Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi behöver fackets stöd för alternativ till Samhall”

30 juni, 2021

Skrivet av Ulrica Persson

Debatt Vi önskar en bättre dialog med facken så vi tillsammans kan arbeta för att få fler medarbetarstyrda alternativ till Samhall, skriver Ulrica Persson, ordförande i Skoopi.

Foto: David Lundmark

Om skribenten:

Ulrica Persson är ordförande i Skoopi, de arbetsintegrerande sociala företagens intresseorganisation

I Sverige finns i dag som småskaliga alternativ till Samhall en mängd arbetsintegrerande sociala företag, ASF, spridda över landet. Det är företag som drivs och i de flesta fall även ägs av personer som själva av olika skäl har svårt att komma in och få fäste på arbetsmarknaden.

Det är alltså målgruppens egen lösning på sin situation där man går samman och skapar sig en arbetssituation som fungerar. De här företagen är helt fristående från offentlig sektor och återinvesterar eventuell vinst i den egna verksamheten så att fler anpassade anställningar kan skapas.

Samtidigt är de fackliga organisationerna förvånansvärt passiva vad gäller kampen för att medarbetarstyrda alternativ till Samhall ska få bättre förutsättningar för att kunna bli en större del av svensk arbetsmarknad.

Vissa frågor kring detta är specifika för oss ASF men många är också allmängiltiga för alla medarbetarägda företag. LO:s egen tidning Arbetet skriver om Alternativa Kuriren i Malmö. Där beskriver personalen hur de gått samman och startat en personalägd konkurrent till Foodora.

Kraften i det är påtaglig i artikeln men såväl Gordon Hahn från Coompanion som Sophie Nachemson-Ekwall från Handelshögskolan i Stockholm lyfter hur dåligt olika system i Sverige är anpassade till detta.

Självklart handlar detta inte bara om politiska beslut utan också om hur arbetsmarknadens parter ser på företag där personalen är både arbetsgivare och arbetstagare.

Vi vill därför bjuda in er fackliga företrädare för förbund som har avtal med Samhall till en diskussion kring hur vi gemensamt kan arbeta för bättre förutsättningar för medarbetarstyrda alternativ till Samhall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.