LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt
En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
9 december, 2020 - 12:17
Skrivet av Mikael Färnbo
Pappers och GS är starkt kritiska till att IF Metall och Kommunal anslutit sig till las-uppgörelsen och brutit LO-samordningen.
– Nu är vi sårade och sargade inom LO, till stor del tack vare de här två förbunden, säger Pontus Georgsson.
IF Metall och Kommunals uppgörelse i las-frågan har rört upp starka känslor i LO-familjen. När de två förbundens beslut blev offentliga kallade Pappers på Facebook agerandet för ett ”övertramp” och hänvisade till att LO:s styrelse i ett enhälligt beslut en månad tidigare beslutat att säga nej till fortsatta las-förhandlingar. GS-facket var mer försiktiga och har avstått att kommentera uppgörelsen tills de hunnit analysera ”hur spelplanen ser ut”.
Nu talar de både förbundsordförandena Pontus Georgsson och Per-Olof Sjöö ut.
Båda kallar händelserna den senaste veckan för ”exceptionella”.
– Uppgörelsen, på det sättet den kommer att påverka lagstiftning, det är exceptionellt. Jag kan inte minnas när två förbund går in och avgör så viktiga frågor mitt framför näsan på tolv andra. Jag vet inte om det har hänt. Inte under min tid som förtroendevald, jag har ändå hållit på i 30 år, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Per-Olof Sjöö menar att IF Metall och Kommunal nu tar på sig ett stort ansvar.
– Det här är något alldeles exceptionellt. Det som IF Metall och Kommunal har gjort berör direkt alla andra förbund. Det är ett stort ansvar de tar på sig, säger han.
För både Pappers och GS är det uppluckringen av turordningsreglerna som svider allra mest. Förändringar i det nya huvudavtalet innebär att arbetsgivare får undanta 15 procent av de anställda vid uppsägningar. Arbetsgivarna kan också välja att undanta tre arbetare och tre tjänstemän.
Förbättringarna vad gäller så kallad hyvling och slopandet av allmän visstid är inget som kommer påverka medlemmarna i de två förbunden.
– Det är inga förbättringar för våra medlemmar. Vi har inte hyvling, vi har inte allmän visstid utan reglerar våra anställningsformer i avtal. Våra medlemmar kommer att få betala för det mer med försämrad anställningstrygghet, säger Pontus Georgsson.
Båda tycker att förbättringar vad gäller kompetensutveckling, med en möjlighet för anställda att studera i ett år med 80 procent av lönen, inte kompenserar för försämrad anställningstrygghet.
– Det paketet är jättebra. Men den bedömningen vi gjorde av det tidigare slutbudet var att det inte räckte. Det beskaste pillret är de stora förändringarna av turordningsreglerna. Vi ska nu sätta oss ner och analysera det här, säger Per-Olof Sjöö.
Pontus Georgsson är också han positiv till kompetensutveckling, men inte på bekostnad av anställningstryggheten.
– Det kommer drabba framförallt äldre medlemmar. Prestationskurvan kanske inte är på topp när man är 60 år. Men när det blir lättare att säga upp äldre, hur behandlar vi då de som slitit 30-40 år i arbetslivet? Då handlar det egentligen inte om juridik och avtal längre, det är fan ovärdigt att behandla de som varit länge på arbetsmarknaden på det sätt som vi nu är på väg mot, säger Pontus Georgsson.
Pappers är klara över att de inte vill ansluta sig till den nya uppgörelsen. GS har ännu inte satt ner foten.
– Det är för tidigt att svara på. Jag ser inte det i dagsläget. Det jag tycker är väldigt synd är att LO inte kan få sitta i förarsätet i den här frågan. Det här är en typisk fråga för huvudorganisationen. För legitimiteten för den svenska modellen är det viktigt att det här blir så brett som möjligt. Jag beklagar verkligen att det inte har varit möjligt, säger Per-Olof Sjöö.
Även Pontus Georgsson är besviken att samordningen inom LO inte höll.
– Det är klart att vi nu är sårade och sargade inom LO, till stor del tack vare de här två förbunden. Vi tror på ett starkt LO med inflytande från små förbund och en vilja att bära ansvaret. Vi är ett litet förbund men vi kommer inte finna oss i att vara dörrmatta åt de här två.
Uppdatering 2020-12-10:
Förbundsstyrelsen publicerade det här uttalandet på onsdagskvällen.
Med anledning av att IF Metall och Kommunal den 4 december meddelade att man via förhandlingar med Svenskt Näringsliv träffat överenskommelse om att, med vissa kompletteringar, ansluta till den uppgörelse i LAS-frågan som sedan tidigare träffats med PTK, vill GS klargöra följande:
Ännu ett inlägg med brösttoner och vassa sågningar utan att ens spekulera i ett alternativ. Lämna WO – hur blir det bättre för medlemmarna?
Och detta är alltså samma Pappers som ställde sig utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen – vem sa att ironin är död?
Jag förstår GS och Pappers. Däremot förstår jag inte IF Metall och Kommunals agerande. De riskerar att rasera all samordning på LO sidan. Det kan även bli en pyrrhusseger för Svensk Näringsliv. När förbunden börjar soloköra.
Jag ser en mer osäker arbetsmarknad för anställda, fack och företag!
Det är ett hån att kalla uppgörelsen för nytt Saltsjöbadasavtal. En uppgörelsen där många löntagare ställs utanför!