Industriarbetarnas tidning

Utredning: Sekretess försvårar i myndigheters kamp mot kriminalitet i arbetslivet

11 januari, 2021 - 17:02

Skrivet av

Myndigheterna behöver betydligt större möjligheter att utbyta information för att sätta stopp för arbetslivskriminaliteten, konstaterar en utredning som nu överlämnats till regeringen.

Regeringen har sedan några år intensifierat arbetet mot så kallad arbetslivskriminalitet i Sverige. Sedan 2018 har åtta myndigheter tillsammans genomfört runt 4 000 kontroller av arbetsplatser i jakt på fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Arbetet har samordnats av Arbetsmiljöverket och fokuserat på de mest riskutsatta branscherna: byggsektorn, skönhetsindustrin och restaurangbranschen.

Förra året gav regeringen Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Mikael Sjöberg i uppdrag att utreda arbetet, en utredning som i dag överlämnades till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Utredningen konstaterar att informationsutbytet mellan myndigheterna i dag är bristfälligt.

– Den svenska lagstiftningen har höga krav på myndigheterna i hanterandet av information och den svenska lagstiftningen ger ett stort skydd för den personliga integriteten, konstaterar Mikael Sjöberg.

Utredningen har tittat på hur mycket information som myndigheterna skulle vilja ha från varandra för att effektivt stävja arbetslivskriminaliteten. Sammanlagt har man identifierat över 130 olika behov av informationsutbyte som i dag inte är möjliga på grund av lagstiftningen.

– Men man ska inte övertolka antalet. En regelförändring skulle kunna lösa ut flera av de här behoven, säger Mikael Sjöberg.

Mest information efterfrågar myndigheterna från Skatteverket.

Utredningen föreslår att myndigheternas gemensamma arbete ges en fastare form med eget kansli och personal. Man föreslår att Arbetsmiljöverket fortsätter att leda arbetet och att uppgiften blir en del av myndighetens instruktioner.

– Regeringen ska se över behov av förändringar i sekretesslagstiftningen. Jag ser framför mig att vi behöver ta ytterligare steg för att effektivisera samverkan mellan myndigheterna, kommenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

I den fortsatta processen kommer Eva Nordmark bjuda in arbetsmarknadens parter och de berörda myndigheterna för att diskutera utredningens slutsatser.

Regeringen ger de åtta myndigheterna nu i uppdrag att intensifiera arbetet mot arbetslivskriminaliteten och öka antalet kontroller. Regeringen kommer i veckan fatta beslut om att avsätta 30 miljoner kronor årligen till Arbetsmiljöverket för det arbetet.

– Den arbetslivskriminalitet som finns i Sverige där människor utnyttjas och dessutom är en inkomstkälla för organiserad brottslighet måste bekämpas med kraft, säger Eva Nordmark.

DA granskar skuggsamhället

Dagens Arbete belyser skuggsamhället och situationen för människor som kommit hit för att arbeta men utnyttjas av oseriösa bolag. Nu senast med fokus på städbranschen.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Chilo kan utvisas innan hon fått möta sin arbetsgivare i rätten

Unik rättegång – men ”statsministerns städerska” hotas av utvisning innan hon fått föra sin talan.

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.