Betald friskvård – så funkar det
Friskvårdsbidraget måste inte användas till ett gymkort – en träningsapp eller massage kan också godkännas.
Industriarbetarnas tidning
25 maj, 2021
Skrivet av Rasmus Lygner
Koll på Sverige har ett av världens bästa skydd för visselblåsare – om du är offentligt anställd. För privat anställda som vill kontakta media är situationen betydligt krångligare.
Alla som kontaktar en journalist och ber att få vara anonyma har rätt till källskydd. Rätten att vara anonym regleras i grundlagen och det är straffbart för journalisten att röja din identitet.
Regeringen utreder hur EU:s visselblåsardirektiv ska genomföras. En ny lag som ska stärka skyddet för visselblåsare föreslås träda i kraft den 17 december 2021.
Som privat anställd omfattas du av lojalitetsplikt och tystnadsplikt som ofta är långtgående. Du får inte lämna ut uppgifter som kan skada företaget. Arbetsgivaren får inte straffa den som har påtalat ”allvarliga missförhållanden”.
Men i de flesta fall måste du först ha uppmärksammat företaget på problemen, innan du kontaktar media.
Allvarliga missförhållanden betyder här brott som kan leda till fängelse. Men varje fall prövas enskilt, och det kan därför vara svårt att säga exakt var gränsen går.
Privata arbetsgivare har, till skillnad från offentliga, rätt att ta reda på vem som har pratat med media.
Du har rätt att uttrycka din åsikt och lämna uppgifter som inte omfattas av sekretess. Sekretessbelagda uppgifter får inte lämnas ut skriftligen, men du har rätt att muntligt förmedla information.
Arbetsgivaren har under inga omständigheter rätt att efterforska vem som har pratat med media, eller straffa den som har lämnat uppgifter. Tyvärr finns dock många exempel på arbetsgivare som brutit mot förbudet. Utgå därför från att arbetsgivaren kommer att försöka ta reda på vem som har pratat med media.
infördes efterforsknings- och repressalieförbud i privata bolag som är finansierade av skattemedel, och som verkar inom vård, skola och omsorg.
Vem har tillgång till uppgifterna du vill tipsa om? Ju fler, desto mindre risk att de kan kopplas till just dig.
Tänk även på det här:
Redaktionen du hör av dig till måste ha ett utgivningsbevis, annars omfattas du inte av grundlagens skydd. Bloggar eller skribenter som publicerar sig på sociala medier saknar ofta detta.
Använd inte jobbets telefon eller mejladress. Risken är att arbetsgivaren läser dina mejl eller kollar vem du ringt.
Större redaktioner har ofta sidor du kan använda för att lämna tips krypterat.
Kontakta journalisten för att få hjälp att lämna uppgifterna på ett sätt som garanterar din anonymitet.
Visselblåsare: Person som larmar allmänheten om missförhållanden i myndigheter, företag eller samhället.
Meddelarfrihet: Rätten att vända sig till media och lämna uppgifter. Gäller alla.
Anonymitetsskydd: Rätten att få vara anonym när du lämnar uppgifter. Gäller alla.
Efterforskningsförbudet: Förbud för arbetsgivaren att efterforska vem som har lämnat uppgifter. Gäller offentligt anställda.
Repressalieförbudet: Förbud för arbetsgivaren att straffa den som har lämnat uppgifter. Gäller offentligt anställda.
Här finns mer information och ett skyddat formulär där du kan lämna tips till oss!
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.