Jenny Mårtensson, verkstadsmedarbetare, Conny Viktorsson, VVS-ansvarig i projektet och Johan Haggren, projekteringssamordnare, välkomnar satsningen på ett eget vattenreningsverk. Foto: KRISTINA WIRÉN
Nu ska vattnet renas på fabriken
17 maj, 2021
- 08:56
Skrivet av ANNA SMEDBERG
Dela:
Att spara på vattnet är viktigt hos Xylem. Fabriken i Emmaboda utvecklar ett eget reningsverk för att återanvända regn- och processvatten.
Arbetar både globalt och lokalt
Xylem arbetar globalt bland annat med att återvinna och kompostera avfall och att använda förnybar energi på större anläggningar.
Företagets övergripande mål till 2025 är att göra framsteg inom världens mest akuta vattenproblem. Med reningsverket i Emmaboda vill företaget spara vatten i närområdet.
På fabriksområdet i Emmaboda rinner Lyckebyån som denna dag till viss del är frusen, med änder som tassar på istäcket. I ån hamnar slutligen det vatten som används i fabrikens verksamhet.
Vatten är en central del hos Xylem som är ett globalt företag inom vattenteknik. De tillverkar bland annat pumpar, pumpstationer och vattenturbiner. På fabriken i Emmaboda används vatten till exempel för att prova pumpar, kyla gods i gjuteriet eller nödkyla gjuteriets ugnar. I ett pågående projekt bygger fabriken ett eget vattenreningsverk för att kunna återanvända processvattnet.
– Vattnet som vi renar i anläggningen ska förse hela fabriksområdet från ett separat vattenledningsnät. Hela nätet för processvatten är i dag fyllt med kommunalt dricksvatten. Vi räknar med en besparing på 20 000 kubikmeter dricksvatten per år, säger Johan Haggren som är projekteringssamordnare i projektet.
”Hela vattenledningsverket byggs med Xylems egna produkter”, säger Johan
Haggren, projekteringssamordnare. Foto: KRISTINA WIRÉN
Projektet pågår sedan november 2020. Vattenreningsanläggningen ska stå klar i september 2021. Förutom att minska klimatavtrycket genom att minska vattenanvändningen, kan anläggningen även säkra framtida produktion.
– Kommunen har i flera somrar flaggat för vattenbrist och bevattningsförbud. Det innebär att de kan säga att industrin inte får något industrivatten, säger Conny Viktorsson som är VVS-ansvarig i projektet.
Vi har bara en viss mängd vatten i världen, och det känns bra att vi tar hand om den.
Jenny Mårtensson, anställd sedan 14 år.
I fabriken blir enda skillnaden att arbetarna kommer att använda ett vatten som återanvänds.
– När vi jobbar med vatten så mycket är det viktigt att vi börjar här, på plats, där vi har företaget. Jag bor här i kommunen och tycker det är viktigt att vi tar hand om vattnet, säger Jenny Mårtensson.
Hon har arbetat på Xylem i 14 år, som montör och med bearbetning. I dag arbetar hon i det centrala verktygsförrådet.
– I stort sett hela vår verksamhet handlar om vatten. Vi har bara en viss mängd vatten i världen, och det känns bra att vi tar hand om det. Det är ett jättestort och viktigt projekt och det ska vi vara stolta över, säger Jenny Mårtensson.
Processvatten ersätter dricksvatten
I stället för att använda kommunalt dricksvatten kommer vatten från fabrikens processer att återanvändas. Regnvatten, dagvatten från fabriken och vatten från olika processer i industrin samlas i dämmen som ligger i anslutning till fabriken.
Vattnet pumpas till det nya reningsverket för rening och återcirkulering i fabriken. Vattenreningsanläggningen kommer att förse hela fabriksområdet med processvatten via ett separat ledningsnät.
Vattnet används bland annat till kylning och provning av pumpar. Förväntad besparing är 20 000 kubikmeter dricksvatten årligen. Anläggningen förväntas ha en kapacitet på att rena 30 000 kubikmeter per år och 430 kubikmeter per dygn.
Projektets budget är åtta miljoner kronor. Finansiering kommer främst från företagets hållbarhetsfond.
Reningsverket byggs med Xylems egna produkter, som pumpar, filter, UV-ljus, styrutrustning, blåsmaskiner och sedimenteringsutrustning. Det blir en referensanläggning där kunderna kan se på plats hur produkterna fungerar. En tanke är att i framtiden kunna använda vattnet även i företagets duschar och hygienutrymmen.