Industriarbetarnas tidning

Mindre belastnings­skador med ett knapptryck

26 november, 2020

Skrivet av Charlie Olofsson

Belastningsskador Att tvätta ramarna brukade vara ”ett riktigt grisjobb” men numera krävs bara en knapptryckning. Den automatiska tvätten har sparat axlar på Atlas industrial print i Motala.

Thomas Österberg har jobbat som tryckare sedan 1984. Foto: David Lundmark

Thomas Österberg böjer sig framåt i 90 grader och sträcker fram armarna. Så brukade han stå när han skulle torka av det värsta från ramarna när han var färdig med ett tryck. Inne i tvättrummet blev det mycket lyftande. Särskilt tungt var det egentligen inte ram för ram, men slitsamt i längden. Numera ställer han bara in sina ramar i maskinen och trycker på start.

− Det har blivit mycket bättre. Tidigare var det mycket vridande och vändande och det tar på axlarna, säger han.

Han visar hur ramarna matas in i den nya maskinen och tvättas i olika steg. Samtidigt som risken för belastningsskador minskar slipper de också ångorna med skadliga kemikalier. Den automatiska tvätten är ett slutet system så risken att komma i kontakt med kemikalier från färgen har minskat.

− Tidigare var det mycket blaskande. Det skvätte och ångade, säger Thomas Österberg.

Kollegan Anders Thörnqvist fyller i:

− Även om vi har god ventilation blev det ett moln därinne. Det var också bökigt med gummistövlar och mask.

Många belastningsskador kan förebyggas med hjälp av ny teknik, men det gäller att arbetsgivaren vill satsa. Allt fler tryckerier går över till automatiska tvättar nu, men för små företag innebär det en stor investering. För tryckarna på Atlas industrial print var det uppenbart att en automatisk tvätt skulle innebära stora förbättringar, så från golvet ville man se ett snabbt skifte. Men den nya maskinen kostade runt miljonen och köptes inte i en handvändning.

Den automatiska tvätten. Foto: David Lundmark

− Det var mycket räknande. Jag tror vi började titta på den fyra år innan vi investerade, säger platschefen Nicklas Sjöström.

För att det skulle bli lönsamt bestämde ledningen att även företagets andra tryckeri i Finspång ska använda tvätten. En gång i veckan packas nu kladdiga ramar in i en lastbil och körs de sex milen hit till Motala.

Fördelarna med den automatiska tvätten märks inte bara i arbetsmiljön. Ramarna håller längre, det är skonsammare för miljön och tryckarna får mer tid att jobba med annat, menar Nicklas Sjöström.

Att tvätta en ram för hand tar omkring 20 minuter och varje tryckare använder uppåt 30 ramar i veckan.

De flesta ramarna som används på tryckeriet är omkring en gånger en meter, men vissa är betydligt större.

− De riktigt stora går inte in i maskinen utan måste fortfarande tvättas för hand, men det är sällan vi använder dem, säger Thomas Österberg. 

Så många brast i rutinerna

36 procent av arbetsplatserna med fler än 50 anställda hade brister i sina rutiner för att minska risken för belastningsskador, visade Arbetsmiljöverkets kontroll i oktober.

På företag med 20 till 49 anställda hade 46 procent brister.

Över hälften av företagen med färre än 20 anställda brast i rutinerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Allt mer ensamt när robotar ersätter arbetskamrater

Allt mer ensamt när robotar ersätter arbetskamrater

Färre arbetare och smartare maskiner. På SKF:s ”världsklass-fabrik” ersätts människan av förarlösa truckar och robotar. ”En tickande social bomb”, varnar forskare.

Vulkrök – bortglömt risk i gummi­industrin

Vulkrök – bortglömt risk i gummi­industrin

Gummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Företaget byggde bort problemen

Företaget byggde bort problemen

De anställdas kunskap och önskemål fick styra när Hot Screen i halländska Fjärås byggde sina drömlokaler.

”Förr eller senare brister det”

”Förr eller senare brister det”

Dagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Han vill få de tysta att prata

Han vill få de tysta att prata

Regionala skyddsombudet Dan Torkelsson är uppmärksam på problem som bubblar under ytan.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Upptäck dina problem i tid

Upptäck dina problem i tid

Arbetar du natt, med vibrerande
verktyg eller kommer i kontakt med kemikalier? Då är din arbetsgivare skyldig att erbjuda dig en medicinsk kontroll.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.