Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Förändring börjar med en person som Thomas”

25 maj, 2021

Skrivet av Linda Forså

Krönika Skammen när bilden började spridas i skiftlaget var min. Det var väl mig det var fel på, som hade så barnsliga trosor på mig? Men då lärde Thomas mig hur det ligger till, skriver Linda Forså.

Om skribenten

Lindå Forså jobbar som ombudsman på IF Metall Stockholm. Tidigare arbetsmiljöansvarig för IF Metall Sörmland.

Arbetet inom svensk stålindustri är tungt, smutsigt – och alldeles underbart. Doften av svavel, värmen från en process av flytande stål och ljudet från radion som sprakar till om att skiftavlösning är på väg.

Alla som arbetat skift har någon gång känt gemenskapen som bildas när helt olika individer samlas under dygnets alla timmar med det gemensamma målet att producera.

Det är viktigt att ha roligt när man jobbar.
Men inte hur roligt som helst.

En bild som visade ett par för stora byxor som blottade en bit troskant med hjärtan på. Han som egentligen inte menade något illa, men som ville att hela skiftlaget skulle få se de barnsliga trosorna. Som fotade med sin Iphone. Resten av skiftlaget fick den som ett sms, sedan spred den sig vidare.

Jag minns skammen. Bortförklarandet av beteendet som om det var mig det var fel på. Jag som hade barnsliga trosor på mig.

Skämt kan övergå till trakasserier. Lustigheten som blir en sexistisk eller rasistisk kommentar för mycket. Då finns det en tacksamhet till den personen som sa ifrån när ingen annan vågade.

Vi kan diskutera grupperingar och kalla dem för systerskap, broderskap eller skiftlag. I alla grupper kan det gå fel. Men, det är på individnivå det brister när trakasserierna uppstår. Alla i gruppen har tre val: att hänga på, säga ifrån eller att acceptera i det tysta.

När bilden på mina trosor fått spridning och jag började få kommentarer vid skiftbyten fanns det en person som blev avgörande för mig, och för vår grupp. Det var Thomas.

Thomas var skyddsombud och ett envist sådant. Han hade ett stort rättspatos, han var också en ensamvarg. Han utförde sitt arbete och gick hem. Deltog sällan i aktiviteter utanför jobbet eller i kortspelen under rasterna.

Han hade som alla andra sett bilden. Men till skillnad från alla andra sa han högt: Det här är inte roligt. Han tog mig åt sidan och talade om för mig att det som hänt var oacceptabelt – och att skulden inte var min. Frågade om jag ville att vi skulle ta det vidare.

Jag vågade inte. Men kort efter mötet med Thomas så tystnade fnissen. Kommentarerna blev till blickar i backen och ämnet kom aldrig mer på tal.

Thomas sa ifrån. Han förstörde ”skämtet” och fick trakasserierna att upphöra.
Jag tackade aldrig för det här då. Men jag hoppas att han vet att han är en av dem som förändrar samhället till det bättre med sitt sätt, lite varje dag.

Han förändrade en jobbig situation för mig, men formade också en oskriven regel för oss alla om hur vi betedde oss på jobbet. Den här typen av skämt var inte längre roliga.

Att vara den som ”skvallrar” eller ses som ”bitter”. Att vara den som inte tillåter högt i tak, som inte ”förstår skämt” och som utesluts ur en gemenskap för att ha vågat säga ifrån. Den rollen är tuff att axla, och är också ett mod som få besitter.

Det har funnits stunder då jag borde ha vågat stå emot gruppen. Andra gånger har jag sagt ifrån och höjts till skyarna för det. Ytterligare andra gånger har jag tryckts ner i skorna på grund av att jag skapat dålig stämning genom att påpeka att någonting inte är okej.

Det är då jag förstår hur viktigt det är med stödet från det modiga syster- eller broderskapet, och det fantastiska skiftlaget.

Där vi inte accepterar kränkningar vid fikabordet.

Där det är självklart att någon säger ifrån när skämtet som dragits börjar skada arbetskompisen på stolen bredvid.

Där vi tillsammans sätter regler som minskar trakasserierna.

Det är vi som kräver hårdare straff för sexualbrott.

Vi som skrek rakt ut under #metoo.

Och det är vi alla som kommer att fortsätta att förstöra stämningen för att få en plats fri från trakasserier, diskriminering och kränkningar.

Och här kan förändringen börja.

En kommentar till “Förändring börjar med en person som Thomas

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

”Kom igen män – agera”

”Kom igen män – agera”

Det är dags att männen nu skapar nätverk och diskuterar det som framkommit i samband med #metoo, skriver Ulrica Malmberg, ombudsman för IF Metall MittSkåne.

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

Metoo-rörelsen kan få facket att vakna

Metoo-rörelsen kan få facket att vakna

”I kölvattnet av Metoo-kampanjen är det hög tid för fackförbunden att både kräva arbetsmiljöansvar av arbetsgivarna OCH rensa upp i sina egna unkna kulturer”, skriver chefredaktör Helle Klein.

”Alla måste stötta bättre”

”Alla måste stötta bättre”

”Det är nog bäst att du säger upp dig.” Det rådet får många kvinnor som söker stöd efter trakasserier på jobbet. Det duger inte, tycker Maria Höök, en av initiativtagarna till nybildade Industrikvinnors stödförening.

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Så här ser våra dagar ut när vi ser till att arbetsplatserna är säkra. Vi räddar liv, skriver regionala skyddsombudet Linda Forså.

Var detta allt som blev efter metoo?

Var detta allt som blev efter metoo?

Nu rannsakar sig medierna efter metoo. Men vad har hänt på alla andra arbetsgolv i Sverige?

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.