Industriarbetarnas tidning

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

7 december, 2020 - 08:10

Skrivet av

Barnarbete, fördrivna ursprungsbefolkningar och miljöförstöring. Jakten på metaller till elbilarnas batterier sker långt från flotta bilsalonger. Nu vill det globala facket IndustriALL göra hela tillverkningskedjan långsiktigt hållbar, från gruvbrytning till själva bilproduktionen.

Bilindustrin är utsatt för ett hårt tryck just nu, säger Atle Høie, biträdande generalsekreterare i IndustriALL.

– Många bilföretag är desperata i sina försök att trovärdigt framstå som seriösa. Bland annat ser de över sin långsiktiga inköpstrategi så att man kan försäkra sig om att batterierna i deras elbilar innehåller kobolt, litium och grafit som är framtagna ur en hållbar produktion.

IndustriALL, där svenska IF Metall och Unionen ingår, representerar 50 miljoner arbetare i gruvor och tillverkningsindustri i 140 länder.

– I alla branscher som berör batteriproduktionen har vi värdefulla ingångar. Från gruvbrytning, över den kemiska industrin och till själva bilföretagen. I alla led har vi upparbetade kontakter och en facklig närvaro.

Vi vill identifiera de tunga aktörerna i alla delar av produktionskedjan. Från bilindustrin ska vi ta oss hela vägen ner ända till gruvbrytningen

Det gör, menar Atle Høie, IndustriALL till en viktig aktör för en mer hållbar batteriproduktion. För några veckor tog internationalen de första stegen i ett treårigt strategiskt arbete i syfte att förbättra villkoren i batteriproduktionen.

– Poängen med vårt arbete är att tydliggöra varifrån insatsvarorna kommer så att man kan sätta press och förbättra villkoren i alla led.

– Vi vill identifiera de tunga aktörerna i alla delar av produktionskedjan. Från bilindustrin ska vi ta oss hela vägen ner ända till gruvbrytningen.

Ett problem är att en betydande del av gruvbrytningen sker utanför de stora företagen, i den informella sektorn, som i Kongo. Från Kongo skeppas merparten av de sällsynta metallerna till Kina som idag har de flesta av världens batterifabriker. I Kina finns inga fackförbund anslutna till IndustriALL. Kina är ett hål för oss, konstaterar Atle Høie. Ett problem, men det påverkar inte det globala industrifackets ambitioner. Batterier till elbilar bedöms bli den snabbast växande industrisektorn framöver.

Nu ska medlemsförbunden inom IndustriALL engageras och kontakter tas med bilföretagen. Tanken är att några bilkoncerner ska ansluta sig till projektet.

– Vi hoppas att vi kan få med oss ett par av bilkoncernerna så att de öppnar sin leverantörskedja för oss. Då att vi kan följa den hela vägen ner till gruvbrytningen.

Vilka tror du är mest intresserade?

– De starkaste ramavtalen har vi med de franska bilkoncernerna. I Frankrike finns också några av de stora kemiska företagen som är involverade i batteriproduktion. När det gäller gruvföretag har vi bra kontakter med exempelvis Glencore och Anglo American. Men samtidigt har vi de starkaste fackföreningarna inom den tyska bilindustrin genom IG Metall.

Kanske kan det bli något tyskt bilföretag. Daimler och BMW ingår redan i ett partssamarbete om hållbar gruvdrift, Irma – Institute for responsible mining assurance.

– Att bilkoncerner engagerar sig i den typen av globala initiativ är ett viktigt tecken på branschens växande engagemang. Irma har exempelvis utarbetat kravspecifikationer för gruvorna och de biltillverkare som ingår i Irma förbinder sig till att göra företagsbesiktningar av gruvorna utifrån de krav som Irma ställer. Även många gruvföretag ingår i Irma.

Inom en annan bransch, textilindustrin, har IndustriALL varit framgångsrika med att teckna globala avtal. Överenskommelser med klädjättar som svenska HM och spanska Inditex syftar till att stärka de anställdas ställning hos tusentals leverantörsföretag.

– Men det är en helt annan bransch, säger Atle Høie. HM har ju ingen egen produktion utan köper in allt de säljer från en mängd olika leverantörer.

– Klädföretagen saknar de formella band till sina underleverantörer som finns inom bilindustrin. Inom bilbranschen har vi dessutom globala avtal med alla stora koncerner, bortsett från de japanska, där de förpliktigar sig att se över sina leverantörskedjor. Därmed har vi egentligen en bättre utgångspunkt i bilindustrin än när vi påbörjade arbetet med klädkedjorna.

Till sist: Vad förväntar du dig av de svenska fordonstillverkarna?

– Att de är intresserade av vårt arbete. Självfallet hoppas vi att någon av dem ansluter sig till själva projektet och att de sedan efterlever och följer upp de rekommendationer vi har kommit fram till.   

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Han leder det globala industriarbetar­facket

Han leder det globala industriarbetar­facket

Norrmannen Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL som företräder 50 miljoner industriarbetare.

Elbilen banar väg för industripolitiken

Elbilen banar väg för industripolitiken

I dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Slingrig väg för elbilens batteri

Slingrig väg för elbilens batteri

Om bara drygt tio år spås nio av tio nya bilar var eldrivna i Sverige. Men då krävs det mycket större mängder av metallen kobolt, vars utvinning kan äventyra klimatmålen.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Många vinster med eldrivet under jord

Många vinster med eldrivet under jord

1 030 meter ner i underjorden ska eldrivna lastmaskiner ta Kristinebergsgruvan in i framtiden. Redan nu märker bergarbetare att arbetsmiljön blivit bättre.

”Facken måste bli bättre kravställare”

”Facken måste bli bättre kravställare”

En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer.

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson och övriga förbundsledningen omvaldes på en extrakongress under torsdagen.

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.