Rekordlyft för trä i flerbostadhus
Det svenska bostadsbyggandet minskar nu från de senaste årens höga nivåer, men trähusindustrin är tydligt optimistiskt. Dels byggdes det rekordmånga lägenheter i trä i fjol, dels ökar dess marknadsandel.
Industriarbetarnas tidning
Framtidstro Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.
Så stor var andelen nybyggda lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä år 2019. (Statistiken eftersläpar alltid med ett år.)
Så mycket ökade leveransen av flerbostadshus med stomme av trä under 2020.
Antalet bostadslägenheter i flerbostadshus som påbörjats under 2020. En ökning med nästan 3 000 lägenheter (+7 procent från 2019).
Det senaste året har varit en stor prövning för hela samhället. Det gäller även företagen och arbetarna i träbyggnadsindustrin. Under våren 2020 såg de flesta företag en oroväckande dipp i orderingången. Det visar Dagens Arbetes stora undersökning. Gustaf Edgren på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF, tror att det är kopplat till den generella oron som fanns i samhället.
– Många undrade helt enkelt vilken effekt det här skulle få på världsmarknaden. Och hur byggbranschen skulle påverkas, säger Gustaf Edgren.
I Skellefteå har Derome beslutat att lägga ner sin husfabrik i Renholmen efter sommaren. Derome husproduktion väljer i stället att koncentrera all sin produktion på de andra anläggningarna, berättar företagets vd Johan Axelsson.
– Det är ett tufft beslut vi har fattat, det är våra medarbetare som blir av med sitt jobb, men vi vill på bästa sätt hjälpa de vidare i arbetslivet, säger Johan Axelsson.
Nu har branschen äntligen fått sitt genombrott.
Gustaf Edgren, projektledare branschutveckling på Trä- och möbelföretagen, TMF.
För företaget Sizes, som tillverkar volymelement för hyreslägenheter, har det varit ett tufft år. Som enda företag i undersökningen har de tvingats permittera. Efter att man förlorat sin enskilt största kund så försvann höstens planerade produktion och man fick varsla samtliga 140 anställda.
Men efter den inledande oron visade det sig att byggbranschen stod på sig väldigt bra, menar Gustaf Edgren.
– Det finns ett stort underliggande behov i samhället av att bygga fler bostäder, säger han.
Under 2020 påbörjades 40 700 nya bostäder i flerbostadshus. En ökning med 7 procent och en vändning i de senaste årens sjunkande byggkonjunktur.
För Sizes del innebar det att man fick kunder igen, och att man kunde börja producera igen. I dag har man 100 anställda, och under tiden produktionen låg nere så valde man att effektivisera produktionslinjen. Företagets vd Stefan Wertheimer ser trots allt ljust på framtiden och hoppas redan till slutet av året kunna anställa 50–60 personer.
Och det är flera av företagen som delar Stefans bild om en ljus framtid. För trots ett oroligt pandemiår har branschen kunnat återhämta sig. Bland annat har Stora Ensos nystartade anläggning i Grums som tillverkar så kallat KL-trä, balkar i korslimmat trä med hög bärförmåga, fulla orderböcker. Just nu är man i gång med anställa folk till ett fjärde skift. Det innebär 30 nya tjänster.
Gustaf Edgren på TMF tror inte att coronan kommer ha några långvariga effekter på branschen. Under 2020 ökade leveransen av flerbostadshus, med stomme av trä, med 18 procent. Och året innan hade man för första gången en femtedel av marknadsandelen av de nybyggda lägenheterna.
– Nu har branschen äntligen fått sitt genombrott, säger Gustaf Edgren.
En ökad kapacitet hos tillverkarna och tekniska innovationer har gjort att träbyggnation ses som ett seriöst alternativ hos byggherrar, menar Gustaf Edgren.
Det gröna skiftet sker på riktigt nu.
Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda.
I västgötska Töreboda går Moelvens limträfabrik på högvarv. Där tillverkar man träbalkar som sedan blir till bärande konstruktioner i allt från idrottshallar, broar och flervåningshus. Och för tillfället har man den största orderstocken hittills i bolagets historia, berättar Johan Åhlén, vd för Moelven i Töreboda. Och han tror sig veta varför.
– Det gröna skiftet som det pratats om så länge sker på riktigt nu, säger Johan Åhlén.
Han får medhåll av Susanne Rudenstam på Sveriges träbyggnadskansli som säger att det finns många fördelar med att bygga i trä och i fabrik. Men att klimatfrågan är den enskilt största pådrivaren av marknaden just nu.
”Byggbranschen är en av de största utsläpparna av växthusgaser i världen, betongtillverkningen har till exempel dubbel så stor påverkan än flyget”, berättar Susanne Rudenstam. Där har trä en enorm fördel som material eftersom det binder upp koldioxid.
– Allt fler företag vill visa att man tar ansvar för miljön, och för många konsumenter är det också en fråga som kommer bli viktigare, säger hon.
Enligt Boverkets senaste siffror svarade bygg- och fastighetssektorn för närmare en femtedel av de inhemska utsläppen av växthusgaser i Sverige.
Och nu kommer även påtryckningar från regeringens håll mot byggbranschen. Från och med januari 2022 införs ett krav på klimatdeklarationer för byggnader. Vilket innebär att byggherrar måste redovisa vilken klimatpåverkan byggandet av en ny lägenhet kommer att ha.
– Ytterligare en skjuts för branschen, säger Susanne Rudenstam.
Efter pandemin Efter en orolig vår 2020 har branschen återhämtat sig. Det industriella byggandet av flerbostadshus i trä fortsätter gå som på räls.
Här finns trähustillverkarna. Klicka på de blå prickarna i kartan för att läsa om de olika företagen och hur de klarat pandemin. Du kan behöva zooma in där de ligger tätt.
DA har tagit tempen på trähusmarknaden även 2015, 2017 och 2019.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.