Distansarbete – i skogen
När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.
Industriarbetarnas tidning
Belastningsskador Att tvätta ramarna brukade vara ”ett riktigt grisjobb” men numera krävs bara en knapptryckning. Den automatiska tvätten har sparat axlar på Atlas industrial print i Motala.
Thomas Österberg böjer sig framåt i 90 grader och sträcker fram armarna. Så brukade han stå när han skulle torka av det värsta från ramarna när han var färdig med ett tryck. Inne i tvättrummet blev det mycket lyftande. Särskilt tungt var det egentligen inte ram för ram, men slitsamt i längden. Numera ställer han bara in sina ramar i maskinen och trycker på start.
− Det har blivit mycket bättre. Tidigare var det mycket vridande och vändande och det tar på axlarna, säger han.
Han visar hur ramarna matas in i den nya maskinen och tvättas i olika steg. Samtidigt som risken för belastningsskador minskar slipper de också ångorna med skadliga kemikalier. Den automatiska tvätten är ett slutet system så risken att komma i kontakt med kemikalier från färgen har minskat.
− Tidigare var det mycket blaskande. Det skvätte och ångade, säger Thomas Österberg.
Kollegan Anders Thörnqvist fyller i:
− Även om vi har god ventilation blev det ett moln därinne. Det var också bökigt med gummistövlar och mask.
Många belastningsskador kan förebyggas med hjälp av ny teknik, men det gäller att arbetsgivaren vill satsa. Allt fler tryckerier går över till automatiska tvättar nu, men för små företag innebär det en stor investering. För tryckarna på Atlas industrial print var det uppenbart att en automatisk tvätt skulle innebära stora förbättringar, så från golvet ville man se ett snabbt skifte. Men den nya maskinen kostade runt miljonen och köptes inte i en handvändning.
− Det var mycket räknande. Jag tror vi började titta på den fyra år innan vi investerade, säger platschefen Nicklas Sjöström.
För att det skulle bli lönsamt bestämde ledningen att även företagets andra tryckeri i Finspång ska använda tvätten. En gång i veckan packas nu kladdiga ramar in i en lastbil och körs de sex milen hit till Motala.
Fördelarna med den automatiska tvätten märks inte bara i arbetsmiljön. Ramarna håller längre, det är skonsammare för miljön och tryckarna får mer tid att jobba med annat, menar Nicklas Sjöström.
Att tvätta en ram för hand tar omkring 20 minuter och varje tryckare använder uppåt 30 ramar i veckan.
De flesta ramarna som används på tryckeriet är omkring en gånger en meter, men vissa är betydligt större.
− De riktigt stora går inte in i maskinen utan måste fortfarande tvättas för hand, men det är sällan vi använder dem, säger Thomas Österberg.
36 procent av arbetsplatserna med fler än 50 anställda hade brister i sina rutiner för att minska risken för belastningsskador, visade Arbetsmiljöverkets kontroll i oktober.
På företag med 20 till 49 anställda hade 46 procent brister.
Över hälften av företagen med färre än 20 anställda brast i rutinerna.