Myndigheterna behöver betydligt större möjligheter att utbyta information för att sätta stopp för arbetslivskriminaliteten, konstaterar en utredning som nu överlämnats till regeringen.
Regeringen har sedan några år intensifierat arbetet mot så kallad arbetslivskriminalitet i Sverige. Sedan 2018 har åtta myndigheter tillsammans genomfört runt 4 000 kontroller av arbetsplatser i jakt på fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Arbetet har samordnats av Arbetsmiljöverket och fokuserat på de mest riskutsatta branscherna: byggsektorn, skönhetsindustrin och restaurangbranschen.
Förra året gav regeringen Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Mikael Sjöberg i uppdrag att utreda arbetet, en utredning som i dag överlämnades till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Utredningen konstaterar att informationsutbytet mellan myndigheterna i dag är bristfälligt.
– Den svenska lagstiftningen har höga krav på myndigheterna i hanterandet av information och den svenska lagstiftningen ger ett stort skydd för den personliga integriteten, konstaterar Mikael Sjöberg.
Utredningen har tittat på hur mycket information som myndigheterna skulle vilja ha från varandra för att effektivt stävja arbetslivskriminaliteten. Sammanlagt har man identifierat över 130 olika behov av informationsutbyte som i dag inte är möjliga på grund av lagstiftningen.
– Men man ska inte övertolka antalet. En regelförändring skulle kunna lösa ut flera av de här behoven, säger Mikael Sjöberg.
Mest information efterfrågar myndigheterna från Skatteverket.
Utredningen föreslår att myndigheternas gemensamma arbete ges en fastare form med eget kansli och personal. Man föreslår att Arbetsmiljöverket fortsätter att leda arbetet och att uppgiften blir en del av myndighetens instruktioner.
– Regeringen ska se över behov av förändringar i sekretesslagstiftningen. Jag ser framför mig att vi behöver ta ytterligare steg för att effektivisera samverkan mellan myndigheterna, kommenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
I den fortsatta processen kommer Eva Nordmark bjuda in arbetsmarknadens parter och de berörda myndigheterna för att diskutera utredningens slutsatser.
Regeringen ger de åtta myndigheterna nu i uppdrag att intensifiera arbetet mot arbetslivskriminaliteten och öka antalet kontroller. Regeringen kommer i veckan fatta beslut om att avsätta 30 miljoner kronor årligen till Arbetsmiljöverket för det arbetet.
– Den arbetslivskriminalitet som finns i Sverige där människor utnyttjas och dessutom är en inkomstkälla för organiserad brottslighet måste bekämpas med kraft, säger Eva Nordmark.