Industriarbetarnas tidning

”Sårat och sargat inom LO”

9 december, 2020

Skrivet av

Pappers och GS är starkt kritiska till att IF Metall och Kommunal anslutit sig till las-uppgörelsen och brutit LO-samordningen.
– Nu är vi sårade och sargade inom LO, till stor del tack vare de här två förbunden, säger Pontus Georgsson.

IF Metall och Kommunals uppgörelse i las-frågan har rört upp starka känslor i LO-familjen. När de två förbundens beslut blev offentliga kallade Pappers på Facebook agerandet för ett ”övertramp” och hänvisade till att LO:s styrelse i ett enhälligt beslut en månad tidigare beslutat att säga nej till fortsatta las-förhandlingar. GS-facket var mer försiktiga och har avstått att kommentera uppgörelsen tills de hunnit analysera ”hur spelplanen ser ut”.

Nu talar de både förbundsordförandena Pontus Georgsson och Per-Olof Sjöö ut.

Båda kallar händelserna den senaste veckan för ”exceptionella”.

– Uppgörelsen, på det sättet den kommer att påverka lagstiftning, det är exceptionellt. Jag kan inte minnas när två förbund går in och avgör så viktiga frågor mitt framför näsan på tolv andra. Jag vet inte om det har hänt. Inte under min tid som förtroendevald, jag har ändå hållit på i 30 år, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Per-Olof Sjöö menar att IF Metall och Kommunal nu tar på sig ett stort ansvar.

– Det här är något alldeles exceptionellt. Det som IF Metall och Kommunal har gjort berör direkt alla andra förbund. Det är ett stort ansvar de tar på sig, säger han.

För både Pappers och GS är det uppluckringen av turordningsreglerna som svider allra mest. Förändringar i det nya huvudavtalet innebär att arbetsgivare får undanta 15 procent av de anställda vid uppsägningar. Arbetsgivarna kan också välja att undanta tre arbetare och tre tjänstemän.

Förbättringarna vad gäller så kallad hyvling och slopandet av allmän visstid är inget som kommer påverka medlemmarna i de två förbunden.

– Det är inga förbättringar för våra medlemmar. Vi har inte hyvling, vi har inte allmän visstid utan reglerar våra anställningsformer i avtal. Våra medlemmar kommer att få betala för det mer med försämrad anställningstrygghet, säger Pontus Georgsson.

Båda tycker att förbättringar vad gäller kompetensutveckling, med en möjlighet för anställda att studera i ett år med 80 procent av lönen, inte kompenserar för försämrad anställningstrygghet.

– Det paketet är jättebra. Men den bedömningen vi gjorde av det tidigare slutbudet var att det inte räckte. Det beskaste pillret är de stora förändringarna av turordningsreglerna. Vi ska nu sätta oss ner och analysera det här, säger Per-Olof Sjöö.

Pontus Georgsson är också han positiv till kompetensutveckling, men inte på bekostnad av anställningstryggheten.

– Det kommer drabba framförallt äldre medlemmar. Prestationskurvan kanske inte är på topp när man är 60 år. Men när det blir lättare att säga upp äldre, hur behandlar vi då de som slitit 30-40 år i arbetslivet? Då handlar det egentligen inte om juridik och avtal längre, det är fan ovärdigt att behandla de som varit länge på arbetsmarknaden på det sätt som vi nu är på väg mot, säger Pontus Georgsson.

Pappers är klara över att de inte vill ansluta sig till den nya uppgörelsen. GS har ännu inte satt ner foten.

– Det är för tidigt att svara på. Jag ser inte det i dagsläget. Det jag tycker är väldigt synd är att LO inte kan få sitta i förarsätet i den här frågan. Det här är en typisk fråga för huvudorganisationen. För legitimiteten för den svenska modellen är det viktigt att det här blir så brett som möjligt. Jag beklagar verkligen att det inte har varit möjligt, säger Per-Olof Sjöö.

Även Pontus Georgsson är besviken att samordningen inom LO inte höll.

– Det är klart att vi nu är sårade och sargade inom LO, till stor del tack vare de här två förbunden. Vi tror på ett starkt LO med inflytande från små förbund och en vilja att bära ansvaret. Vi är ett litet förbund men vi kommer inte finna oss i att vara dörrmatta åt de här två.

Uppdatering 2020-12-10:

GS ansluter inte till uppgörelsen

Förbundsstyrelsen publicerade det här uttalandet på onsdagskvällen.

Med anledning av att IF Metall och Kommunal den 4 december meddelade att man via förhandlingar med Svenskt Näringsliv träffat överenskommelse om att, med vissa kompletteringar, ansluta till den uppgörelse i LAS-frågan som sedan tidigare träffats med PTK, vill GS klargöra följande:

  • GS har inte för avsikt att ansluta till överenskommelsen i nuläget. De kompletteringar som gjorts ändrar inte vårt tidigare ställningstagande och vi har dessutom svårt att se på vilket sätt en anslutning på något väsentligt sätt skulle leda till möjligheter att förändra innehållet.
  • GS uppfattning har genom hela denna process varit att den här typen av frågor ska hanteras på huvudorganisationsnivå, dvs LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Skälen för detta blir ännu starkare när frågan nu blir föremål för politisk hantering.
  • IF Metalls och Kommunals anslutning till LAS-uppgörelsen reser frågor om hur befintliga avtals- och försäkringslösningar på LO-nivå påverkas. Det är nödvändigt att vidare analysera dessa effekter. Det är beklagligt att detta nu får göras i efterhand.
  • GS inriktning är även fortsättningsvis att öka våra medlemmars trygghet på arbetsmarknaden och förbundet kommer löpande att följa utvecklingen med den inriktningen som riktmärke.

En kommentar till “Sårat och sargat inom LO

  • Ännu ett inlägg med brösttoner och vassa sågningar utan att ens spekulera i ett alternativ. Lämna WO – hur blir det bättre för medlemmarna?

    Och detta är alltså samma Pappers som ställde sig utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen – vem sa att ironin är död?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.