”En historisk förändring”
IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.
Industriarbetarnas tidning
4 december, 2020 - 12:43
Skrivet av Marcus Derland
IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.
– Vi behövde få saker på plats för våra medlemmars skull, därför gick vi in i det här, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.
PTK och Svenskt Näringsliv ställde sig bakom en uppgörelse om trygghet, omställning och anställningsskydd den 16 oktober. Men inte LO som hoppade av.
Nu meddelar Kommunal och IF Metall att de ställer sig bakom avtalet efter att vissa justeringar gjorts.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä lyfter särskilt fram möjligheten för anställda att studera och kompetensutveckla sig under ett år med 80 procent av lönen i ersättning.
– Våra medlemmar får inte tillräckligt med kompetensutveckling. När det sker tekniksprång på industrierna så hänger många inte med. Då hjälper inga turordningsregler i världen, säger han.
Förändringar i turordningsreglerna i det nya huvudavtalet innebär att arbetsgivare får undanta 15 procent av de anställda vid uppsägningar. Arbetsgivarna kan också välja att undanta tre arbetare och tjänstemän.
– Det var den tuffaste eftergiften, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Saklig grund vid uppsägningar försvinner och blir i stället sakligt skäl. Facket kommer fortsatt att kunna ogiltigförklara uppsägningar men i stället för att arbetsgivaren fortsätter betala ut lön så ska en försäkringslösning komma till. Den innebär den uppsagde får motsvarande a-kassan i ersättning fram till att tvisten lösts.
I uppgörelsen ingår också att anställningsformen allmän visstid försvinner och ersätts med särskild visstid. Redan efter ett år ska anställningsformen övergå i en tillsvidareanställning, i stället för dagens regel om två år.
– Något som också kommer att gynna våra medlemmar är att inhyrd arbetskraft ska erbjudas tillsvidareanställning på de inhyrande företaget efter två år. Om de inte får ett fast jobb där så erbjuds de tre månadslöner, säger Veli-Pekka Säikkälä.
I avtalet ingår även att a-kassan ska utredas.
– Vi vill ha en stabil a-kassa i framtiden som hanteras av parterna, säger han.
Förväntar du dig intern kritik för att ni gått vidare med i de här förhandlingarna?
– Klart det finns kritiker. Vi är ett stort förbund och det är viktigt att vi har bra diskussioner om stora frågor. Men jag är inte orolig.
– Alternativet hade varit att sitta på läktaren. Statsmakten har sagt att man ska utgå från det här avtalet när lagstiftningen ska sättas. Vi vill vara med och påverka, säger Veli-Pekka Säikkälä.
På grund av pandemin blir det ingen regelrätt kongress för IF Metall.
Hade inte en sådan här stor fråga behövt lyftas på en kongress?
– På kongresserna 2014 och 2017 fick förbundsledningen tydliga uppgifter att lösa de här frågorna. Det gör vi nu.
Övriga LO-förbund har möjlighet att också hoppa på den nya överenskommelsen, något som välkomnas av Svensk Näringsliv.
Det är ett stort ansvar Kommunal och IF Metall har tagit på sig. De relativt små eftergifter ni vann, riskerar att allvarligt skada LO. Industriavtalet bygger på förtroende mellan LO facken. Det kommer nog att kännas magstarkt att IF Metall ska dominera avtalsrörelsen framöver.
Magstarkt.
Att fackföreningar än en gång viker sig och högern applåderar är ingen nyhet.
IF Metall hävdar att de sedan länge vill att deras medlemmar skall ha möjlighet till kompetensutveckling, detta är ju en självklarhet då tekniken gör framsteg, frågan är bara, vem är det som investerar i ny teknik? Naturligtvis företaget, då skall ju också företaget stå för arbetarnas kompetensutveckling UTAN i utbyte mot försämrat anställningsskydd detta är ju inte bara magstarkt utan rent horribelt.
Att dessutom prata om ökad trygghet för lönearbetarna i sammanhanget är rent nonsens, det finns ingen arbetare som känner ökad trygghet genom ett försämrat ”Godtyckligt” anställningsskydd.
.
Trygghetssocialist.