Industriarbetarnas tidning

Kampen för liv

4 mars, 2021

Skrivet av MARIA LOEWEN

Bildreportage Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Mödradödligheten i Bangladesh har legat på skyhöga siffror, men i och med satsningar från världssamfundet och politiken har fler liv kunnat räddas. Barnmorskor utbildas och sprids över landet. I byar, storstäder och i världens största flyktingläger Kutupalong utför ambitiösa barnmorskor en intensiv kamp för att rädda liv, ge vård och stötta familjer.

Nora Lorek och Maria Loewen träffades på en säkerhetskurs för journalister där idén om ett gemensamt projekt föddes. Ett projekt som förde dem till barnmorskornas arbete i Bangladesh där de jobbade under två veckor hösten 2019.

Nora Lorek och Maria Loewen.

Nora Lorek

Bildjournalist, 28 ÅR, Göteborg.
Vid sidan av visuella skildringar med ämnen som migration och mänskliga rättigheter, driver hon non-profit-organisationen The Milaya Project i Uganda och jobbar med fackliga organisationer i Sverige.

Maria Loewen

Journalist, 36 ÅR, Uddevalla.
Förutom jobb inom lokaljournalistiken arbetar hon som frilansjournalist med fokus på mänskliga rättigheter.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.