Industriarbetarnas tidning

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

28 april, 2021 - 14:19

Skrivet av

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
– Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem, säger en arbetsförmedlare som jobbat vid myndigheten i 25 år.

Flera arbetsförmedlare runt om i landet har hört av sig under Dagens Arbetes granskning av Samhall. Alla vittnar om att Samhall har mer att säga till om än vad som framhålls i media och framförts till regeringen. En av arbetsförmedlarna skriver:

”Samhall är inte det Samhall som det var förut utan har blivit affärsmässiga vilket utestänger en stor grupp människor som verkligen behöver all hjälp de kan få. Den nya Arbetsförmedlingen har i princip inga resurser att utreda och hjälpa personer med funktionshinder. Jag känner sorg över alla medborgare som inte kommer att få någon hjälp.

Använd inte mitt namn för då lär man väl få sparken.”

När vi ringer upp arbetsförmedlaren säger hen:

– Samhall ska i princip ha friska människor i dag. De människor som verkligen behöver Samhalls hjälp är inte tillräckligt friska. Vi på Arbetsförmedlingen har börjat behandla Samhall mer som vilket företag som helst.

Vad beror det på?

– Klagomålen på att Samhall sänker marknaden för privata företag. Jag har själv varit arbetsförmedlare på en ort där det inte gick att ha ett städföretag för att Samhall hade allt. Att Samhall dominerar en ort på det sättet i en enda bransch, det förstår jag väcker missnöje.

De människor som verkligen behöver Samhalls hjälp är inte tillräckligt friska. Vi på Arbetsförmedlingen har börjat behandla Samhall mer som vilket företag som helst.

Arbetsförmedlare vittnar.

En arbetsförmedlare i en annan del av landet är inne på samma spår:

– Det stämmer och det strider mot reglerna. Samhall är en skyddad verksamhet och får egentligen inte verka på en konkurrensutsatt marknad. I teorin ska det vara så, men i praktiken fungerar det ju inte alls så.

Hur fungerar det i praktiken?

– Samhall hyr ju ut personal inom städ som är en av våra allra mest konkurrensutsatta branscher. De utför arbete åt företag. Det är mycket mindre grad av funktionshinder. Stora delar av dem vi jobbar med på Arbetsförmedlingen får inte ens jobb på Samhall. De är inte tillräckligt arbetsföra.

Var hamnar de i dag?

– I ett långt trassel med myndigheter, och mellan olika läkare, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlaren som jobbat med rehabfrågor vid myndigheten i 25 år har sett förändringen.

– Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem. Sen finns det såklart lyckade exempel, människor som hamnat på Samhall och kommit vidare. Men tittar man på förändringen över tid så var det ju förut en lösning för personer med svårare funktionshinder som stod längst ifrån arbetsmarknaden.

Finns det överenskommelser mellan Samhall och Arbetsförmedlingen om vilken arbetsförmåga man ska ha för att få komma till Samhall?

– O ja!

”Tyvärr finns det för lite åtgärder på arbetsmarknaden för målgruppen. Kön till Samhall är lång. Bara en av sex får plats hos oss”, säger Mats Eliasson, marknadsdirektör på Samhall. Foto: Joel Danell

Dagens Arbete träffar Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson på huvudkontoret i Stockholm. Här svarar han på kritiken från arbetsförmedlarna:

– Vi väljer inte medarbetarna som finns på Samhall. Vi tar emot den målgrupp som är vald att vara på Samhall. Som processen fungerar just nu så är det de som står längst ifrån arbetsmarknaden och har prövat andra åtgärder innan, men inte lyckats med dem. Då finns en chans att Arbetsförmedlingen förmedlar dem till Samhall.

Samhall och Arbetsförmedlingen träffas regelbundet berättar Mats Eliasson.

– Det är samordningsmöten för att utbyta information från varandras organisationer. Lokalt är det informationsträffar där man samordnar hur många människor som finns inskrivna på Arbetsförmedlingen i vår målgrupp, behovet och lite andra saker. Centralt är det mer samordnande frågor som till exempel var någonstans i landet det finns störst behov.

Arbetsförmedlare vittnar om att ni visst styr vilka ni tar emot. Vad är din kommentar till det?

– Enda gången vi påpekar för Arbetsförmedlingen att vi behöver ta en dialog, det är när vi upplever att personen inte är redo att ta arbetsplatsreglerna på det allvar vi måste leva upp till. Ta exempel skyddskläder eller att komma i tid till jobbet. Om vi upptäcker att en person inte är redo för en arbetsmarknadsåtgärd då går vi tillbaka till Arbetsförmedlingen.

Mats Eliasson har jobbat under alla Samhalls vd:ar sedan starten 1980.

– Jag kan med gott samvete säga att det erbjudande vi idag har på Samhall utifrån valfrihet och kunna matcha till rätt jobb aldrig har varit bredare än i dag. På åttio- och nittiotalet var det stereotypa industrijobb som inte var bra anpassade för våra medarbetare. Det var inte bättre förr.

Hur kommer det sig då att så många både arbetsförmedlare, funktionsnedsatta, föräldrar till funktionsnedsatta och chefer i er egen organisation hävdar motsatsen, att Samhall nekar folk med för låg arbetsförmåga?

– Samhall har en enkel uppgift. Det är att ta emot de som anvisas hit från Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har en extremt tydlig process hur man dokumenterar det som så hemskt heter handikappkoder. Jag tycker inte den frågan är relevant att ställa till Samhall. Vi väljer inte våra medarbetare. Skulle vi göra det så begår vi tjänstefel. Då är det skäl för uppsägning.

Mats Eliasson avslutar med att säga:

– Affärsmässigheten har inte förändrats. Vi måste konkurrera för att få våra affärer. Så affärsmässigheten är statisk sedan 1980. Men vi är inte det Samhall som fanns förut. Och alla får inte plats på Samhall. Det står 150 000 på kö till Samhall.

Uppdrag granskning om Samhall

Tv-programmet Uppdrag granskning granskar också Samhall, och ställer frågan: Finns det verkligen plats för de som behöver det mest?

Där berättar bland annat före detta områdeschefen Jimmy Wallmo (bilden) om hur de åkte på rekryteringsträffar på Arbetsförmedlingen för att intervjua och kartlägga personer som kunde bli aktuella för en anställning på Samhall.

Här hittar du avsnittet ”För svag för Samhall”.

2 kommentarer till “Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.