Industriarbetarnas tidning

Nu ska vattnet renas på fabriken

17 maj, 2021

Skrivet av ANNA SMEDBERG

Att spara på vattnet är viktigt hos Xylem. Fabriken i Emmaboda utvecklar ett eget reningsverk för att återanvända regn- och processvatten.

Arbetar både globalt och lokalt

Xylem arbetar globalt bland annat med att återvinna och kompostera avfall och att använda förnybar energi på större anläggningar.

Företagets övergripande mål till 2025 är att göra framsteg inom världens mest akuta vattenproblem.
Med reningsverket i Emmaboda vill företaget spara vatten i närområdet.

På fabriksområdet i Emmaboda rinner Lyckebyån som denna dag till viss del är frusen, med änder som tassar på istäcket. I ån hamnar slutligen det vatten som används i fabrikens verksamhet.

Vatten är en central del hos Xylem som är ett globalt företag inom vattenteknik. De tillverkar bland annat pumpar, pumpstationer och vattenturbiner.
På fabriken i Emmaboda används vatten till exempel för att prova pumpar, kyla gods i gjuteriet eller nödkyla gjuteriets ugnar. I ett pågående projekt bygger fabriken ett eget vattenreningsverk för att kunna återanvända processvattnet.

– Vattnet som vi renar i anläggningen ska förse hela fabriksområdet från ett separat vattenledningsnät. Hela nätet för processvatten är i dag fyllt med kommunalt dricksvatten. Vi räknar med en besparing på 20 000 kubikmeter dricksvatten per år, säger Johan Haggren som är projekteringssamordnare i projektet.

”Hela vattenledningsverket byggs med Xylems egna produkter”, säger Johan Haggren, projekteringssamordnare. Foto: KRISTINA WIRÉN

Projektet pågår sedan november 2020. Vattenreningsanläggningen ska stå klar i september 2021. Förutom att minska klimatavtrycket genom att minska vattenanvändningen, kan anläggningen även säkra framtida produktion.

– Kommunen har i flera somrar flaggat för vattenbrist och bevattningsförbud. Det innebär att de kan säga att industrin inte får något industrivatten, säger Conny Viktorsson som är VVS-ansvarig i projektet.

Vi har bara en viss mängd vatten i världen, och det känns bra att vi tar hand om den.

Jenny Mårtensson, anställd sedan 14 år.

I fabriken blir enda skillnaden att arbetarna kommer att använda ett vatten som återanvänds.

– När vi jobbar med vatten så mycket är det viktigt att vi börjar här, på plats, där vi har företaget. Jag bor här i kommunen och tycker det är viktigt att vi tar hand om vattnet, säger Jenny Mårtensson.

Hon har arbetat på Xylem i 14 år, som montör och med bearbetning. I dag arbetar hon i det centrala verktygsförrådet.

– I stort sett hela vår verksamhet handlar om vatten. Vi har bara en viss mängd vatten i världen, och det känns bra att vi tar hand om det. Det är ett jättestort och viktigt projekt och det ska vi vara stolta över, säger Jenny Mårtensson.

Processvatten ersätter dricksvatten

I stället för att använda kommunalt dricksvatten kommer vatten från fabrikens processer att återanvändas. Regnvatten, dagvatten från fabriken och vatten från olika processer i industrin samlas i dämmen som ligger i anslutning till fabriken.

Vattnet pumpas till det nya reningsverket för rening och återcirkulering i fabriken. Vattenreningsanläggningen kommer att förse hela fabriksområdet med processvatten via ett separat ledningsnät.

Vattnet används bland annat till kylning och provning av pumpar. Förväntad besparing är 20 000 kubikmeter dricksvatten årligen. Anläggningen förväntas ha en kapacitet på att rena 30 000 kubikmeter per år och 430 kubikmeter per dygn.

Projektets budget är åtta miljoner kronor. Finansiering kommer främst från företagets hållbarhetsfond.

Reningsverket byggs med Xylems egna produkter, som pumpar, filter, UV-ljus, styrutrustning, blåsmaskiner och sedimenteringsutrustning. Det blir en referensanläggning där kunderna kan se på plats hur produkterna fungerar. En tanke är att i framtiden kunna använda vattnet även i företagets duschar och hygienutrymmen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

En sista vända med svarven

En sista vända med svarven

Klockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

Vad gör jag med korken till mjölken?

Vad gör jag med korken till mjölken?

Hur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tryck på paus, Isabella Lövin

Tryck på paus, Isabella Lövin

Det nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Redan tillräckligt pressat”

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

Inga fler vita fingrar på gjuteriet

Inga fler vita fingrar på gjuteriet

Efter flera fall av arbetssjukdom tvingades ledningen på Xylems gjuteri att tänka om. Ett nytt mätsystem håller reda på att du inte utsätts för alltför mycket vibrationer under ett skift.

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Industrin vill ha mer timmer, så skogen måste växa snabbare. Nära hundra års arbete ligger bakom de nya superplantorna.

Industrislakt eller nya möjligheter?

Industrislakt eller nya möjligheter?

Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.