Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Löfvens samarbetande ledarskap behövs

22 augusti, 2021

Skrivet av

Det började som ett vanligt sommartal även om Stefan Löfven talade mer engagerat än på länge om vikten av ett starkt och solidariskt samhälle. Och han var tydligare än någonsin på att nu får det vara slut på marknadsexperimentet i välfärden. ”Vår välfärd ska inte vara ett kassaskrin för riskkapitalister”, sa Löfven och fick starka applåder. Det var överhuvud taget ett väldigt bra sommartal.

Men det slutade i ett oväntat besked. Löfven tänker avgå som partiledare vid S-kongressen i höst. Nästa års valrörelse kommer att ledas av en annan socialdemokratisk partiledare. Det är smått chockerande. Även om det i sig kanske inte är så överraskande att Löfven efter många års slit nu vill lämna över ledarskapet till någon annan kom det ändå som en överraskning. Hittills har han gett sken av att vilja leda partiet även in i nästa mandatperiod. ”Beslutet har mognat fram i sommar”, sade Löfven.

Stefan Löfven blev partiledare mot sin vilja. Han tog ansvar i en tumultartad tid inom socialdemokratin och han har visat en särdeles stark förmåga att leda just i kris. Och kriserna har sannerligen varit många där coronakrisen hör till den senaste stora samhällskrisen som han som statsminister fått hantera. Men Löfven har gång på gång visat vilken trygg och förnuftig ledare han är.

Löfvens styrka är inte debattens men som talare har han blivit allt tryggare med åren. Inte minst när han talar personligt, som vid dagens sommartal om sin egen resa från fosterbarn till socialdemokratisk toppolitiker, är han en ledare som visar att han är grundad i värderingar och någon att lita på. Vi som vet hur uppskattad han var som Metall-ordförande för just sin förmåga att se alla och vara generös och uppmuntrande förstår att han också är mycket uppskattad som regeringschef. Även politiska motståndare som Centerledaren Annie Lööf har fått inse att om man gör upp med Löfven så står han vid sitt ord.

Löfven kom från fackföreningsrörelsens förhandlingskultur in i en politisk värld där mycket tyvärr handlar om maktspel och mediala utspel. Det blev förstås en kulturkrock. Han har ofta framstått som alltför snäll för den ökade politiska polariseringen. Samtidigt har hans förmåga att just förhandla och hans starka tro på samarbete varit en tillgång i ett allt besvärligare parlamentariskt läge. Möjligen finns en oro för att socialdemokratin kompromissar sig till döds.

Det är för tidigt att summera Löfvens politiska gärning. Han är fortfarande statsminister. Men nyheten om att det första fossilfria stålet kunde levereras till svensk bilindustri som kom i veckan är en illustration till en av hans viktigaste insatser. Industrialisten Löfven har sett till att Sverige nu kan ta ledningen i den gröna omställningen där industrin utgör en avgörande motor.

Den reindustrialisering som nu sker i norra Sverige är oerhört hoppfull. För första gången på mycket länge sker nu en inflyttning till exempelvis Skellefteåtrakten där batterifabriken Northvolt etablerats. Att Sverige dessutom klarat coronakrisen såpass bra handlar om Löfvens snabba åtgärder för att rädda jobben med korttidspermitteringar, justering av A-kassan och så vidare. Här finns såklart mer att göra för att få bukt med långtidsarbetslösheten, något Löfven också nämnde i sommartalet.

Att Löfven också i sitt sommartal återigen markerar tydligt att Socialdemokratin alltid kommer att bekämpa högerextremismen och alltid värna människovärdet hör till hans signum. Hans klara ställningstagande mot rasism och antisemitism och upprätthållande av anständighetens gräns gentemot SD är en hoppfull ledstjärna i ett Europa där mörkret stundtals ser ut att sänka sig över den liberala demokratin.

Som sagt, nu är inte tid för att summera Löfvens politiska arv från de sju år han varit statsminister och nio år som S-ledare. Hösten kommer fortsatt att bli en prövning för hans samarbetande ledarskap och för en socialdemokrati som är trängd från både höger och vänster.

Nu börjar jakten på en ny partiledare. S-kongressen i höst blir avgörande både för den framtida politiska inriktningen och för hur valrörelsen ska ledas. Det finns en längtan efter en tydlig idépolitiker som kan förklara vad socialdemokratin är på 2020-talet. Men det är minst lika viktigt att socialdemokratin börjar tänka ut nya politiska reformer för ett solidariskt och långsiktigt hållbart samhälle.

Var tid har behov av just sitt ledarskap men ett är säkert pragmatismen som Löfven har i sitt DNA kommer att vara en fortsatt viktig ledaregenskap för en S-ledare även framöver. Det är varken ”peka med hela handen”-ledaren eller den dogmatiska agitatorn som socialdemokratin behöver. Framförallt behöver socialdemokratin utveckla sin folkrörelsesjäl där medlemmarnas förmåga att tänka och göra politik betyder minst lika mycket som dess ledare.

Det blir en spännande politisk höst.

En kommentar till “Löfvens samarbetande ledarskap behövs

  • Samförstånd och kompromisser i all ära, men ibland behövs konflikt också så att man inte blir en dörrmatta!
    Man måste ta konflikter för att opponenten förstår att man inte tummar på sin ideologi. Att man står upp för sina medlemmar. Medborgarna förstår inte detta med att lägga sig platt och sedan kalla detta för en kompromiss!

    Det blir ju missvisande. Och folk är inte korkade om man nu tror detta inom politiken. Folk vill ha tydlighet och klara besked. Inte dimridåer som har blivit alltför vanligt i dagens politiska spel.
    Makten är inte allt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tid eller pengar, det är frågan

Tid eller pengar, det är frågan

Marcus Raihle: Hur mycket fritid är jag beredd att sälja och hur mycket pengar behöver jag för att klara min fritid?

Kan vi dela mer på tråkigheten?

Kan vi dela mer på tråkigheten?

Är det verkligen okej så många upplever att jobbet är meningslöst, och – frånsett lönen – gör livet sämre, skriver David Eklind Kloo, författaren till boken Arbetets mening.

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

Nu behövs ordentliga satsningar på infrastruktur och kompetensutveckling för att den positiva utvecklingen i norra Sverige inte ska stanna av, skriver Carola Andersson på IF Metall södra Västerbotten.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Därför behövs en knegarpension

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tystnaden är dyr (och lite tråkig)

Tystnaden är dyr (och lite tråkig)

När öronen får nog av samtidsljudet får man låtsas att man inte hör, skriver författaren Sven-Olov Karlsson.

Visst finns vi här för mammorna?

Visst finns vi här för mammorna?

Mänskliga rättigheter är inga gåvor. De ska vara självklara för alla, skriver Alexandra Pascalidou.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.