Industriarbetarnas tidning

Trähusen skjuter åter i höjden

8 juni, 2021

Skrivet av Ricardo Burrows

Framtidstro Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.

20 procent

Så stor var andelen nybyggda lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä år 2019. (Statistiken eftersläpar alltid med ett år.)

18 procent

Så mycket ökade leveransen av fler­bostadshus med stomme av trä under 2020.

40 728

Antalet bostadslägen­heter i flerbostadshus som påbörjats under 2020. En ökning med nästan 3 000 lägenheter (+7 procent från 2019).

Det senaste året har varit en stor prövning för hela samhället. Det gäller även företagen och arbetarna i träbyggnadsindustrin. Under våren 2020 såg de flesta företag en oroväckande dipp i orderingången. Det visar Dagens Arbetes stora undersökning. Gustaf Edgren på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF, tror att det är kopplat till den generella oron som fanns i samhället.

– Många undrade helt enkelt vilken effekt det här skulle få på världsmarknaden. Och hur byggbranschen skulle påverkas, säger Gustaf Edgren.

I Skellefteå har Derome beslutat att lägga ner sin husfabrik i Renholmen efter sommaren. Derome husproduktion väljer i stället att koncentrera all sin produktion på de andra anläggningarna, berättar företagets vd Johan Axelsson.

– Det är ett tufft beslut vi har fattat, det är våra medarbetare som blir av med sitt jobb, men vi vill på bästa sätt hjälpa de vidare i arbetslivet, säger Johan Axelsson.

Företaget Sizes i Oskarshamn har varit tvungna att permittera under pandemin men börjar återhämta sig igen. Foto: Pressbild

Nu har branschen äntligen fått sitt genombrott.

Gustaf Edgren, projektledare branschutveckling på Trä- och möbelföretagen, TMF.

För företaget Sizes, som tillverkar volym­element för hyreslägenheter, har det varit ett tufft år. Som enda företag i undersökningen har de tvingats permittera. Efter att man förlorat sin enskilt största kund så försvann höstens planerade produktion och man fick varsla samtliga 140 anställda.

Men efter den inledande oron visade det sig att byggbranschen stod på sig väldigt bra, menar Gustaf Edgren.

– Det finns ett stort underliggande behov i samhället av att bygga fler bostäder, säger han.

Under 2020 påbörjades 40 700 nya bostäder i flerbostadshus. En ökning med 7 procent och en vändning i de senaste årens sjunkande byggkonjunktur.

För Sizes del innebar det att man fick kunder igen, och att man kunde börja producera igen. I dag har man 100 anställda, och under tiden produktionen låg nere så valde man att effektivisera produktionslinjen. Företagets vd Stefan Wertheimer ser trots allt ljust på framtiden och hoppas redan till slutet av året kunna anställa 50–60 personer.

Och det är flera av företagen som delar Stefans bild om en ljus framtid. För trots ett oroligt pandemiår har branschen kunnat återhämta sig. Bland annat har Stora Ensos nystartade anläggning i Grums som tillverkar så kallat KL-trä, balkar i korslimmat trä med hög bärförmåga, fulla orderböcker. Just nu är man i gång med anställa folk till ett fjärde skift. Det innebär 30 nya tjänster.

Gustaf Edgren på TMF tror inte att coronan kommer ha några långvariga effekter på branschen. Under 2020 ökade leveransen av flerbostadshus, med stomme av trä, med 18 procent. Och året innan hade man för första gången en femtedel av marknadsandelen av de nybyggda lägenheterna.

– Nu har branschen äntligen fått sitt genombrott, säger Gustaf Edgren.

En ökad kapacitet hos tillverkarna och tekniska innovationer har gjort att träbyggnation ses som ett seriöst alternativ hos byggherrar, menar Gustaf Edgren.

Det gröna skiftet sker på riktigt nu.

Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda.

I västgötska Töreboda går Moelvens limträfabrik på högvarv. Där tillverkar man träbalkar som sedan blir till bärande konstruktioner i allt från idrottshallar, broar och flervåningshus. Och för tillfället har man den största orderstocken hittills i bolagets historia, berättar Johan Åhlén, vd för Moelven i Töreboda. Och han tror sig veta varför.

– Det gröna skiftet som det pratats om så länge sker på riktigt nu, säger Johan Åhlén.

Han får medhåll av Susanne Rudenstam på Sveriges träbyggnadskansli som säger att det finns många fördelar med att bygga i trä och i fabrik. Men att klimatfrågan är den enskilt största pådrivaren av marknaden just nu.

”Byggbranschen är en av de största utsläpparna av växthusgaser i världen, betongtillverkningen har till exempel dubbel så stor påverkan än flyget”, berättar Susanne Rudenstam. Där har trä en enorm fördel som material eftersom det binder upp koldioxid.

– Allt fler företag vill visa att man tar ansvar för miljön, och för många konsumenter är det också en fråga som kommer bli viktigare, säger hon.

Enligt Boverkets senaste siffror svarade bygg- och fastighetssektorn för närmare en femtedel av de inhemska utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Och nu kommer även påtryckningar från regeringens håll mot byggbranschen. Från och med januari 2022 införs ett krav på klimatdeklarationer för byggnader. Vilket innebär att byggherrar måste redovisa vilken klimatpåverkan byggandet av en ny lägenhet kommer att ha.

– Ytterligare en skjuts för branschen, säger Susanne Rudenstam.

Stark återhämtning

Efter pandemin Efter en orolig vår 2020 har branschen återhämtat sig. Det industriella byggandet av flerbostadshus i trä fortsätter gå som på räls.

Här finns trähustillverkarna. Klicka på de blå prickarna i kartan för att läsa om de olika företagen och hur de klarat pandemin. Du kan behöva zooma in där de ligger tätt.

Tidigare genomgångar

DA har tagit tempen på trähusmarknaden även 2015, 2017 och 2019.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rekordlyft för trä i flerbostadhus

Rekordlyft för trä i flerbostadhus

Det svenska bostadsbyggandet minskar nu från de senaste årens höga nivåer, men trähusindustrin är tydligt optimistiskt. Dels byggdes det rekordmånga lägenheter i trä i fjol, dels ökar dess marknadsandel.

Trähus på löpande band

Trähus på löpande band

När städerna växer och bostadsbristen ökar krävs nya lösningar. Att bygga husen i fabrik kan vara ett sätt att snabba på byggandet.

Japan och Sverige bäst i världen

Att bygga hus i fabrik är Japan och Sverige bra på. Förklaringen finns i ländernas traditioner och industrier, berättar Jerker Lessing, doktorand i konstruktionsteknik vid Lunds tekniska högskola. – Sverige har en lång historia av industriell tillverkning av småhus. Över 80 procent av småhusen är förtillverkade i fabrik. Det kan finnas ett samband med att husföretagen traditionellt […]

Glesbygden bygger för framtiden

Glesbygden bygger för framtiden

I bostadsbristens Sverige har fabriksbyggda höghus av trä blivit en del av lösningen. Dagens Arbete har tagit tempen på en glesbygdsindustri med framtidstro.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd.

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

Matrester – en godbit för Väja

Matrester – en godbit för Väja

Snart ska alla i Sverige slänga matavfall i bruna kompostpåsar. Det är bra för miljön. Och det är väldigt bra för Väja bruk, där det speciella papperet görs.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?