LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt
En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, de förhandlingar som man avbröt i höstas.
– Vi har identifierat att vi på något sätt måste lösa omställningsfrågan, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.
LO-styrelsen tänker kalla in sitt representantskap den 27 maj, där de hoppas få mandat för fortsatta förhandlingar. Representantskapet är LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna.
IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson vill tona ner det dramatiska i att LO vill ta upp förhandlingarna – mest handlar det om att lösa praktiska frågor som gäller omställningsstödet. Hon säger att de nya förhandlingarna inte går att tolka som att något förbund skulle ha ändrat ståndpunkt.
– Det vet jag inte. Det här handlar om den här frågan enkom.
I höstas kom Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacken i PTK överens om nya regler för anställningsskyddet. Bland annat skulle undantagen i turordningen bli fler, och möjligheterna till kompetensutveckling större. Efter ytterligare förhandlingar hoppade LO-facken IF Metall och Kommunal på uppgörelsen om ett nytt huvudavtal. Övriga LO valde att stå utanför. Det betyder att det kommer att finnas två olika system för LO-arbetare, ett för dem med huvudavtal och ett för dem utan. Det gäller inte minst det omställningsstöd som de som förlorar jobbet ska få.
Nu börjar de statliga utredningarna som ska komma med konkreta lagförslag bli klara. Då måste det lösas hur TSL, som är den organisation som hanterar LO:s omställning, ska hantera två system för omställning.
– Det är en sån praktikalitet som vi måste hantera för att komma vidare, säger Marie Nilsson.
GS-fackets Per-Olof Sjöö säger att omställningsfrågan nu hänger lite i luften.
– Då är det naturligt att vi går fram med en förhandlingsframställan för att få frågan löst.
Som det ser ut nu kommer reglerna vara generösare för dem som går på ett kollektivavtal som omfattas av uppgörelsen och det nya huvudavtalet, än för dem som inte gör det. En pappersarbetare eller en tryckare skulle få sämre omställning än en undersköterska eller industriarbetare.
Men om LO hoppas på att göra omställningen bättre även för dem som inte omfattas av huvudavtalet kan Marie Nilsson inte svara på.
– Det blir en förhandling nu, där får LO formera sig vad de ska ställa för krav i de förhandlingarna.
GS hör till de förbund som inte anslutit sig till uppgörelsen.
– Vad som än händer och hur det än blir måste vi få en lösning för alla inblandade. Oavsett om man som IF Metall och Kommunal har anslutit sig till huvudavtalet eller om man inte har gjort det, säger Per-Olof Sjöö.
Pappers ordförande Pontus Georgsson håller med om att frågan om omställning måste lösas.
– Vi är i ett läge nu där vi gör klokast i att välja den väg som innebär att vi gör allt vi kan för att det ska bli bra för arbetare på svensk arbetsmarknad. Första steget blir så att ta det till representantskapet för beslut.
Varför vill LO vill återuppta las-förhandlingar?
Skulle LO skriva på ett avtal, så blir det försämringar för arbetstagaren.
Låt politikerna driva igenom sin lagstiftning, då medverkar i alla fall inte facket till försämringar i LAS.