Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vad jag ska kramas när det här är över

29 juni, 2021

Skrivet av

Krönika Där jag kommer ifrån hälsar vi mest med ett ”tjena”, men efter pandemin vill jag gå loss med kindpussarna, skriver musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.


Johan Airijoki  är musiker och gruvarbetare.

Jag börjar bli riktigt trött på att sitta hemma nu och vänta ut den här pandemin. Det är ändå bättre än att bli sjuk eller smitta andra, men det börjar kännas torftigt att ständigt hålla avstånd till andra människor.

Jag bor i Gällivare och det har aldrig varit en speciellt kramig stad. Folk är vänliga men ganska reserverade här uppe.

Sällan möts man ens med ett handslag. Redan innan pandemin hälsade vi oftast med en nick och ett tjena här uppe i malmfälten. Men jag börjar bli riktigt sugen på att klänga och krama på mina medmänniskor.

Jag tror inte att jag är den enda som känner mig understimulerad. Jag kommer gå loss med kindpussar och kramar när det här är över. Ta tag i en arbetskamrat och ge en lite för lång kram för vad som är brukligt i mina sociala sammanhang.

Jag bodde i Umeå under några år och där lärde jag att krama människor. Första gången du träffar en människa i Umeå får du ett handslag. Andra gången ni träffas får du en kram. De är varma på det sättet i Umeå. Det ska de ha för, som man uttrycker det på den lokala dialekten.

Just nu går det runt väldigt många okramade Umeåbor där ute. Jag kan bara föreställa mig hur kelsjuka den här pandemin har gjort dem. Så kan vi alla se till att vaccinera så fort som möjligt så att du jag och Umeåborna kan möta varandra med mer värme och mindre rädsla för att bli sjuka.

I början av karantänslivet tänkte jag att det här kommer ge mig en massa tid till att skriva musik inför nästa skiva. Men det har inte fungerat på det viset för mig. Jag måste fylla på med liv för att det ska kunna komma ut musik i andra änden. Jag skriver dokumentärt. Jag tar inspiration från mina erfarenheter och berättelser jag snappar upp från människor runt mig.

Just nu är tillvaron fattig på erfarenheter och andra människor. Jag har sett väldigt mycket på skräpiga science fiction-serier från de olika streaming-plattformarna de senaste året. Skulle jag göra en skiva nu skulle den få handla om att dricka folköl och se på Star Trek: Voyager.

Det måste finnas ett liv efter pandemin. Experterna säger att vi kommer att få dras med coronasmittan och dess mutationer under lång tid framöver. Men i takt med att fler och fler av oss vaccineras så kan vi minska smittspridningen och öppna upp samhället.

Från och med första juni har restriktionerna för offentliga sammankomster lättats.

Det känns hoppfullt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Stoppa slakten i Ukraina

Stoppa slakten i Ukraina

Skjut inte på våra arbetande vänner i andra länder, skriver 300 fackmedlemmar på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Verktygen för att klara stress och oro

Verktygen för att klara stress och oro

Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Vad händer med humorn nu?

Vad händer med humorn nu?

Carl Einar-Häckner om att ligga på soffan och vänta på bättre tider.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.