Hur startar vi en lokal klubb?
En läsare hör av sig och undrar hur man går till väga för att starta en fackklubb. Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Belöning Jag har arbetat 15 år som operatör vid en RAM-maskin. Där har jag gjort två olika konstruktioner på hur man kan spara tid, pengar, slitage samt personalstyrkan. Detta infördes för 1,5 år sedan och den årliga besparingen är enorm. Dessutom har antalet övertidstimmar sjunkit, vilket jag kan bevisa genom lönespecifikationer. Både produktionschefen och facket säger att företaget tagit bort belöningen för uppfinningar. Har jag ändå rätt till ersättning?
Svar: Det är inte ovanligt att innovationer uppstår i en anställning. Det finns en lag från 1949, lagen om rätten till arbetstagares uppfinningar, som reglerar om en arbetsgivare har rätt till uppfinningar som en arbetstagare gör i samband med anställningen.
I lagen finns bestämmelser om arbetstagarens rätt till ersättning för vad hen har avstått till arbetsgivaren. Men den gäller bara i Sverige patenterbara uppfinningar.
Jag kan inte bedöma om dina konstruktioner omfattas av lagen. Det finns även kollektivavtal på arbetsmarknaden som reglerar frågor om ersättningar till arbetstagare som kommit på innovationer eller uppfinningar, och som används i verksamheten. Ersättningsnivåerna varierar beroende på vilken innovation som det är fråga om.
Men det verkar som att det inte finns ett kollektivavtal eller andra avtal på din arbetsplats som skulle ge dig rätt till ersättning.
Henric Ask, jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.