniusz Polisczcuk, Vida packaging logistics i Järna, avdelningsombud IF Metall:

– Det är lite bättre än förra avtalet. Låglönesatsningen bör påverka oss jättemycket, vi kan ha en ingångslön på 21 450 kronor i månaden. Jag tänker också bredare, på till exempel tvättbranschen. Jag blev jätteglad att de ska få mer.

– Låglönesatsningen gör mig faktiskt mer glad än själva löneökningarna.
Jag upplever att den svenska modellen med förhandlingar ofta är inriktad på att skapa mer social jämlikhet, att få upp lönerna för de lägst betalda. Det här avtalet är ett steg i den riktningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Sprickan som skakade Industriavtalet

Sprickan som skakade Industriavtalet

Var det början till slutet som sågs när Livs i konflikt med tjänstemännen tog paus från Facken inom industrin och GS-facket funderade på detsamma? frågar sig DA:s Harald Gatu inför Industriavtalets 25-årsjubileum.

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.