Industriarbetarnas tidning

”Dödläget måste brytas”

22 juni, 2021 - 16:39

Skrivet av

Nu flaggar även GS för att de kan lämna samarbetet i Facken inom industrin. De kräver att Svenskt Näringsliv snarast återupptar förhandlingarna med LO om omställningsstödet.

Förra veckan meddelade Livs att de pausar sitt samarbete med Facken inom industrin. Bakgrunden är att tjänstemannaorganisationen PTK ska ha lagt sig i förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv om det omställningsavtal som råder mellan parterna. Nu meddelar även fackförbundet GS att de överväger att ompröva inställningen till Facken inom industrin.

I början av juni presenterade regeringen sitt förslag till ny lagstiftning för anställningstrygghet och omställning. Det bygger på det nya huvudavtal som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal kommit överens om. Regeringen föreslår bland annat ett statligt finansierat omställningsstöd till anställda som arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal. Ett stöd som i så fall blir bättre än det som finns i det gamla omställningsavtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv.

LO begärde i slutet av maj nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv, så att deras omställningsavtal inte ska ge sämre stöd än lagen. Svenskt Näringsliv bjöd in även PTK till förhandlingarna. Enligt Livs har svenskt Näringsliv krävt att hela LO måste ansluta till huvudavtalet och PTK har begärt att de förbund som inte har anslutit sig inte ska få ta del av bättre omställningsvillkor. Förhandlingarna har nu skjutits upp till 8 september. Det här irriterar GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

– PTK har intervenerat i LO:s självständiga förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. Om PTK har egna krav till följd av LO:s förhandlingar får Svenskt Näringsliv och PTK hitta egna former för det, säger Per-Olof Sjöö.

Att återuppta förhandlingarna i september är alldeles för sent, menar Per-Olof Sjöö. Remisstiden för regeringens förslag går ut den 15 september. Just nu är det till och med oklart om förbunden som inte anslutit sig till det nya huvudavtalet ens har ett omställningsavtal att falla tillbaka på, säger han.

– Det är oklart. Svenskt Näringsliv har visserligen sagt att avtalet gäller, men vi behöver ett avtal som är anpassat till den nya situationen. Vi lever i limbo just nu. Det är därför vi måste förhandla så att vi kan ta oss ur det här dödläget.

Om Svenskt Näringsliv och PTK inte bidrar till att lösa situationen måste GS ompröva sin inställning till samarbetet med Facken inom industrin, skriver de i ett pressmeddelande i dag.

– Jag hoppas verkligen inte att vi hamnar där. Det är ett samarbete som har tjänat oss väl, säger Per-Olof Sjöö.

Facken inom industrin består av Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och GS samt Livs som redan valt att pausa samarbetet. I avtalsrörelsen är det Facken inom industrin som går först och sätter nivån för vilka löneökningar som arbetsmarknadens parter ska komma överens om.

– Det här riskerar att försämra samarbetet i Facken inom industrin och att lönenormeringen blir svagare, säger Per-Olof Sjöö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska ingå i regeringens las-grupp.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.