Industriarbetarnas tidning

Mer plats för mens på jobbet

3 mars, 2021 - 09:38

Skrivet av

Arbetsmiljö En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Att behöva sjukanmäla sig vid mens för att det inte är möjligt att gå på toaletten och byta mensskydd tillräckligt ofta medan man är jobbet. Eller för att man tvingas stå upp hela dagen, fast mensvärken gör att man bara måste få sitta ner.
Det är exempel på förhållanden som kan hindra de som har mens från att sköta sitt arbete eller må bra på jobbet. Dessutom drabbas de ekonomiskt, trots att båda problemen egentligen är lätta att lösa på en arbetsplats som har bättre kunskap om mens.

Det är en ganska förbisedd och osynliggjord fråga och det är få som har tänkt på att den hänger ihop med arbetsmiljön och arbetslivet.

Rebecka Hallencreutz, organisationen Mensen

Därför är det dags att höja kunskapsnivån om mens ute på arbetsplatserna och dessutom inkludera frågan i det vanliga arbetsmiljöarbetet. Det menar IF Metall som låtit Novus undersöka medlemmarnas medvetenhet om mens i ett arbetsmiljöperspektiv.

Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm

Mer än var tionde menstruerande kvinna svarade att de inte kan gå ifrån arbetet för att byta mensskydd. Var tredje uppgav att de under de senaste två åren behövt sjukskriva sig på grund av mens. Över hälften uppgav att de gått till jobbet trots att de hade behövt sjukskriva sig på grund av mens. Andelen som svarade ja på frågorna var högre bland de som är under 30 år.

– Därför är mensfrågan en viktig framtidsfråga för industrin. Om vi ska kunna attrahera den allra bästa kompetensen, oavsett kön, måste vi se till att unga kvinnor känner sig respekterade och välkomna i industrin, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i ett pressmeddelande.

I samband med 8 mars inleder IF Metall kampanjen ”Ett MENSkligare arbetsliv”, med ett webbinarium och en ny webbsida. Syftet är att bryta tystnaden och öka kunskapen om mens i industrin, att göra upp med fördomsfulla attityder och jargong samt att inkludera mensperspektivet i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Ingen ska behöva stanna hemma från jobbet i onödan, för att det inte finns möjlighet att byta mensskydd på arbetsplatsen. Och ingen som faktiskt behöver stanna hemma från jobbet, på grund av menssmärtor eller andra symptom, ska behöva känna dåligt samvete inför chefen eller arbetskamraterna, säger Marie Nilsson.

Om vi ska kunna attrahera den allra bästa kompetensen, oavsett kön, måste vi se till att unga kvinnor känner sig respekterade och välkomna i industrin.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande

På seminariet deltar bland andra Rebecka Hallencreutz, verksamhetsutvecklare och grundare av organisationen Mensen, som jobbar för att öka kunskapen om mens och menscykeln.

– Det är en ganska förbisedd och osynliggjord fråga och det är få som har tänkt på att den hänger ihop med arbetsmiljön och arbetslivet, säger Rebecka Hallencreutz till Dagens Arbete.

Läs också

Fixar din chef tampongerna?

Att ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.

Tidigare i år lanserade organisationen Mensen ett material som vänder sig till skyddsombud och fackförbund, med information och tips om hur man kan jobba för att skapa en arbetsplats som fungerar bättre för de som har mens eller mensrelaterade sjukdomar. Där finns till exempel en checklista för en skyddsrond med mensperspektiv (se nedan).

Gratis mensskydd

Skottland: Först i världen med att erbjuda gratis mensskydd till alla, efter ett enhälligt beslut i parlamentet i höstas. Det ska dels finnas i alla skolor, dels ska lokala myndigheter ansvara för att erbjuda mensskydd till alla som behöver.
England: Gratis mensskydd ska finnas i alla offentliga skolor och på sjukhus. Momsen på mensskydd togs bort i år.
Nya Zeeland: Beslutade nyligen att införa gratis mensskydd i alla skolor.
Österåkers kommun: Sedan 2018 är det gratis att hämta ut mensskydd på ungdomsmottagningen och i skolor för alla mellan 12 och 23 år.

Syftet är inte att lyfta ut mensfrågan eller särbehandla den genom specifika menspolicys, utan målet är att mensperspektivet ska inkluderas i det vanliga arbetsmiljöarbetet.

– Man ska tänka på det på samma sätt som att någon har en allergi eller hantera det på samma sätt som att ergonomifrågan alltid finns med, säger Rebecka Hallencreutz.

Vad som behöver ändras eller åtgärdas beror helt på arbetsplatsens förutsättningar och behov betonar hon. På vissa kan det till exempel vara enkelt att placera ut gratis mensskydd på toaletterna, se över schemaläggning så att man kan byta skydd så ofta man behöver eller att ge chefer bättre kunskap om mensrelaterade sjukdomar som endometrios.

Med bättre kunskap och större öppenhet kan dessutom fördomar och trist jargong försvinna, vilket är ett av IF Metalls mål med kampanjen.

– Kommentarer som ”Har du mens, eller!” är aldrig okej. Inom industrin, särskilt efter #metoo, pågår ett arbete för att få slut på sexistiska kränkningar och attityder. Hit hör naturligtvis mensfrågan, säger förbundsordförande Marie Nilsson i pressmeddelndet.

Var tredje menstruerande kvinna i IF Metalls undersökning svarade att de fått just den typen av kommentarer på sitt jobb. De kan framstå som ett skämt för de som yttrar dem, men kan i själva verket vara ett sätt att förminska personen som de riktas till, förklarar Rebecka Hallencreutz.

– Som om man inte kan ha en åsikt eller rätt att bli arg för att man har mens. Eller som att kvinnor inte kan kontrollera sitt humör, som man hävdade förut och ansåg att kvinnor inte kan plugga eller jobba på grund av sina hormoner.

Det innebär inte att man inte kan skämta om pms eller mens, fortsätter hon

– Men den kommentaren är inte så rolig att behöva bemöta. Ja, om jag har mens, vad betyder det? Är jag inte värd att lyssna på då?

Hur börjar man om man tycker att det är ett för stort tabu över mensfrågor på sin arbetsplats?

– Ingen ska tvingas prata om mens om man inte vill, men man måste börja någonstans. Likaväl som man i fikarummet kan berätta att man har ont i huvudet eller är förkyld så kan man säga att man är lite trött för att man har mensvärk. Man kan skapa ringar på vattnet genom att börja, och då kan det bli mer standard att prata om sånt, säger Rebecka Hallencreutz.

Läs också

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Första gången Madelene Andersson åkte till akuten för sina svåra mensproblem var hon 15 år. Det skulle ta nästan 20 år till att få en riktig diagnos.

Skyddsrond med mensperspektiv

Arbetsplatser ser olika ut och målet är inte att bocka av varje ruta. Listan är tänkt som ett verktyg för att göra en nulägesanalys och hitta förbättringar utifrån de förutsättningar som finns. Listan är utformad av IF Metall med inspiration från organisationen Mensens checklista.

Anställda har alltid tillgång till toalett under arbetsdagen.

Anställda har tillfällighet att gå på toaletten, ta paus eller vila vid behov.

Det finns paus- och viloutrymme på arbetsplatsen.

Handfat och papperskorg är placerad i direkt anslutning till toaletten.

Anställda som behöver använda arbetskläder har tillgång till ombyte vid behov.

Det finns ett öppet och stöttande samtalsklimat där anställda känner sig bekväma med att prata om hur de mår.

Chefer, arbetsledare och personer med personalansvar har kunskap om hur menscykeln och olika menscykelrelaterade sjukdomar kan påverka hälsa och mående.

Arbetsplatsen tillhandahåller olika typer av mensskydd (t.ex. bindor, tamponger, trosskydd) i olika storlekar.

Mensskydd är placerade i anslutning till toalettutrymmen, alternativt att det finns tydlig hänvisning till var de finns att hämta.

Arbetsplatsen tillhandahåller värktabletter.

Företagshälsovården har kunskap om menscykelrelaterade frågor.

En kommentar till “Mer plats för mens på jobbet

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Mens är en arbetsmiljöfråga

Mens är en arbetsmiljöfråga

Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet.

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efterlyste ”starkare muskler som staten kan sätta in” på IF Metalls jämställdhetsseminarium inför den internationella kvinnodagen.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna och IF Metall är rörande överens. Industrin är motorn i den gröna omställningen. Möjligheterna är enorma. Men det krävs en hållbar energipolitik.

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.