Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket: Vi kunde varit tydligare

24 mars, 2021

Skrivet av

Arbetsmiljöverkets arbete med att banta ner antalet regler har mött stenhård kritik. Nu ska ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson försöka bygga upp förtroendet för verkets arbete igen.

DEN NYA REGELSTRUKTUREN

Arbetsmiljöverket har sorterat in cirka 2300 paragrafer i en ny struktur, från nuvarande 67 häften med föreskifter till 14. Arbetet har pågått sedan 2016.

Förra året var förslaget ute på remiss och möttes av hård kritik från flera håll.

De nya föreskrifterna ska börja gälla första kvartalet 2023.

Är ni förvånade över kritiken?

– Nej, i grunden är vi inte förvånade över att det kommit kritik på förslaget utifrån ett arbete av den här omfattningen. Vi har fått in över 5 000 synpunkter från drygt 120 remissinstanser, som vi nu ska analysera.

Varför tror ni att de är så kritiska?

– Jag skulle säga att det finns väldigt många åsikter om det här arbetet. Alla sitter med olika perspektiv om vad det innebär just för deras medlemmar eller organisation.

Hur har ni förankrat ert arbete med parterna?

– Vi har haft flera samrådsmöten sedan arbetet startade år 2016. Det här förslaget är inte någon blixt från en klarblå himmel för inblandade parter.  

Trots det verkar de inte känna sig hörda – vad tror du det beror på?  

– För närvarande är vi inte överens med parterna om vilka problem som behöver lösas, och i vilken ordning vi ska hantera det, vilket gör att vi ibland pratar förbi varandra.

Läs också

Stark kritik mot Arbetsmiljöverket

Nästa vecka tar Arbetsmiljöverket slutligt beslut när det gäller den hårt kritiserade bantningen av antalet föreskrifter. Dagens Arbete har läst remissvaren till verkets förslag: både fack och arbetsgivare är starkt kritiska.

Håkan Olsson

Ålder: 62 år.

Yrke: Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör sedan 2016.

LO gick så långt att de menade att deras förtroende för er till viss del är förbrukat. Hur ska ni bygga upp förtroendet?

– Vi ska utveckla dialogen. Vi förstår och respekterar den oro som parterna förmedlat. Därför vill vi skapa transparens om hur vi jobbar och tänker, och med det som grund hoppas vi att parterna har förtroende i vårt arbete framåt.

Med facit i hand, finns det något ni kunde gjort annorlunda?

– Vi kanske kunde jobbat tydligare med förankringsprocessen tidigare.

Vad vill ni uppnå med nya regelstrukturen?

– Vi vill skapa ett framåtsyftande regelverk som ska vara tydligt och tillgängligt för chefer, skyddsombud och andra som behöver kunskap om arbetsmiljö.

På vilket sätt är det tydligare och tillgängligare när ni i förslaget hänvisar till regler i EU-lagstiftningen?

– Vi kan hålla med om att de reglerna är svårtillgängliga, men många av våra regler bygger på EU-direktiv och vi har begränsade möjligheter att förenkla dessa.

Behåller ni skyddsnivån med detta förslag?

– Jag anser fullt ut att vi med det här förslaget inte sänkt skyddsnivån.

Den övervägande delen av allmänna råd som ­förtydligar reglerna har tagits bort, eller reducerats. I kritiken menar man att det blir svårare att förstå tillämpning och även att det förenklade språket leder till ett sämre skydd för arbetstagaren. Vad tänker ni göra åt det?

– Just språket kan vara något som behöver förtydligas. Vi har tagit bort allmänna råd som inte uppfyller kriterier för allmänna råd. Men vi ska ta till vara på råden när vi utvecklar stöd­material till reglerna.

Skyddsombud känner sig oroliga för att deras roll osynliggörs i förslaget. Vad vill du säga till dem?

– Skyddsombudens roll och ställning finns beskrivet i arbetsmiljölagen och den har inte förändrats. Men eftersom vi tagit bort en del allmänna råd där man tidigare kunnat läsa om skyddsombud så kan det finnas skäl att förtydliga vissa bitar i det nya förslaget och väga in delar om skyddsombuden igen. Vi har absolut inte haft för avsikt att osynliggöra deras roll.

Ni har framför allt gjort konsekvensutredningar som analyserat kostnader och genomförande för arbetsgivare. När det gäller skyddslagstiftning bör inte huvudfokus alltid vara skyddsobjekten, det vill säga arbetstagarna?

– Självfallet ska vi se till arbetstagarna. Vi har fått in synpunkter på att konsekvensanalyserna framför allt analyserat kostnader för arbetsgivare och vi ska titta vidare på de synpunkterna.

Kan det bli aktuellt att göra ett omtag kring arbetet med nya regelstrukturen?

– Nej, inte ett helt omtag, det tycker jag inte behövs.

Läs också

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Både fack och arbetsgivare är kritiska. ”Vi är rädda att skyddsnivån minskar”, säger LO:s Carola Löfstrand.

Erna Zelmin lämnar Arbetsmiljöverket efter nio år – så har myndigheten förändrats

Erna Zelmin lämnar Arbetsmiljöverket efter nio år – så har myndigheten förändrats

Efter nio år som generaldirektör på Arbetsmiljöverket slutar Erna Zelmin.
”Under den här perioden har arbetsmiljöfrågorna verkligen hamnat i fokus”, säger hon.

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

Jonas mejlar – och får truckkort på nån timme

Jonas mejlar – och får truckkort på nån timme

Tänk att ett fordon med gods som väger flera ton kommer mot dig. Tänk sedan att föraren köpt sitt truckkort för ett par tusen kronor efter bara en timmes utbildning. Då blir statistiken – 1 000 truckolyckor per år – inte lika obegriplig.  

Här är några av olyckorna

Här är några av olyckorna

När en allvarlig arbetsolycka inträffat är arbetsgivaren skyldig att anmäla den till Arbetsmiljöverket. Här är utdrag från anmälningarna.

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöj­a var det är störst risk att skada sig.

Inga höjda böter för företagen i sikte

Inga höjda böter för företagen i sikte

2020 höjdes taket för företagsbot i Sverige. Nu skulle det kännas mer för arbetsgivaren att göra fel, trodde många. Men Dagens Arbetsmiljös granskning visar att beloppen ligger kvar på samma nivåer som tidigare.

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.