Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Industri med framtid – och utmaningar

17 augusti, 2021

Skrivet av

Krönika Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Hållbarheten, hållbarheten, hållbarheten. Det behöver nog skrivas tre gånger, för det handlar om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Ekologiska förutsättningar, pengar till framåtsyftande satsningar och mänsklig hänsyn.

Det ena är ibland viktigare och mer angeläget än det andra, men aldrig på längre sikt. Strävan efter ekologisk hållbarhet bärs fram av den sociala utvecklingen och med långsiktigt hållbara ekonomiska förutsättningar.

Ni har säkert hört talas om Parisavtalet. Det är ett globalt klimatavtal som är underskrivet av 194 länder. Kärnan i avtalet är att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser och koldioxid.

Parisavtalet slår fast att den globala temperaturökningen med god marginal ska hållas under två grader och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. När jordens medeltemperatur stiger blir klimatet mer extremt och oförutsebart vilket så klart påverkar oss människor.

I början av augusti slog en FN-rapport fast att vi inte kommer klara målet på 1,5 grad. Det är illa, riktigt illa.

Vi – du, jag, politikerna, företagen och regeringen – måste nu ta detta på riktigt stort allvar. Vi behöver hitta många olika lösningar på alla olika plan. För om vi ska klara detta så behöver vi hjälpas åt.

  • Politiken, genom att stifta lagar och ibland använda ekonomiska verktyg för att nå olika mål.
  • Näringslivet, genom att göra investeringar som tar större klimat- och miljöhänsyn.
  • Privatpersoner, genom att göra medvetna val, sätta tryck på politiker och företag samt att helt enkelt konsumera mindre och smartare.

Men vad betyder hållbarhet för pappersindustrin? Papper är en framtidsprodukt som till exempel kan ersätta plast i många produkter. Träd är en förnyelsebar råvara. Men pappersindustrin kräver stora mängder energi.

Det finns förutsättningar för en ljus framtid, samtidigt finns det en rad utmaningar som behöver lösas. Utan den sociala hållbarheten kommer den samhällsförändrande kraften att saknas

Vi behöver prata mer om hållbarhet än vi gör i dag. Jag vet att det är jobbigt och att meningarna går isär. Men vi måste hitta många olika lösningar för att kunna nå en social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

För att citera FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon: Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.

Som alltid gör vi det bäst tillsammans.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”S och LO måste enas om en grön politik”

”S och LO måste enas om en grön politik”

Miljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

Vilket ansvar har vi som gör bilarna?

Vilket ansvar har vi som gör bilarna?

Ska vi låta klimatskreden drabba oss med full kraft eller, sent omsider, själva försöka ta kontrollen och ställa om produktionen? Att nyktert börja diskutera det borde vara vår viktigaste fackliga uppgift, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson

”Bensinupproret är ett lyxuppror”

”Bensinupproret är ett lyxuppror”

Hade bensinupproret verkligen varit för landsbygdsborna så borde det rimligen handla om bättre samhällsservice, skriver skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Fackens roll avgörande för en rättvis framtid”

”Fackens roll avgörande för en rättvis framtid”

Hur kan vi undvika att arbetstagarna får betala priset när utsläppen ska minska? Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet måste bindas samman, skriver Sofia Östmark, kanslichef på Union to union.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.