Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus
Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.
Industriarbetarnas tidning
3 februari, 2021
Skrivet av Anna Julius
Covid-19 Hemjobb och digitala möten – Outokumpus åtgärder mot coronan var snabba, men mest riktade mot tjänstemännen. Nu har driften börjat komma ikapp.
Ett sätt som operatören Fredrik Enoksson märker av coronan i sitt arbete är telefonen. Jämfört med för ett år sedan lyfter han oftare luren och ringer.
– Det kan bli svårare med kommunikationen när tjänstemännen jobbar hemma.
Direkt när pandemin bröt ut i våras satte Outokumpu in åtgärder. Insatserna uppmärksammades av självaste arbetsmarknadsministern som gjorde ett – digitalt – besök i höstas.
Järnbruksklubbens ordförande Kalle Sahlin berättar att de pratade om digitala möten och distansarbete. Åtgärder som mest berör tjänstemän – i produktionen har det varit trögare.
– Där har vi inte varit jättetidiga. Det har kommit de senaste månaderna.
Fredrik Enoksson, som även är skyddsombud, bekräftar bilden att åtgärderna för tjänstemännen kom först. Under hösten blev smittan mer påtaglig i Avesta och företaget fick mer och mer upp ögonen för driften. Restriktionerna har blivit hårdare och de som jobbar har blivit mer medvetna.
– Nu förstår man att det här inte kommer att avta.
Nu är skillnaden inte längre bara att Fredrik Enoksson behöver ringa hem till teknikern och förklara, i stället för att bara sticka in huvudet på kontoret. Ytor saneras mellan skift och det finns restriktioner för hur många det får vara i varje rum och matsalen. Skyddsombuden är med på särskilda skyddsronder för covid-19.
– Man får tänka till lite. Kommer det en elektriker till manöverrummet får man gå ut för att prata.
Smittrisken minskar dessutom av att de haft permitteringar fram till årsskiftet. Bara ett skiftlag är på plats samtidigt.
Klubbordförande Kalle Sahlin berättar att om någon blir smittad får alla som varit i kontakt med personen gå hem med full lön. Utrymmen saneras. Men det finns fortfarande områden där han tycker det finns mer att önska, som duschar och omklädningsrum.
– Det håller vi på att jobba med nu.
Kalle Sahlin tror att det finns fördelar att vara på en mindre bruksort. Senaste årtiondena har mycket delegerats till arbetarna, och många är vana att ta stort ansvar.
Det sättet att tänka sprider sig i samhället, många tänker på att minska smittan överallt.
– Man tar med sig det hem. Det blir en mentalitet.
Trots de brister som finns kvar på jobbet tror han inte att folk är oroliga för att gå dit.
– Man gick ut med approachen att är det nånstans du ska vara säker så är det på ditt arbete.
Smittspåra Även om du inte kan jobba hemma, finns en hel del man kan göra för att jobbet ska bli mer smittsäkert, säger Fredrik Haux, expert på ventilation på Arbetsmiljöverket.
Det viktigaste är det vanliga: Håll avstånd, tvätta händerna. Framför allt, stanna hemma om du har symtom.
I övrigt gäller det att se på arbetsplatsen med ”covid-19-glasögon”. Var finns riskerna?
– Det kanske inte är i maskinhallen, där finns gott om luft, men i kontrollrummet sitter två gubbar.
Man kan fråga – behöver de vara två, hela tiden? Kan de hålla avstånd? Rengör ytor, ha bra ventilation. Vädra gärna ut mellan skiften. I trånga utrymmen finns ofta riskerna: kontrollrum, lunchrum, omklädningsrum.
Det är ofta lätt att sköta sig när man jobbar, för att slappna av på fikat.
– Det är där det är trevligt och mysigt som det är viktigt att tänka på avståndet.
Det är bra om inte alla fikar samtidigt. Och luktar det ”människa” eller parfym är ventilationen antagligen för dålig, säger Fredrik Haux.
Rengör ytor som många rör vid, som handtag och kylskåpet.
– Man får vara lite kreativ för att hitta riskerna. Den där hållaren för hushållspapper på bordet som alla tar i, den bör nog rengöras.
En annan viktig sak är att hålla rent på toan – ett tips är att alltid spola med locket stängt.
Det är svårt att säga hur mycket var och en av de åtgärderna minskar smittan, men tillsammans så har de effekt, är Fredrik Haux övertygad om.