Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Märket är satt. Bravo!

1 november, 2020

Skrivet av

Ledare Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna. Det är en seger för facken inom industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

”Äntligen står vi här då”, började IF Metalls ordförande Marie Nilsson presskonferensen om avtalsförhandlingarna. Lättnadens suck kunde höras långt utanför Storgatans väggar där presskonferensen hölls.

Det har nu slutits ett nytt avtal som ger 5,4 procent i löneökningar inklusive avsättning till delpension på tre år (29 månader). Det är en årsökningstakt på 2,23 procent vilket innebär att industrins fack har lyckats växla upp löneökningarna mot arbetsgivarnas förslag till nedväxling. Förra avtalsperioden låg årsökningstakten på 2,17 procent.

Det är en seger för facken inom industrin.

– Vi nådde inte enda fram med nedväxlingen, konstaterade industriarbetsgivarnas Per Widolf vid arbetsgivarnas presskonferens

– Man får köpa det bästa avtal som är till salu, konstaterade Teknikföretagens Tomas Undin bistert.

Årets avtalsförhandlingar har varit ovanligt svåra då pandemin ställt till det både utifrån det faktum att avtalen fick prolongeras fram till sista oktober och utifrån att samhällsekonomin är synnerligen svårförutsägbar. Men den nedgång som befarades i våras har inte visat sig slå in i svensk ekonomi.

Det ser förstås väldigt olika ut i olika branscher. Men svensk industri har hämtat sig bra och har på senare år gått väldigt bra. Därför är det helt rätt att arbetarna och tjänstemännen nu får del i framgången genom högre löneökningar.

Facken har lyckats nå fram i de flesta av sina krav utom vad gäller retroaktiviteten. Det nya avtalet gäller från 1 november.

– För oss var det viktigt att få ett framtungt avtal och få upp löneökningstakten och då fick det bli 3 procent från nu, förklarade Marie Nilsson på presskonferensen.

Här kommer säkert kritik från andra fackförbund att komma.

Märket är nu satt och det gäller för tre år framöver vilket skapar stabilitet och långsiktighet för alla branscher. Dessutom innebär det att den försäkringsöverenskommelse som slöts mellan parterna i våras och som innebär att pensionsavsättningar kommer att göras även för dem under 25 år nu kommer att träda i kraft.

Dysterkvistarna på arbetsgivarsidan kan känna sig nöjda med att de får ett långt avtal som skapar förutsägbarhet. De slipper också betala retroaktivt. Däremot fick de gå med på både låglönesatsning och en ökad löneökningstakt.

– Vi inom LO-förbunden har också haft låglönesatsningen som ett nödvändigt krav och här har tjänstemännen på ett fint sätt backat oss, sade GS-fackets ordförande Peo Sjöö.

Parterna har också kommit överens om att se till att jämställdhetsarbetet drivs vidare och har en överenskommelse om att arbetstagare som gått på föräldraledighet inte ska missgynnas. Liknande överenskommelser har gjorts tidigare och här kan man tycka att det går alltför långsamt.

Låglönesatsningen kan dock också ses som en jämställdhetssatsning då de allra flesta som är lågavlönade inom industrin såväl som i andra branscher är kvinnor. Denna satsning är avgörande för LO:s sammanhållning och för förtroendet för märket.

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna och inte en nedväxling. Det bådar gott för industriavtalets normerande roll framöver. Märket är satt.

En kommentar till “Märket är satt. Bravo!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Industrin överens om löneökningar på 5,4 procent

Industrin överens om löneökningar på 5,4 procent

Fack och arbetsgivare inom industrin har enats om löneökningar på 5,4 procent i 29 månader.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

”För många arbetare var det ingen hemester”

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

Striden om tiden har börjat – igen

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

GS kongress

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Efter flera timmars debatt lade Henrik Brolin från avdelning 4 fram ett förslag som kunde lösa upp knutarna.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.