Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Märket är satt. Bravo!

1 november, 2020

Skrivet av

Ledare Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna. Det är en seger för facken inom industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

”Äntligen står vi här då”, började IF Metalls ordförande Marie Nilsson presskonferensen om avtalsförhandlingarna. Lättnadens suck kunde höras långt utanför Storgatans väggar där presskonferensen hölls.

Det har nu slutits ett nytt avtal som ger 5,4 procent i löneökningar inklusive avsättning till delpension på tre år (29 månader). Det är en årsökningstakt på 2,23 procent vilket innebär att industrins fack har lyckats växla upp löneökningarna mot arbetsgivarnas förslag till nedväxling. Förra avtalsperioden låg årsökningstakten på 2,17 procent.

Det är en seger för facken inom industrin.

– Vi nådde inte enda fram med nedväxlingen, konstaterade industriarbetsgivarnas Per Widolf vid arbetsgivarnas presskonferens

– Man får köpa det bästa avtal som är till salu, konstaterade Teknikföretagens Tomas Undin bistert.

Årets avtalsförhandlingar har varit ovanligt svåra då pandemin ställt till det både utifrån det faktum att avtalen fick prolongeras fram till sista oktober och utifrån att samhällsekonomin är synnerligen svårförutsägbar. Men den nedgång som befarades i våras har inte visat sig slå in i svensk ekonomi.

Det ser förstås väldigt olika ut i olika branscher. Men svensk industri har hämtat sig bra och har på senare år gått väldigt bra. Därför är det helt rätt att arbetarna och tjänstemännen nu får del i framgången genom högre löneökningar.

Facken har lyckats nå fram i de flesta av sina krav utom vad gäller retroaktiviteten. Det nya avtalet gäller från 1 november.

– För oss var det viktigt att få ett framtungt avtal och få upp löneökningstakten och då fick det bli 3 procent från nu, förklarade Marie Nilsson på presskonferensen.

Här kommer säkert kritik från andra fackförbund att komma.

Märket är nu satt och det gäller för tre år framöver vilket skapar stabilitet och långsiktighet för alla branscher. Dessutom innebär det att den försäkringsöverenskommelse som slöts mellan parterna i våras och som innebär att pensionsavsättningar kommer att göras även för dem under 25 år nu kommer att träda i kraft.

Dysterkvistarna på arbetsgivarsidan kan känna sig nöjda med att de får ett långt avtal som skapar förutsägbarhet. De slipper också betala retroaktivt. Däremot fick de gå med på både låglönesatsning och en ökad löneökningstakt.

– Vi inom LO-förbunden har också haft låglönesatsningen som ett nödvändigt krav och här har tjänstemännen på ett fint sätt backat oss, sade GS-fackets ordförande Peo Sjöö.

Parterna har också kommit överens om att se till att jämställdhetsarbetet drivs vidare och har en överenskommelse om att arbetstagare som gått på föräldraledighet inte ska missgynnas. Liknande överenskommelser har gjorts tidigare och här kan man tycka att det går alltför långsamt.

Låglönesatsningen kan dock också ses som en jämställdhetssatsning då de allra flesta som är lågavlönade inom industrin såväl som i andra branscher är kvinnor. Denna satsning är avgörande för LO:s sammanhållning och för förtroendet för märket.

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna och inte en nedväxling. Det bådar gott för industriavtalets normerande roll framöver. Märket är satt.

En kommentar till “Märket är satt. Bravo!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Industrin överens om löneökningar på 5,4 procent

Industrin överens om löneökningar på 5,4 procent

Fack och arbetsgivare inom industrin har enats om löneökningar på 5,4 procent i 29 månader.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

”För många arbetare var det ingen hemester”

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

Striden om tiden har börjat – igen

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.