Industriarbetarnas tidning

Mindre belastnings­skador med ett knapptryck

26 november, 2020

Skrivet av Charlie Olofsson

Belastningsskador Att tvätta ramarna brukade vara ”ett riktigt grisjobb” men numera krävs bara en knapptryckning. Den automatiska tvätten har sparat axlar på Atlas industrial print i Motala.

Thomas Österberg har jobbat som tryckare sedan 1984. Foto: David Lundmark

Thomas Österberg böjer sig framåt i 90 grader och sträcker fram armarna. Så brukade han stå när han skulle torka av det värsta från ramarna när han var färdig med ett tryck. Inne i tvättrummet blev det mycket lyftande. Särskilt tungt var det egentligen inte ram för ram, men slitsamt i längden. Numera ställer han bara in sina ramar i maskinen och trycker på start.

− Det har blivit mycket bättre. Tidigare var det mycket vridande och vändande och det tar på axlarna, säger han.

Han visar hur ramarna matas in i den nya maskinen och tvättas i olika steg. Samtidigt som risken för belastningsskador minskar slipper de också ångorna med skadliga kemikalier. Den automatiska tvätten är ett slutet system så risken att komma i kontakt med kemikalier från färgen har minskat.

− Tidigare var det mycket blaskande. Det skvätte och ångade, säger Thomas Österberg.

Kollegan Anders Thörnqvist fyller i:

− Även om vi har god ventilation blev det ett moln därinne. Det var också bökigt med gummistövlar och mask.

Många belastningsskador kan förebyggas med hjälp av ny teknik, men det gäller att arbetsgivaren vill satsa. Allt fler tryckerier går över till automatiska tvättar nu, men för små företag innebär det en stor investering. För tryckarna på Atlas industrial print var det uppenbart att en automatisk tvätt skulle innebära stora förbättringar, så från golvet ville man se ett snabbt skifte. Men den nya maskinen kostade runt miljonen och köptes inte i en handvändning.

Den automatiska tvätten. Foto: David Lundmark

− Det var mycket räknande. Jag tror vi började titta på den fyra år innan vi investerade, säger platschefen Nicklas Sjöström.

För att det skulle bli lönsamt bestämde ledningen att även företagets andra tryckeri i Finspång ska använda tvätten. En gång i veckan packas nu kladdiga ramar in i en lastbil och körs de sex milen hit till Motala.

Fördelarna med den automatiska tvätten märks inte bara i arbetsmiljön. Ramarna håller längre, det är skonsammare för miljön och tryckarna får mer tid att jobba med annat, menar Nicklas Sjöström.

Att tvätta en ram för hand tar omkring 20 minuter och varje tryckare använder uppåt 30 ramar i veckan.

De flesta ramarna som används på tryckeriet är omkring en gånger en meter, men vissa är betydligt större.

− De riktigt stora går inte in i maskinen utan måste fortfarande tvättas för hand, men det är sällan vi använder dem, säger Thomas Österberg. 

Så många brast i rutinerna

36 procent av arbetsplatserna med fler än 50 anställda hade brister i sina rutiner för att minska risken för belastningsskador, visade Arbetsmiljöverkets kontroll i oktober.

På företag med 20 till 49 anställda hade 46 procent brister.

Över hälften av företagen med färre än 20 anställda brast i rutinerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Distansarbete – i skogen

Distansarbete – i skogen

När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Allt mer ensamt när robotar ersätter arbetskamrater

Allt mer ensamt när robotar ersätter arbetskamrater

Färre arbetare och smartare maskiner. På SKF:s ”världsklass-fabrik” ersätts människan av förarlösa truckar och robotar. ”En tickande social bomb”, varnar forskare.

”Det är märkligt att så lite hänt”

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

Skilda världar

Skilda världar

Ny teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

Vulkrök – bortglömt risk i gummi­industrin

Vulkrök – bortglömt risk i gummi­industrin

Gummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

”Inför gränsvärden för belastning”

”Om man har en fast gräns för hur mycket som är tillåtet att belasta kroppen under en vanlig arbetsdag, är det mycket lättare att kräva åtgärder om belastningarna ligger över gränsen”, skriver två forskare inom Arbets- och miljömedicin.

Bilboom – och trasiga kroppar

Bilboom – och trasiga kroppar

Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Företaget byggde bort problemen

Företaget byggde bort problemen

De anställdas kunskap och önskemål fick styra när Hot Screen i halländska Fjärås byggde sina drömlokaler.

”Förr eller senare brister det”

”Förr eller senare brister det”

Dagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.