Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?
Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.
Industriarbetarnas tidning
22 juni, 2021 - 16:39
Skrivet av Marie Edholm
Nu flaggar även GS för att de kan lämna samarbetet i Facken inom industrin. De kräver att Svenskt Näringsliv snarast återupptar förhandlingarna med LO om omställningsstödet.
Förra veckan meddelade Livs att de pausar sitt samarbete med Facken inom industrin. Bakgrunden är att tjänstemannaorganisationen PTK ska ha lagt sig i förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv om det omställningsavtal som råder mellan parterna. Nu meddelar även fackförbundet GS att de överväger att ompröva inställningen till Facken inom industrin.
I början av juni presenterade regeringen sitt förslag till ny lagstiftning för anställningstrygghet och omställning. Det bygger på det nya huvudavtal som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal kommit överens om. Regeringen föreslår bland annat ett statligt finansierat omställningsstöd till anställda som arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal. Ett stöd som i så fall blir bättre än det som finns i det gamla omställningsavtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv.
LO begärde i slutet av maj nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv, så att deras omställningsavtal inte ska ge sämre stöd än lagen. Svenskt Näringsliv bjöd in även PTK till förhandlingarna. Enligt Livs har svenskt Näringsliv krävt att hela LO måste ansluta till huvudavtalet och PTK har begärt att de förbund som inte har anslutit sig inte ska få ta del av bättre omställningsvillkor. Förhandlingarna har nu skjutits upp till 8 september. Det här irriterar GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.
– PTK har intervenerat i LO:s självständiga förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. Om PTK har egna krav till följd av LO:s förhandlingar får Svenskt Näringsliv och PTK hitta egna former för det, säger Per-Olof Sjöö.
Att återuppta förhandlingarna i september är alldeles för sent, menar Per-Olof Sjöö. Remisstiden för regeringens förslag går ut den 15 september. Just nu är det till och med oklart om förbunden som inte anslutit sig till det nya huvudavtalet ens har ett omställningsavtal att falla tillbaka på, säger han.
– Det är oklart. Svenskt Näringsliv har visserligen sagt att avtalet gäller, men vi behöver ett avtal som är anpassat till den nya situationen. Vi lever i limbo just nu. Det är därför vi måste förhandla så att vi kan ta oss ur det här dödläget.
Om Svenskt Näringsliv och PTK inte bidrar till att lösa situationen måste GS ompröva sin inställning till samarbetet med Facken inom industrin, skriver de i ett pressmeddelande i dag.
– Jag hoppas verkligen inte att vi hamnar där. Det är ett samarbete som har tjänat oss väl, säger Per-Olof Sjöö.
Facken inom industrin består av Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och GS samt Livs som redan valt att pausa samarbetet. I avtalsrörelsen är det Facken inom industrin som går först och sätter nivån för vilka löneökningar som arbetsmarknadens parter ska komma överens om.
– Det här riskerar att försämra samarbetet i Facken inom industrin och att lönenormeringen blir svagare, säger Per-Olof Sjöö.