Industriarbetarnas tidning

”Dödläget måste brytas”

22 juni, 2021

Skrivet av

Nu flaggar även GS för att de kan lämna samarbetet i Facken inom industrin. De kräver att Svenskt Näringsliv snarast återupptar förhandlingarna med LO om omställningsstödet.

Förra veckan meddelade Livs att de pausar sitt samarbete med Facken inom industrin. Bakgrunden är att tjänstemannaorganisationen PTK ska ha lagt sig i förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv om det omställningsavtal som råder mellan parterna. Nu meddelar även fackförbundet GS att de överväger att ompröva inställningen till Facken inom industrin.

I början av juni presenterade regeringen sitt förslag till ny lagstiftning för anställningstrygghet och omställning. Det bygger på det nya huvudavtal som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal kommit överens om. Regeringen föreslår bland annat ett statligt finansierat omställningsstöd till anställda som arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal. Ett stöd som i så fall blir bättre än det som finns i det gamla omställningsavtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv.

LO begärde i slutet av maj nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv, så att deras omställningsavtal inte ska ge sämre stöd än lagen. Svenskt Näringsliv bjöd in även PTK till förhandlingarna. Enligt Livs har svenskt Näringsliv krävt att hela LO måste ansluta till huvudavtalet och PTK har begärt att de förbund som inte har anslutit sig inte ska få ta del av bättre omställningsvillkor. Förhandlingarna har nu skjutits upp till 8 september. Det här irriterar GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

– PTK har intervenerat i LO:s självständiga förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. Om PTK har egna krav till följd av LO:s förhandlingar får Svenskt Näringsliv och PTK hitta egna former för det, säger Per-Olof Sjöö.

Att återuppta förhandlingarna i september är alldeles för sent, menar Per-Olof Sjöö. Remisstiden för regeringens förslag går ut den 15 september. Just nu är det till och med oklart om förbunden som inte anslutit sig till det nya huvudavtalet ens har ett omställningsavtal att falla tillbaka på, säger han.

– Det är oklart. Svenskt Näringsliv har visserligen sagt att avtalet gäller, men vi behöver ett avtal som är anpassat till den nya situationen. Vi lever i limbo just nu. Det är därför vi måste förhandla så att vi kan ta oss ur det här dödläget.

Om Svenskt Näringsliv och PTK inte bidrar till att lösa situationen måste GS ompröva sin inställning till samarbetet med Facken inom industrin, skriver de i ett pressmeddelande i dag.

– Jag hoppas verkligen inte att vi hamnar där. Det är ett samarbete som har tjänat oss väl, säger Per-Olof Sjöö.

Facken inom industrin består av Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och GS samt Livs som redan valt att pausa samarbetet. I avtalsrörelsen är det Facken inom industrin som går först och sätter nivån för vilka löneökningar som arbetsmarknadens parter ska komma överens om.

– Det här riskerar att försämra samarbetet i Facken inom industrin och att lönenormeringen blir svagare, säger Per-Olof Sjöö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska ingå i regeringens las-grupp.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.