”Vi behöver fackets stöd för alternativ till Samhall”
Vi önskar en bättre dialog med facken så vi tillsammans kan arbeta för att få fler medarbetarstyrda alternativ till Samhall, skriver Ulrica Persson, ordförande i Skoopi.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Replik Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men nu måste vi också lyssna på de lokala företrädarna om vad mer som behövs, skriver IF Metalls Susanne Östh.
Susanne Östh är ombudsman på förhandlingsenheten för IF Metall.
IF Metall har ca 5000 medlemmar som arbetar på Samhall. Eftersom anställda på Samhall inte alltid har samma arbetsuppgift under sin anställning kan det, utifrån LO:s organisationsplan, innebära att medlemmar är felorganiserade. Att byta förbund varje gång man byter arbetsuppgift känns säkert krångligt för den enskilde.
Många förtroendevalda inom vårt förbund har lyft frågorna som nu syns i debatten. Det vi som fackförbund kan göra är att stärka de lokala förtroendevalda med utbildning och stöttning.
Där det inte finns klubb är det de lokala ombudsmännen från IF Metalls avdelningar som företräder medlemmarna.
Där det inte finns lokal skyddsorganisation är det, precis som i Richard Fredrikssons debattartikel, ett regionalt skyddsombud som företräder medlemmarna.
Anpassningen av arbetet utifrån den enskildes behov fungerar många gånger inte. Det är något vi behöver agera på. Ansvaret ligger på arbetsgivaren och det vi kan göra när det inte fungerar är att begära förhandling.
Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar.
Men vi måste också ta till oss av kritiken och göra mer. Efter dialog med de lokala företrädarna och deras önskemål får vi agera i den riktning de önskar.
Som vår ordförande uttalade sig den 16 juni, vi behöver stärka skyddsombuden i deras roll.