Han leder det globala industriarbetarfacket
Norrmannen Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL som företräder 50 miljoner industriarbetare.
Industriarbetarnas tidning
7 december, 2020 - 08:10
Skrivet av Harald Gatu
Barnarbete, fördrivna ursprungsbefolkningar och miljöförstöring. Jakten på metaller till elbilarnas batterier sker långt från flotta bilsalonger. Nu vill det globala facket IndustriALL göra hela tillverkningskedjan långsiktigt hållbar, från gruvbrytning till själva bilproduktionen.
Bilindustrin är utsatt för ett hårt tryck just nu, säger Atle Høie, biträdande generalsekreterare i IndustriALL.
– Många bilföretag är desperata i sina försök att trovärdigt framstå som seriösa. Bland annat ser de över sin långsiktiga inköpstrategi så att man kan försäkra sig om att batterierna i deras elbilar innehåller kobolt, litium och grafit som är framtagna ur en hållbar produktion.
IndustriALL, där svenska IF Metall och Unionen ingår, representerar 50 miljoner arbetare i gruvor och tillverkningsindustri i 140 länder.
– I alla branscher som berör batteriproduktionen har vi värdefulla ingångar. Från gruvbrytning, över den kemiska industrin och till själva bilföretagen. I alla led har vi upparbetade kontakter och en facklig närvaro.
Vi vill identifiera de tunga aktörerna i alla delar av produktionskedjan. Från bilindustrin ska vi ta oss hela vägen ner ända till gruvbrytningen
Det gör, menar Atle Høie, IndustriALL till en viktig aktör för en mer hållbar batteriproduktion. För några veckor tog internationalen de första stegen i ett treårigt strategiskt arbete i syfte att förbättra villkoren i batteriproduktionen.
– Poängen med vårt arbete är att tydliggöra varifrån insatsvarorna kommer så att man kan sätta press och förbättra villkoren i alla led.
– Vi vill identifiera de tunga aktörerna i alla delar av produktionskedjan. Från bilindustrin ska vi ta oss hela vägen ner ända till gruvbrytningen.
Ett problem är att en betydande del av gruvbrytningen sker utanför de stora företagen, i den informella sektorn, som i Kongo. Från Kongo skeppas merparten av de sällsynta metallerna till Kina som idag har de flesta av världens batterifabriker. I Kina finns inga fackförbund anslutna till IndustriALL. Kina är ett hål för oss, konstaterar Atle Høie. Ett problem, men det påverkar inte det globala industrifackets ambitioner. Batterier till elbilar bedöms bli den snabbast växande industrisektorn framöver.
Nu ska medlemsförbunden inom IndustriALL engageras och kontakter tas med bilföretagen. Tanken är att några bilkoncerner ska ansluta sig till projektet.
– Vi hoppas att vi kan få med oss ett par av bilkoncernerna så att de öppnar sin leverantörskedja för oss. Då att vi kan följa den hela vägen ner till gruvbrytningen.
Vilka tror du är mest intresserade?
– De starkaste ramavtalen har vi med de franska bilkoncernerna. I Frankrike finns också några av de stora kemiska företagen som är involverade i batteriproduktion. När det gäller gruvföretag har vi bra kontakter med exempelvis Glencore och Anglo American. Men samtidigt har vi de starkaste fackföreningarna inom den tyska bilindustrin genom IG Metall.
Kanske kan det bli något tyskt bilföretag. Daimler och BMW ingår redan i ett partssamarbete om hållbar gruvdrift, Irma – Institute for responsible mining assurance.
– Att bilkoncerner engagerar sig i den typen av globala initiativ är ett viktigt tecken på branschens växande engagemang. Irma har exempelvis utarbetat kravspecifikationer för gruvorna och de biltillverkare som ingår i Irma förbinder sig till att göra företagsbesiktningar av gruvorna utifrån de krav som Irma ställer. Även många gruvföretag ingår i Irma.
Inom en annan bransch, textilindustrin, har IndustriALL varit framgångsrika med att teckna globala avtal. Överenskommelser med klädjättar som svenska HM och spanska Inditex syftar till att stärka de anställdas ställning hos tusentals leverantörsföretag.
– Men det är en helt annan bransch, säger Atle Høie. HM har ju ingen egen produktion utan köper in allt de säljer från en mängd olika leverantörer.
– Klädföretagen saknar de formella band till sina underleverantörer som finns inom bilindustrin. Inom bilbranschen har vi dessutom globala avtal med alla stora koncerner, bortsett från de japanska, där de förpliktigar sig att se över sina leverantörskedjor. Därmed har vi egentligen en bättre utgångspunkt i bilindustrin än när vi påbörjade arbetet med klädkedjorna.
Till sist: Vad förväntar du dig av de svenska fordonstillverkarna?
– Att de är intresserade av vårt arbete. Självfallet hoppas vi att någon av dem ansluter sig till själva projektet och att de sedan efterlever och följer upp de rekommendationer vi har kommit fram till.