Chefen säger att jag är slö – får jag mindre i lön?
Arbetsgivaren vill inte betala ut full lön för arbetet. Vad gäller? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Regler och lagar
Om man är visstidsanställd, måste man ta ut all innevarande semester samma år, och göra det i ledighet? På mitt kontrakt står det att uttag av semester sker innevarande år, men det står inte om det ska ske i pengar eller ledighet.
Jag vill ta ut det i pengar men HR-avdelningen menar att det måste tas ut i ledighet. Finns det stöd i semesterlagen för att jag måste ta ut dagarna på detta sätt?
Svar: Enligt semesterlagen är det, under vissa förutsättningar, tillåtet att avtala om att semesterledighet inte ska läggas ut under anställningstiden. Så är fallet vid tidsbegränsade anställningar som är avsedda att vara i högst tre månader.
Rätten till semesterersättning kan då inte avtalas bort. På din arbetsplats sammanfaller intjänandeår och semesterår, vilket är tillåtet. vilket är tillåtet. Det innebär att du tjänar in viss betald ledighet. Resten av de 25 dagarna som du har rätt till är obetalda.
Du kan inte heller avstå från den semesterledighet som är förenad med semesterlön. Det är din arbetsgivare som ansvarar för att ledigheten om 25 semesterdagar läggs ut.
Det är de betalda dagarna som först ska läggas ut om inte annat bestäms.
Henric Ask
jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.