Industriarbetarnas tidning

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

15 juni, 2021

Skrivet av

STATISTIKSwedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Aldrig har skillnaderna mellan topp och botten varit så stora som nu.

En anställd på Swedpaper drar i snitt in 34 740 kronor i månaden. Det är 8 300 kronor mer än kollegorna på Ahlstrom Munksjö i Falun.

Tillhör du underhållet på Swedpaper och jobbar exempelvis som elektriker eller mekaniker, stiger snittet till 35 717 kronor. Nästan 10 000 kronor mer i månaden än de med motsvarande jobb på Essity Mölnlycke.

Pappers är inte och har aldrig varit något låglöneförbund. Det märks med all tydlighet när man kollar snittlöner bakåt i tiden.

Per-Anders Pettersson, 2:e vice ordförande på Pappers, glädjer sig åt att lyckade lokala förhandlingar fått effekt.

2019 klättrade femton arbetsplatser av sextiotvå över den magiska snittgränsen 30 000 kronor. I fjol var det nio till.

Och tittar man på snitt­lönerna för dem på dagtid, handlar det om att drygt hälften av alla bruk passerat denna ”drömgräns”.

Pappers 2:e vice ordförande, Per-Anders Pettersson, menar som flera före honom, att det enda sättet att höja lönerna på ett enskilt bruk är att byta lönesystem.

– Generellt sett så har det alltid lönat sig. Företaget brukar i sådana lägen skjuta till ”friska pengar”. Men det är ett oerhört arbete som ska till. Både för fack och företag.

Per-Anders Pettersson ser annars inga konstigheter i den statistik som DA tagit fram. Snarare att den bekräftar bilden av Pappers som ett höglöneförbund inom LO.

– Även om en del vill framhäva sig som lågavlönade. Men jämför vi med andra LO-förbund ligger vi bland de högsta. Detta ska självklart inte stoppa oss från att jobba för än bättre villkor.

I statistiken för 2019 tog både Billerud Korsnäs Gävle och framför allt Swedpaper rejäla hopp uppåt i lönetabellerna. Anledningen: ett par lokala lönetillägg som tidigare inte redovisats.

I statistiken för 2020 är det nu två and­ra bruk som tar kraftiga kliv uppåt av samma skäl. Det gäller Fitesa och Figeholm.

I Fitesas fall är det företagsledningen som reagerat över att bruket sladdar i löne­tabellerna och vill räkna in ett tillägg som det lokala facket avstått ifrån. Lite samma sak handlar det om i Figehol­m.

– I mitt huvud ska man redovisa alla fasta lönedelar och tillägg oavsett om det finns lokala avtal eller inte, säger Per-Anders Pettersson.

Varför blir det så här?

– Ingen aning. Jag förutsätter att den redovisning av lönerna som avdelningarna gör är rätt. Och att de rättar till sånt som redovisats felaktigt tidigare.

– Det är ingen som tjänar på att undanhålla bra fackliga segrar, allra minst medlemmarna. Vi ska visa vad vi uppnått och vara stolta över sånt som gör att medlemmarna får det lite bättre.

Tror du att det fortfarande finns bruk som missar olika tillägg?

– Jag hoppas inte det. Det blir ingen rättvisande bild om man undanhåller fasta tillägg som faktiskt betalas ut varje månad. Jag förstår inte vitsen med det.

Den lönestatistik som Dagens Arbete publicerar bygger på rundringning och mejlkontakter med alla förbundets avdelningar.

Uppgifterna kommer i varje enskilt fall från avdelningens ordförande – oftast i samarbete med brukens personal­avdelningar.

De uppgifter som lämnas gäller fast lön plus tillägg, men utan ob-ersättning och tillfälliga bonusar. Till synes enkelt men uppenbart svårt.

Även i år tryckte DA på lite extra runt tilläggen, vilket uppenbarligen gett resultat på ett par bruk till. DA:s statistik bjuder annars på flera stora förändringar.

Klippan avancerar 53 placeringar och är numera det femte bäst betalande bruket för underhållsarbetare. Klippans ordförande bekräftar att stora rörelser på små bruk kan ge sådana här effekter.

– Vi har bland annat anställt elektriker, säger Kim Karlsson, som en förklaring.

En annan ljuspunkt står avdelningen i Kisa för. Avdelningens ordförande Nicko Tataridis har tre företag att hålla styr på – Sofidel, Finess Hygien och lilla Absorbest.

Här har det senare företaget pipit iväg uppåt genom en bra lokal förhandling. Det gäller också Finess Hygiene.

– Det låter fantastiskt bra, säger Per-Anders Pettersson.

Så mycket skiljer det

Snittlöner totalt
Swedpaper i Gävle håller ställningen mot Södra Mönsterås och Billerud Korsnäs Gävle. Swedpaper snittar på 34 740 krono­r. I botten sladdar Ahlstrom Munksj­ö Falun med 26 443 kronor i snitt.
Skillnad: 8 297 kronor (7 925 kronor 2019).

Dagtid
Swedpaper har med 35 717 kronor i snitt kopplat greppet om förstaplatsen även 2021. I botten återfinns Essity Mölnlycke med 25 834 kronor i snitt.
Skillnad: 9 883 kronor (8 392 kronor 2019).

Dagtid (kontinuerlig – alla dagar)
Som vanligt bara tre bruk på listan. Stor­a Enso Nymölla toppar med 32 387 kronor medan Nordic Paper i Säffle ligger trea med 26 369 kronor.
Skillnad:  6 018 kronor (5 655 kronor 2019).

2-skift (intermittent)
Holmen Braviken ohotad i toppen med 34 425 kronor i snitt. I botten Nordic Paper Säffle med 26 361 kronor.
Skillnad: 8 064 kronor (7 690 kronor 2019).

2-skift (kontinuerligt)
Billerud Korsnäs Gävle toppar med 34 177 kronor i snitt. I botten, som de senaste åren, Nordic Paper Säffle med 26 983 kronor.
Skillnad: 7 194 kronor (6 415 kronor 2019).

3-skift (intermittent med helguppehåll)
Som tidigare år behåller Ligno Demo Bäckhammar med sina 32 138 kronor förstaplatsen, medan Metsä-Tissue Nyboholm viker sistaplatsen med sina 24 992 kronor.
Skillnad: 7 146 kronor (7 130 kronor 2019).

3-skift (kontinuerligt med tre, fyra eller fem skiftlag utan helguppehåll alternativt storhelgsuppehåll)
Swedpaper behåller förstaplatsen med sina 34 549 kronor i snitt. Ny på sista­platsen är Essity Mölnlycke med 25 078 krono­r i snitt.
Skillnad: 9 471 kronor (7 335 kronor 2019).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Löneligan för pappers- och massabruk

Löneligan för pappers- och massabruk

Har du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Tio bruk över drömgränsen

Tio bruk över drömgränsen

Massabruket i Mönsterås betalar återigen de högsta lönerna i landet. Det visar Dagens Arbetes lönekartläggning för 2018.

Oförändrat i lönetoppen

Oförändrat i lönetoppen

Även 2017 tjänade pappersarbetarna i Mönsterås mest i branschen, enligt DA:s unika kartläggning. Ytterligare tre bruk har numera en snittlön på över 30 000 kronor.

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor har svårt att nå de bäst betalda jobben, visar lönestatistik från Pappers som DA har bearbetat. Vi har träffat två kvinnor på Billerud Korsnäs Gävle som inte tvekar att sträva uppåt.

”Dubbelskift ska undvikas”

”Dubbelskift ska undvikas”

Arbetstidernas förläggning får aldrig tumma på hälso- och säkerhetsaspekterna. Det menar Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

577 pappersarbetare tjänade över 50 000 kronor brutto i månaden i oktober i fjol. Dagens Arbetes siffror visar månadslön inklusive alla tillägg. Läs hela listan här – se var man tjänade allra mest.

Här finns arbetarna med högst löner

Här finns arbetarna med högst löner

577 pappersmedlemmar (varav 17 kvinnor) tjänade i oktober 2016 över 50 000 kronor i månaden. Det är fem procent av medlemmarna.

”Vi är fortfarande bäst på det vi gör”

”Vi är fortfarande bäst på det vi gör”

Billerud Korsnäs Gävle faller i lönestatistiken.
– Vi är medvetna om detta och på väg att se över vårt nuvarande lönesystem, säger Pappers ordförande på bruket, Kjell Olsson.

Bästa lönerna på Mönsterås

Bästa lönerna på Mönsterås

Var får Pappers medlemmar bäst betalt? Svaret får du som vanligt i DA:s unika statistik. Södras fabriker ligger mycket bra till, men det finns också bruk som halkar efter.

Så ligger du i lönelistan

Så ligger du i lönelistan

Kolla hur du ligger till i lönestatistiken för 2014 som Dagens Arbete tagit fram.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.