Industriarbetarnas tidning

Trähusen skjuter åter i höjden

8 juni, 2021

Skrivet av Ricardo Burrows

Framtidstro Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.

20 procent

Så stor var andelen nybyggda lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä år 2019. (Statistiken eftersläpar alltid med ett år.)

18 procent

Så mycket ökade leveransen av fler­bostadshus med stomme av trä under 2020.

40 728

Antalet bostadslägen­heter i flerbostadshus som påbörjats under 2020. En ökning med nästan 3 000 lägenheter (+7 procent från 2019).

Det senaste året har varit en stor prövning för hela samhället. Det gäller även företagen och arbetarna i träbyggnadsindustrin. Under våren 2020 såg de flesta företag en oroväckande dipp i orderingången. Det visar Dagens Arbetes stora undersökning. Gustaf Edgren på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF, tror att det är kopplat till den generella oron som fanns i samhället.

– Många undrade helt enkelt vilken effekt det här skulle få på världsmarknaden. Och hur byggbranschen skulle påverkas, säger Gustaf Edgren.

I Skellefteå har Derome beslutat att lägga ner sin husfabrik i Renholmen efter sommaren. Derome husproduktion väljer i stället att koncentrera all sin produktion på de andra anläggningarna, berättar företagets vd Johan Axelsson.

– Det är ett tufft beslut vi har fattat, det är våra medarbetare som blir av med sitt jobb, men vi vill på bästa sätt hjälpa de vidare i arbetslivet, säger Johan Axelsson.

Företaget Sizes i Oskarshamn har varit tvungna att permittera under pandemin men börjar återhämta sig igen. Foto: Pressbild

Nu har branschen äntligen fått sitt genombrott.

Gustaf Edgren, projektledare branschutveckling på Trä- och möbelföretagen, TMF.

För företaget Sizes, som tillverkar volym­element för hyreslägenheter, har det varit ett tufft år. Som enda företag i undersökningen har de tvingats permittera. Efter att man förlorat sin enskilt största kund så försvann höstens planerade produktion och man fick varsla samtliga 140 anställda.

Men efter den inledande oron visade det sig att byggbranschen stod på sig väldigt bra, menar Gustaf Edgren.

– Det finns ett stort underliggande behov i samhället av att bygga fler bostäder, säger han.

Under 2020 påbörjades 40 700 nya bostäder i flerbostadshus. En ökning med 7 procent och en vändning i de senaste årens sjunkande byggkonjunktur.

För Sizes del innebar det att man fick kunder igen, och att man kunde börja producera igen. I dag har man 100 anställda, och under tiden produktionen låg nere så valde man att effektivisera produktionslinjen. Företagets vd Stefan Wertheimer ser trots allt ljust på framtiden och hoppas redan till slutet av året kunna anställa 50–60 personer.

Och det är flera av företagen som delar Stefans bild om en ljus framtid. För trots ett oroligt pandemiår har branschen kunnat återhämta sig. Bland annat har Stora Ensos nystartade anläggning i Grums som tillverkar så kallat KL-trä, balkar i korslimmat trä med hög bärförmåga, fulla orderböcker. Just nu är man i gång med anställa folk till ett fjärde skift. Det innebär 30 nya tjänster.

Gustaf Edgren på TMF tror inte att coronan kommer ha några långvariga effekter på branschen. Under 2020 ökade leveransen av flerbostadshus, med stomme av trä, med 18 procent. Och året innan hade man för första gången en femtedel av marknadsandelen av de nybyggda lägenheterna.

– Nu har branschen äntligen fått sitt genombrott, säger Gustaf Edgren.

En ökad kapacitet hos tillverkarna och tekniska innovationer har gjort att träbyggnation ses som ett seriöst alternativ hos byggherrar, menar Gustaf Edgren.

Det gröna skiftet sker på riktigt nu.

Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda.

I västgötska Töreboda går Moelvens limträfabrik på högvarv. Där tillverkar man träbalkar som sedan blir till bärande konstruktioner i allt från idrottshallar, broar och flervåningshus. Och för tillfället har man den största orderstocken hittills i bolagets historia, berättar Johan Åhlén, vd för Moelven i Töreboda. Och han tror sig veta varför.

– Det gröna skiftet som det pratats om så länge sker på riktigt nu, säger Johan Åhlén.

Han får medhåll av Susanne Rudenstam på Sveriges träbyggnadskansli som säger att det finns många fördelar med att bygga i trä och i fabrik. Men att klimatfrågan är den enskilt största pådrivaren av marknaden just nu.

”Byggbranschen är en av de största utsläpparna av växthusgaser i världen, betongtillverkningen har till exempel dubbel så stor påverkan än flyget”, berättar Susanne Rudenstam. Där har trä en enorm fördel som material eftersom det binder upp koldioxid.

– Allt fler företag vill visa att man tar ansvar för miljön, och för många konsumenter är det också en fråga som kommer bli viktigare, säger hon.

Enligt Boverkets senaste siffror svarade bygg- och fastighetssektorn för närmare en femtedel av de inhemska utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Och nu kommer även påtryckningar från regeringens håll mot byggbranschen. Från och med januari 2022 införs ett krav på klimatdeklarationer för byggnader. Vilket innebär att byggherrar måste redovisa vilken klimatpåverkan byggandet av en ny lägenhet kommer att ha.

– Ytterligare en skjuts för branschen, säger Susanne Rudenstam.

Stark återhämtning

Efter pandemin Efter en orolig vår 2020 har branschen återhämtat sig. Det industriella byggandet av flerbostadshus i trä fortsätter gå som på räls.

Här finns trähustillverkarna. Klicka på de blå prickarna i kartan för att läsa om de olika företagen och hur de klarat pandemin. Du kan behöva zooma in där de ligger tätt.

Tidigare genomgångar

DA har tagit tempen på trähusmarknaden även 2015, 2017 och 2019.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rekordlyft för trä i flerbostadhus

Rekordlyft för trä i flerbostadhus

Det svenska bostadsbyggandet minskar nu från de senaste årens höga nivåer, men trähusindustrin är tydligt optimistiskt. Dels byggdes det rekordmånga lägenheter i trä i fjol, dels ökar dess marknadsandel.

Trähus på löpande band

Trähus på löpande band

När städerna växer och bostadsbristen ökar krävs nya lösningar. Att bygga husen i fabrik kan vara ett sätt att snabba på byggandet.

Japan och Sverige bäst i världen

Att bygga hus i fabrik är Japan och Sverige bra på. Förklaringen finns i ländernas traditioner och industrier, berättar Jerker Lessing, doktorand i konstruktionsteknik vid Lunds tekniska högskola. – Sverige har en lång historia av industriell tillverkning av småhus. Över 80 procent av småhusen är förtillverkade i fabrik. Det kan finnas ett samband med att husföretagen traditionellt […]

Glesbygden bygger för framtiden

Glesbygden bygger för framtiden

I bostadsbristens Sverige har fabriksbyggda höghus av trä blivit en del av lösningen. Dagens Arbete har tagit tempen på en glesbygdsindustri med framtidstro.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Industrin vill ha mer timmer, så skogen måste växa snabbare. Nära hundra års arbete ligger bakom de nya superplantorna.

Deromes husfabrik i Skellefteå läggs ner

Det är anläggningen i Renholmen som i augusti kommer att upphöra. De 30 anställda på golvet har varslats om uppsägning.

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

Tuffa tider för tidningspapper

Tuffa tider för tidningspapper

På Ortviken och Hylte riskerar nu uppemot 800 pappersarbetare att mista sina jobb.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.