Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

22 juni, 2021

Skrivet av Susanne Östh

Replik Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men nu måste vi också lyssna på de lokala företrädarna om vad mer som behövs, skriver IF Metalls Susanne Östh.

Foto: Daniel Roos

Om skribenten

Susanne Östh är ombudsman på förhandlingsenheten för IF Metall.

IF Metall har ca 5000 medlemmar som arbetar på Samhall. Eftersom anställda på Samhall inte alltid har samma arbetsuppgift under sin anställning kan det, utifrån LO:s organisationsplan, innebära att medlemmar är felorganiserade. Att byta förbund varje gång man byter arbetsuppgift känns säkert krångligt för den enskilde.

Många förtroendevalda inom vårt förbund har lyft frågorna som nu syns i debatten. Det vi som fackförbund kan göra är att stärka de lokala förtroendevalda med utbildning och stöttning.

Där det inte finns klubb är det de lokala ombudsmännen från IF Metalls avdelningar som företräder medlemmarna.

Där det inte finns lokal skyddsorganisation är det, precis som i Richard Fredrikssons debattartikel, ett regionalt skyddsombud som företräder medlemmarna.

Anpassningen av arbetet utifrån den enskildes behov fungerar många gånger inte. Det är något vi behöver agera på. Ansvaret ligger på arbetsgivaren och det vi kan göra när det inte fungerar är att begära förhandling.

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar.

Men vi måste också ta till oss av kritiken och göra mer. Efter dialog med de lokala företrädarna och deras önskemål får vi agera i den riktning de önskar.

Som vår ordförande uttalade sig den 16 juni, vi behöver stärka skyddsombuden i deras roll.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.