Industriarbetarnas tidning

Hela företaget kämpar mot smittspridningen

3 februari, 2021

Skrivet av

Covid-19 Hemjobb och digitala möten – Outokumpus åtgärder mot coronan var snabba, men mest riktade mot tjänstemännen. Nu har driften börjat komma ikapp.

Klubbordförande Kalle Sahlin märker hur coronan kommit närmare i Avesta – nu känner de flesta någon drabbad. Foto: Joel Danell

Ett sätt som operatören Fredrik Enoksson märker av coronan i sitt arbete är telefonen. Jämfört med för ett år sedan lyfter han oftare luren och ringer.

– Det kan bli svårare med kommunikationen när tjänstemännen jobbar hemma.

Direkt när pandemin bröt ut i våras satte Outokumpu in åtgärder. Insatserna uppmärksammades av självaste arbetsmarknadsministern som gjorde ett – digitalt – besök i höstas.

Järnbruksklubbens ordförande Kalle Sahlin berättar att de pratade om digitala möten och distansarbete. Åtgärder som mest berör tjänstemän – i produktionen har det varit trögare.

– Där har vi inte varit jättetidiga. Det har kommit de senaste månaderna.

Fredrik Enoksson, som även är skyddsombud, bekräftar bilden att åtgärderna för tjänstemännen kom först. Under hösten blev smittan mer påtaglig i Avesta och företaget fick mer och mer upp ögonen för driften. Restriktionerna har blivit hårdare och de som jobbar har blivit mer medvetna.

– Nu förstår man att det här inte kommer att avta.

Nu är skillnaden inte längre bara att Fredrik Enoksson behöver ringa hem till teknikern och förklara, i stället för att bara sticka in huvudet på kontoret. Ytor saneras mellan skift och det finns restriktioner för hur många det får vara i varje rum och matsalen. Skyddsombuden är med på särskilda skyddsronder för covid-19.

– Man får tänka till lite. Kommer det en elektriker till manöverrummet får man gå ut för att prata.

Smittrisken minskar dessutom av att de haft permitteringar fram till årsskiftet. Bara ett skiftlag är på plats samtidigt.

Klubbordförande Kalle Sahlin berättar att om någon blir smittad får alla som varit i kontakt med personen gå hem med full lön. Utrymmen saneras. Men det finns fortfarande områden där han tycker det finns mer att önska, som duschar och omklädningsrum.

– Det håller vi på att jobba med nu.

Kalle Sahlin tror att det finns fördelar att vara på en mindre bruksort. Senaste årtiondena har mycket delegerats till arbetarna, och många är vana att ta stort ansvar.

Det sättet att tänka sprider sig i samhället, många tänker på att minska smittan överallt.

– Man tar med sig det hem. Det blir en mentalitet.

Trots de brister som finns kvar på jobbet tror han inte att folk är oroliga för att gå dit.

– Man gick ut med approachen att är det nånstans du ska vara säker så är det på ditt arbete. 


”Man får vara kreativ för att hitta riskerna”

Smittspåra Även om du inte kan jobba hemma, finns en hel del man kan göra för att jobbet ska bli mer smittsäkert, säger Fredrik Haux, expert på ventilation på Arbetsmiljöverket.

Fredrik Haux, expert på ventilation på Arbetsmiljöverket. Foto: Katarina Johansson

Det viktigaste är det vanliga: Håll avstånd, tvätta händerna. Framför allt, stanna hemma om du har symtom.

I övrigt gäller det att se på arbetsplatsen med ”covid-19-glasögon”. Var finns riskerna?

– Det kanske inte är i maskinhallen, där finns gott om luft, men i kontrollrummet sitter två gubbar.

Man kan fråga – behöver de vara två, hela tiden? Kan de hålla avstånd? Rengör ytor, ha bra ventilation. Vädra gärna ut mellan skiften. I trånga utrymmen finns ofta riskerna: kontrollrum, lunchrum, omklädningsrum.

Det är ofta lätt att sköta sig när man jobbar, för att slappna av på fikat.

– Det är där det är trevligt och mysigt som det är viktigt att tänka på avståndet.
Det är bra om inte alla fikar samtidigt. Och luktar det ”människa” eller parfym är ventilationen antagligen för dålig, säger Fredrik Haux.

Rengör ytor som många rör vid, som handtag och kylskåpet.

– Man får vara lite kreativ för att hitta riskerna. Den där hållaren för hushållspapper på bordet som alla tar i, den bör nog rengöras.

En annan viktig sak är att hålla rent på toan – ett tips är att alltid spola med locket stängt.

Det är svårt att säga hur mycket var och en av de åtgärderna minskar smittan, men tillsammans så har de effekt, är Fredrik Haux övertygad om.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Månadsklocka ska ge färre olyckor

Månadsklocka ska ge färre olyckor

Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

”Facket måste ändra sig”

”Facket måste ändra sig”

Han var skyddsombud för Byggnads tills han petades på grund av sitt politiska engagemang för Sverigedemokraterna. Sedan dess har Magnus Persson, SD, arbetat för att bryta fackets makt över det lokala skyddsarbetet. Nu är han arbetsmarknadsutskottets ordförande.

”De har inte samma rättigheter”

”De har inte samma rättigheter”

Arbetsmiljöforskaren Maria Steinberg blev förskräckt när hon insåg att så många som ett av tre skyddsombud kan vara valda på fel sätt.

Facket varnar: fler falska skyddsombud

Facket varnar: fler falska skyddsombud

Ett av tre skyddsombud kan vara valt på fel sätt. De kallas falska skyddsombud och Transport har under året kämpat för att komma till rätta med problemet.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.