Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket: Vi kunde varit tydligare

24 mars, 2021

Skrivet av

Arbetsmiljöverkets arbete med att banta ner antalet regler har mött stenhård kritik. Nu ska ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson försöka bygga upp förtroendet för verkets arbete igen.

DEN NYA REGELSTRUKTUREN

Arbetsmiljöverket har sorterat in cirka 2300 paragrafer i en ny struktur, från nuvarande 67 häften med föreskifter till 14. Arbetet har pågått sedan 2016.

Förra året var förslaget ute på remiss och möttes av hård kritik från flera håll.

De nya föreskrifterna ska börja gälla första kvartalet 2023.

Är ni förvånade över kritiken?

– Nej, i grunden är vi inte förvånade över att det kommit kritik på förslaget utifrån ett arbete av den här omfattningen. Vi har fått in över 5 000 synpunkter från drygt 120 remissinstanser, som vi nu ska analysera.

Varför tror ni att de är så kritiska?

– Jag skulle säga att det finns väldigt många åsikter om det här arbetet. Alla sitter med olika perspektiv om vad det innebär just för deras medlemmar eller organisation.

Hur har ni förankrat ert arbete med parterna?

– Vi har haft flera samrådsmöten sedan arbetet startade år 2016. Det här förslaget är inte någon blixt från en klarblå himmel för inblandade parter.  

Trots det verkar de inte känna sig hörda – vad tror du det beror på?  

– För närvarande är vi inte överens med parterna om vilka problem som behöver lösas, och i vilken ordning vi ska hantera det, vilket gör att vi ibland pratar förbi varandra.

Läs också

Stark kritik mot Arbetsmiljöverket

Nästa vecka tar Arbetsmiljöverket slutligt beslut när det gäller den hårt kritiserade bantningen av antalet föreskrifter. Dagens Arbete har läst remissvaren till verkets förslag: både fack och arbetsgivare är starkt kritiska.

Håkan Olsson

Ålder: 62 år.

Yrke: Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör sedan 2016.

LO gick så långt att de menade att deras förtroende för er till viss del är förbrukat. Hur ska ni bygga upp förtroendet?

– Vi ska utveckla dialogen. Vi förstår och respekterar den oro som parterna förmedlat. Därför vill vi skapa transparens om hur vi jobbar och tänker, och med det som grund hoppas vi att parterna har förtroende i vårt arbete framåt.

Med facit i hand, finns det något ni kunde gjort annorlunda?

– Vi kanske kunde jobbat tydligare med förankringsprocessen tidigare.

Vad vill ni uppnå med nya regelstrukturen?

– Vi vill skapa ett framåtsyftande regelverk som ska vara tydligt och tillgängligt för chefer, skyddsombud och andra som behöver kunskap om arbetsmiljö.

På vilket sätt är det tydligare och tillgängligare när ni i förslaget hänvisar till regler i EU-lagstiftningen?

– Vi kan hålla med om att de reglerna är svårtillgängliga, men många av våra regler bygger på EU-direktiv och vi har begränsade möjligheter att förenkla dessa.

Behåller ni skyddsnivån med detta förslag?

– Jag anser fullt ut att vi med det här förslaget inte sänkt skyddsnivån.

Den övervägande delen av allmänna råd som ­förtydligar reglerna har tagits bort, eller reducerats. I kritiken menar man att det blir svårare att förstå tillämpning och även att det förenklade språket leder till ett sämre skydd för arbetstagaren. Vad tänker ni göra åt det?

– Just språket kan vara något som behöver förtydligas. Vi har tagit bort allmänna råd som inte uppfyller kriterier för allmänna råd. Men vi ska ta till vara på råden när vi utvecklar stöd­material till reglerna.

Skyddsombud känner sig oroliga för att deras roll osynliggörs i förslaget. Vad vill du säga till dem?

– Skyddsombudens roll och ställning finns beskrivet i arbetsmiljölagen och den har inte förändrats. Men eftersom vi tagit bort en del allmänna råd där man tidigare kunnat läsa om skyddsombud så kan det finnas skäl att förtydliga vissa bitar i det nya förslaget och väga in delar om skyddsombuden igen. Vi har absolut inte haft för avsikt att osynliggöra deras roll.

Ni har framför allt gjort konsekvensutredningar som analyserat kostnader och genomförande för arbetsgivare. När det gäller skyddslagstiftning bör inte huvudfokus alltid vara skyddsobjekten, det vill säga arbetstagarna?

– Självfallet ska vi se till arbetstagarna. Vi har fått in synpunkter på att konsekvensanalyserna framför allt analyserat kostnader för arbetsgivare och vi ska titta vidare på de synpunkterna.

Kan det bli aktuellt att göra ett omtag kring arbetet med nya regelstrukturen?

– Nej, inte ett helt omtag, det tycker jag inte behövs.

Läs också

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Här är några av olyckorna

Här är några av olyckorna

När en allvarlig arbetsolycka inträffat är arbetsgivaren skyldig att anmäla den till Arbetsmiljöverket. Här är utdrag från anmälningarna.

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöj­a var det är störst risk att skada sig.

Inga höjda böter för företagen i sikte

Inga höjda böter för företagen i sikte

2020 höjdes taket för företagsbot i Sverige. Nu skulle det kännas mer för arbetsgivaren att göra fel, trodde många. Men Dagens Arbetsmiljös granskning visar att beloppen ligger kvar på samma nivåer som tidigare.

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar från sitt tidigare förslag att totalförbjuda gruvarbete under jord för gravida och ammande.

”Det fanns de som inte ville leva”

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Arbetsmiljöverket ska se över reglerna

Arbetsmiljöverket ska se över reglerna

Antalet olyckor ökar. Samtidigt pågår ett omfattande fusk med truckkort.
”Vi ser mycket allvarligt på att obehöriga kör truck”, säger Torben Vincentsen på Arbetsmiljöverket.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.