När chefen skapar dålig stämning
Ni är få på jobbet och ingen vågar säga emot. Hur får man stopp på otrevligheterna? Vi bad tre experter om råd.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Omplacering. Jag är anställd på ett lager och har hand om in- och utleveranser. Nu har min chef sagt att jag ska byta plats och i stället lossa råmaterial till vår tillverkning. Jag fick inte frågan om jag ville, utan blev tilldelad de nya uppgifterna rakt av. Jag vill absolut inte byta och har nu ont i huvudet och magen och vill inte vara på jobbet. Jag vet att företaget har rätt att omplacera, men ska personalen behöva må dåligt? Hur ska jag göra?
En arbetstagare är skyldig att utföra allt arbete för arbetsgivarens räkning, som är relaterat till arbetsgivarens verksamhet. Du kan, om arbetsgivaren bedömer att det behövs, därför omplaceras till andra arbetsuppgifter.
Rätten att omplacera begränsas i och för sig på olika sätt. Exempelvis kan en arbetstagare inte omplaceras för att hen varit fackligt aktiv, eftersom det kan strida mot föreningsrätten.
Även diskrimineringslagen kan hindra arbetsgivaren att omplacera.
En omplacering kan påverka arbetstagare olika och i ditt fall verkar du må dåligt av den. Det som kan sägas är att arbetsgivaren, enligt arbetsmiljölagen, är skyldig att vidta de åtgärder som behövs för att förhindra ohälsa, såväl fysisk som psykisk.
Det är inte alltid möjligt att helt undanröja eller förhindra risken för ohälsa, men arbetsgivaren måste så långt som möjligt försöka att minska denna risk.
Jag vet inte vilka möjligheter som finns på din arbetsplats, men det kanske finns någon arbetskamrat som i stället kan och vill omplaceras?
Henric Ask
jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.