Vägen från kolet
Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.
Industriarbetarnas tidning
11 maj, 2021
Skrivet av Pontus Ohlin
Fossilfritt. Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?
Det krävs enorma mängder energi för att all världens hjul ska kunna snurra. I industrier och verkstäder liksom i hela samhället i övrigt. Frågan är bara hur den ska räcka åt alla – i en tid när jordklotet samtidigt blir varmare och varmare.
Med hjälp av fossilfri vätgas, kanske? Det skulle i så fall minska utsläppen avsevärt. Dessutom skulle det skapa fler svenska industrijobb på sikt. Det menar expertgruppen Fossilfritt Sverige, som nu kräver att politikerna agerar innan det är för sent.
Främst för miljöns skull, men också för att det ekonomiska läget är det rätta nu. Priset på förnybar el har nämligen rasat på senare år. Likaså spås priset på själva tekniken sjunka rejält, tekniken som alltså gör det möjligt att utvinna fossilfri vätgas ur vanligt vatten. Redan om tio år förväntas den gröna vätgasen vara den billigaste vätgasen.
Vätgas – vad är det?
Med vätgas kan man lagra, transportera och få fram energi ur såväl fossila som förnybara energikällor. Gasen kan delas in i tre olika typer:
Grå vätgas. Framställs ur fossila bränslen som till exempel kol och naturgas. Det är den vanligaste typen av vätgas och ger stora koldioxidutsläpp.
Blå vätgas. Framställs också ur fossila bränslen. En del av koldioxiden fångas dock upp och lagras.
Grön vätgas. Den miljövänliga varianten. Framställs till exempel genom att vatten spjälkas genom elektrolys – med el som kommer från förnybar el.
Blågula exempel på grönt
Så mycket minskade industrins utsläpp mellan åren 1990 och 2019. Minskningen var som störst inom massa- och pappers-industrin – 62 procent. Den branschen försörjs till största delen i dag av biobränslen (cirka 70 %).
Så mycket kan utsläppen av koldioxid i Sverige minska genom satsning på fossilfri vätgas till år 2045, enligt Fossilfritt Sverige. För att uppnå det krävs dock stora investeringar i nya produktionsanläggningar samt ledningar som kan distribuera gasen på ett effektivt sätt.
Viss vätgas används redan inom industrin, men då främst sådan som framställs ur naturgas. Men nu har flera gröna vätgasprojekt poppat upp i Sverige. Bland annat Hybrit i Luleå, där LKAB, SSAB och Vattenfall samarbetar. Där är målet att ersätta kol med vätgas i stålproduktionen, och därigenom bli först i världen med att producera fossilfritt stål.
Ett annat exempel är Scania och Volvo, som båda nu investerar i utveckling av vätgasdrivna lastbilar.
Kan skapa nya jobb
Satsning på fossilfri vätgas innebär inte bara ett kliv närmare klimatmålen, menar expertgruppen Fossilfritt Sverige. Det banar också väg för framtida industrisatsningar – med nya affärsmöjligheter, nya produkter och nya jobb som följd.
Fossilfritt Sverige …
… startades på initiativ av regeringen 2015 för att sätta fart på den svenska klimatomställningen. Målet är att bygga en stark industri och skapa fler jobb och exportmöjligheter. Här ingår företag, kommuner, regioner och organisationer.
Flera andra EU-länder har redan antagit en nationell vätgasstrategi, bland annat Finland, Tyskland och Nederländerna.
Elkapaciteten – det stora problemet
För att framställa vätgas krävs det stora mängder el. Fossilfritt Sverige vill därför se en storsatsning på havsbaserad vindkraft. För att få snurr på vätgasproduktionen vill man också att det tas fram regionala vätgaskluster samt planer och regler för framtida el- och vätgasledningar. Likaså vill man att reglerna ändras så att det blir lättare för industrier att byta från fossila alternativ till fossilfri vätgas.
har EU satt som mål att vara klimat-neutrala och inte längre vara beroende av fossila bränslen.
Vad händer nu?
En rapport har lämnats till regeringen, som nu har gett myndigheter i uppdrag att ta fram en nationell vätgasstrategi för Sverige-. Den ska sedan samordnas med en vätgasstrategi som EU klubbade förra året.
Läs också
Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.