Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö
Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.
Industriarbetarnas tidning
3 mars, 2021 - 09:38
Skrivet av Marie Edholm
Arbetsmiljö En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.
Att behöva sjukanmäla sig vid mens för att det inte är möjligt att gå på toaletten och byta mensskydd tillräckligt ofta medan man är jobbet. Eller för att man tvingas stå upp hela dagen, fast mensvärken gör att man bara måste få sitta ner.
Det är exempel på förhållanden som kan hindra de som har mens från att sköta sitt arbete eller må bra på jobbet. Dessutom drabbas de ekonomiskt, trots att båda problemen egentligen är lätta att lösa på en arbetsplats som har bättre kunskap om mens.
Det är en ganska förbisedd och osynliggjord fråga och det är få som har tänkt på att den hänger ihop med arbetsmiljön och arbetslivet.
Rebecka Hallencreutz, organisationen Mensen
Därför är det dags att höja kunskapsnivån om mens ute på arbetsplatserna och dessutom inkludera frågan i det vanliga arbetsmiljöarbetet. Det menar IF Metall som låtit Novus undersöka medlemmarnas medvetenhet om mens i ett arbetsmiljöperspektiv.
Mer än var tionde menstruerande kvinna svarade att de inte kan gå ifrån arbetet för att byta mensskydd. Var tredje uppgav att de under de senaste två åren behövt sjukskriva sig på grund av mens. Över hälften uppgav att de gått till jobbet trots att de hade behövt sjukskriva sig på grund av mens. Andelen som svarade ja på frågorna var högre bland de som är under 30 år.
– Därför är mensfrågan en viktig framtidsfråga för industrin. Om vi ska kunna attrahera den allra bästa kompetensen, oavsett kön, måste vi se till att unga kvinnor känner sig respekterade och välkomna i industrin, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i ett pressmeddelande.
I samband med 8 mars inleder IF Metall kampanjen ”Ett MENSkligare arbetsliv”, med ett webbinarium och en ny webbsida. Syftet är att bryta tystnaden och öka kunskapen om mens i industrin, att göra upp med fördomsfulla attityder och jargong samt att inkludera mensperspektivet i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Ingen ska behöva stanna hemma från jobbet i onödan, för att det inte finns möjlighet att byta mensskydd på arbetsplatsen. Och ingen som faktiskt behöver stanna hemma från jobbet, på grund av menssmärtor eller andra symptom, ska behöva känna dåligt samvete inför chefen eller arbetskamraterna, säger Marie Nilsson.
Om vi ska kunna attrahera den allra bästa kompetensen, oavsett kön, måste vi se till att unga kvinnor känner sig respekterade och välkomna i industrin.
Marie Nilsson, IF Metalls ordförande
På seminariet deltar bland andra Rebecka Hallencreutz, verksamhetsutvecklare och grundare av organisationen Mensen, som jobbar för att öka kunskapen om mens och menscykeln.
– Det är en ganska förbisedd och osynliggjord fråga och det är få som har tänkt på att den hänger ihop med arbetsmiljön och arbetslivet, säger Rebecka Hallencreutz till Dagens Arbete.
Läs också
Att ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.
Tidigare i år lanserade organisationen Mensen ett material som vänder sig till skyddsombud och fackförbund, med information och tips om hur man kan jobba för att skapa en arbetsplats som fungerar bättre för de som har mens eller mensrelaterade sjukdomar. Där finns till exempel en checklista för en skyddsrond med mensperspektiv (se nedan).
Skottland: Först i världen med att erbjuda gratis mensskydd till alla, efter ett enhälligt beslut i parlamentet i höstas. Det ska dels finnas i alla skolor, dels ska lokala myndigheter ansvara för att erbjuda mensskydd till alla som behöver.
England: Gratis mensskydd ska finnas i alla offentliga skolor och på sjukhus. Momsen på mensskydd togs bort i år.
Nya Zeeland: Beslutade nyligen att införa gratis mensskydd i alla skolor.
Österåkers kommun: Sedan 2018 är det gratis att hämta ut mensskydd på ungdomsmottagningen och i skolor för alla mellan 12 och 23 år.
Syftet är inte att lyfta ut mensfrågan eller särbehandla den genom specifika menspolicys, utan målet är att mensperspektivet ska inkluderas i det vanliga arbetsmiljöarbetet.
– Man ska tänka på det på samma sätt som att någon har en allergi eller hantera det på samma sätt som att ergonomifrågan alltid finns med, säger Rebecka Hallencreutz.
Vad som behöver ändras eller åtgärdas beror helt på arbetsplatsens förutsättningar och behov betonar hon. På vissa kan det till exempel vara enkelt att placera ut gratis mensskydd på toaletterna, se över schemaläggning så att man kan byta skydd så ofta man behöver eller att ge chefer bättre kunskap om mensrelaterade sjukdomar som endometrios.
Med bättre kunskap och större öppenhet kan dessutom fördomar och trist jargong försvinna, vilket är ett av IF Metalls mål med kampanjen.
– Kommentarer som ”Har du mens, eller!” är aldrig okej. Inom industrin, särskilt efter #metoo, pågår ett arbete för att få slut på sexistiska kränkningar och attityder. Hit hör naturligtvis mensfrågan, säger förbundsordförande Marie Nilsson i pressmeddelndet.
Var tredje menstruerande kvinna i IF Metalls undersökning svarade att de fått just den typen av kommentarer på sitt jobb. De kan framstå som ett skämt för de som yttrar dem, men kan i själva verket vara ett sätt att förminska personen som de riktas till, förklarar Rebecka Hallencreutz.
– Som om man inte kan ha en åsikt eller rätt att bli arg för att man har mens. Eller som att kvinnor inte kan kontrollera sitt humör, som man hävdade förut och ansåg att kvinnor inte kan plugga eller jobba på grund av sina hormoner.
Det innebär inte att man inte kan skämta om pms eller mens, fortsätter hon
– Men den kommentaren är inte så rolig att behöva bemöta. Ja, om jag har mens, vad betyder det? Är jag inte värd att lyssna på då?
Hur börjar man om man tycker att det är ett för stort tabu över mensfrågor på sin arbetsplats?
– Ingen ska tvingas prata om mens om man inte vill, men man måste börja någonstans. Likaväl som man i fikarummet kan berätta att man har ont i huvudet eller är förkyld så kan man säga att man är lite trött för att man har mensvärk. Man kan skapa ringar på vattnet genom att börja, och då kan det bli mer standard att prata om sånt, säger Rebecka Hallencreutz.
Läs också
Första gången Madelene Andersson åkte till akuten för sina svåra mensproblem var hon 15 år. Det skulle ta nästan 20 år till att få en riktig diagnos.
Arbetsplatser ser olika ut och målet är inte att bocka av varje ruta. Listan är tänkt som ett verktyg för att göra en nulägesanalys och hitta förbättringar utifrån de förutsättningar som finns. Listan är utformad av IF Metall med inspiration från organisationen Mensens checklista.
✓ Anställda har alltid tillgång till toalett under arbetsdagen.
✓ Anställda har tillfällighet att gå på toaletten, ta paus eller vila vid behov.
✓ Det finns paus- och viloutrymme på arbetsplatsen.
✓ Handfat och papperskorg är placerad i direkt anslutning till toaletten.
✓ Anställda som behöver använda arbetskläder har tillgång till ombyte vid behov.
✓ Det finns ett öppet och stöttande samtalsklimat där anställda känner sig bekväma med att prata om hur de mår.
✓ Chefer, arbetsledare och personer med personalansvar har kunskap om hur menscykeln och olika menscykelrelaterade sjukdomar kan påverka hälsa och mående.
✓ Arbetsplatsen tillhandahåller olika typer av mensskydd (t.ex. bindor, tamponger, trosskydd) i olika storlekar.
✓ Mensskydd är placerade i anslutning till toalettutrymmen, alternativt att det finns tydlig hänvisning till var de finns att hämta.
✓ Arbetsplatsen tillhandahåller värktabletter.
✓ Företagshälsovården har kunskap om menscykelrelaterade frågor.
En kommentar till “Mer plats för mens på jobbet”