Industriarbetarnas tidning

”Sårat och sargat inom LO”

9 december, 2020 - 12:17

Skrivet av

Pappers och GS är starkt kritiska till att IF Metall och Kommunal anslutit sig till las-uppgörelsen och brutit LO-samordningen.
– Nu är vi sårade och sargade inom LO, till stor del tack vare de här två förbunden, säger Pontus Georgsson.

IF Metall och Kommunals uppgörelse i las-frågan har rört upp starka känslor i LO-familjen. När de två förbundens beslut blev offentliga kallade Pappers på Facebook agerandet för ett ”övertramp” och hänvisade till att LO:s styrelse i ett enhälligt beslut en månad tidigare beslutat att säga nej till fortsatta las-förhandlingar. GS-facket var mer försiktiga och har avstått att kommentera uppgörelsen tills de hunnit analysera ”hur spelplanen ser ut”.

Nu talar de både förbundsordförandena Pontus Georgsson och Per-Olof Sjöö ut.

Båda kallar händelserna den senaste veckan för ”exceptionella”.

– Uppgörelsen, på det sättet den kommer att påverka lagstiftning, det är exceptionellt. Jag kan inte minnas när två förbund går in och avgör så viktiga frågor mitt framför näsan på tolv andra. Jag vet inte om det har hänt. Inte under min tid som förtroendevald, jag har ändå hållit på i 30 år, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Per-Olof Sjöö menar att IF Metall och Kommunal nu tar på sig ett stort ansvar.

– Det här är något alldeles exceptionellt. Det som IF Metall och Kommunal har gjort berör direkt alla andra förbund. Det är ett stort ansvar de tar på sig, säger han.

För både Pappers och GS är det uppluckringen av turordningsreglerna som svider allra mest. Förändringar i det nya huvudavtalet innebär att arbetsgivare får undanta 15 procent av de anställda vid uppsägningar. Arbetsgivarna kan också välja att undanta tre arbetare och tre tjänstemän.

Förbättringarna vad gäller så kallad hyvling och slopandet av allmän visstid är inget som kommer påverka medlemmarna i de två förbunden.

– Det är inga förbättringar för våra medlemmar. Vi har inte hyvling, vi har inte allmän visstid utan reglerar våra anställningsformer i avtal. Våra medlemmar kommer att få betala för det mer med försämrad anställningstrygghet, säger Pontus Georgsson.

Båda tycker att förbättringar vad gäller kompetensutveckling, med en möjlighet för anställda att studera i ett år med 80 procent av lönen, inte kompenserar för försämrad anställningstrygghet.

– Det paketet är jättebra. Men den bedömningen vi gjorde av det tidigare slutbudet var att det inte räckte. Det beskaste pillret är de stora förändringarna av turordningsreglerna. Vi ska nu sätta oss ner och analysera det här, säger Per-Olof Sjöö.

Pontus Georgsson är också han positiv till kompetensutveckling, men inte på bekostnad av anställningstryggheten.

– Det kommer drabba framförallt äldre medlemmar. Prestationskurvan kanske inte är på topp när man är 60 år. Men när det blir lättare att säga upp äldre, hur behandlar vi då de som slitit 30-40 år i arbetslivet? Då handlar det egentligen inte om juridik och avtal längre, det är fan ovärdigt att behandla de som varit länge på arbetsmarknaden på det sätt som vi nu är på väg mot, säger Pontus Georgsson.

Pappers är klara över att de inte vill ansluta sig till den nya uppgörelsen. GS har ännu inte satt ner foten.

– Det är för tidigt att svara på. Jag ser inte det i dagsläget. Det jag tycker är väldigt synd är att LO inte kan få sitta i förarsätet i den här frågan. Det här är en typisk fråga för huvudorganisationen. För legitimiteten för den svenska modellen är det viktigt att det här blir så brett som möjligt. Jag beklagar verkligen att det inte har varit möjligt, säger Per-Olof Sjöö.

Även Pontus Georgsson är besviken att samordningen inom LO inte höll.

– Det är klart att vi nu är sårade och sargade inom LO, till stor del tack vare de här två förbunden. Vi tror på ett starkt LO med inflytande från små förbund och en vilja att bära ansvaret. Vi är ett litet förbund men vi kommer inte finna oss i att vara dörrmatta åt de här två.

Uppdatering 2020-12-10:

GS ansluter inte till uppgörelsen

Förbundsstyrelsen publicerade det här uttalandet på onsdagskvällen.

Med anledning av att IF Metall och Kommunal den 4 december meddelade att man via förhandlingar med Svenskt Näringsliv träffat överenskommelse om att, med vissa kompletteringar, ansluta till den uppgörelse i LAS-frågan som sedan tidigare träffats med PTK, vill GS klargöra följande:

 • GS har inte för avsikt att ansluta till överenskommelsen i nuläget. De kompletteringar som gjorts ändrar inte vårt tidigare ställningstagande och vi har dessutom svårt att se på vilket sätt en anslutning på något väsentligt sätt skulle leda till möjligheter att förändra innehållet.
 • GS uppfattning har genom hela denna process varit att den här typen av frågor ska hanteras på huvudorganisationsnivå, dvs LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Skälen för detta blir ännu starkare när frågan nu blir föremål för politisk hantering.
 • IF Metalls och Kommunals anslutning till LAS-uppgörelsen reser frågor om hur befintliga avtals- och försäkringslösningar på LO-nivå påverkas. Det är nödvändigt att vidare analysera dessa effekter. Det är beklagligt att detta nu får göras i efterhand.
 • GS inriktning är även fortsättningsvis att öka våra medlemmars trygghet på arbetsmarknaden och förbundet kommer löpande att följa utvecklingen med den inriktningen som riktmärke.

2 kommentarer till “Sårat och sargat inom LO

 • Ännu ett inlägg med brösttoner och vassa sågningar utan att ens spekulera i ett alternativ. Lämna WO – hur blir det bättre för medlemmarna?

  Och detta är alltså samma Pappers som ställde sig utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen – vem sa att ironin är död?

 • Jag förstår GS och Pappers. Däremot förstår jag inte IF Metall och Kommunals agerande. De riskerar att rasera all samordning på LO sidan. Det kan även bli en pyrrhusseger för Svensk Näringsliv. När förbunden börjar soloköra.
  Jag ser en mer osäker arbetsmarknad för anställda, fack och företag!
  Det är ett hån att kalla uppgörelsen för nytt Saltsjöbadasavtal. En uppgörelsen där många löntagare ställs utanför!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

”Nu är det tid för försoning i LO”

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.