Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Löfvens samarbetande ledarskap behövs

22 augusti, 2021

Skrivet av

Det började som ett vanligt sommartal även om Stefan Löfven talade mer engagerat än på länge om vikten av ett starkt och solidariskt samhälle. Och han var tydligare än någonsin på att nu får det vara slut på marknadsexperimentet i välfärden. ”Vår välfärd ska inte vara ett kassaskrin för riskkapitalister”, sa Löfven och fick starka applåder. Det var överhuvud taget ett väldigt bra sommartal.

Men det slutade i ett oväntat besked. Löfven tänker avgå som partiledare vid S-kongressen i höst. Nästa års valrörelse kommer att ledas av en annan socialdemokratisk partiledare. Det är smått chockerande. Även om det i sig kanske inte är så överraskande att Löfven efter många års slit nu vill lämna över ledarskapet till någon annan kom det ändå som en överraskning. Hittills har han gett sken av att vilja leda partiet även in i nästa mandatperiod. ”Beslutet har mognat fram i sommar”, sade Löfven.

Stefan Löfven blev partiledare mot sin vilja. Han tog ansvar i en tumultartad tid inom socialdemokratin och han har visat en särdeles stark förmåga att leda just i kris. Och kriserna har sannerligen varit många där coronakrisen hör till den senaste stora samhällskrisen som han som statsminister fått hantera. Men Löfven har gång på gång visat vilken trygg och förnuftig ledare han är.

Löfvens styrka är inte debattens men som talare har han blivit allt tryggare med åren. Inte minst när han talar personligt, som vid dagens sommartal om sin egen resa från fosterbarn till socialdemokratisk toppolitiker, är han en ledare som visar att han är grundad i värderingar och någon att lita på. Vi som vet hur uppskattad han var som Metall-ordförande för just sin förmåga att se alla och vara generös och uppmuntrande förstår att han också är mycket uppskattad som regeringschef. Även politiska motståndare som Centerledaren Annie Lööf har fått inse att om man gör upp med Löfven så står han vid sitt ord.

Löfven kom från fackföreningsrörelsens förhandlingskultur in i en politisk värld där mycket tyvärr handlar om maktspel och mediala utspel. Det blev förstås en kulturkrock. Han har ofta framstått som alltför snäll för den ökade politiska polariseringen. Samtidigt har hans förmåga att just förhandla och hans starka tro på samarbete varit en tillgång i ett allt besvärligare parlamentariskt läge. Möjligen finns en oro för att socialdemokratin kompromissar sig till döds.

Det är för tidigt att summera Löfvens politiska gärning. Han är fortfarande statsminister. Men nyheten om att det första fossilfria stålet kunde levereras till svensk bilindustri som kom i veckan är en illustration till en av hans viktigaste insatser. Industrialisten Löfven har sett till att Sverige nu kan ta ledningen i den gröna omställningen där industrin utgör en avgörande motor.

Den reindustrialisering som nu sker i norra Sverige är oerhört hoppfull. För första gången på mycket länge sker nu en inflyttning till exempelvis Skellefteåtrakten där batterifabriken Northvolt etablerats. Att Sverige dessutom klarat coronakrisen såpass bra handlar om Löfvens snabba åtgärder för att rädda jobben med korttidspermitteringar, justering av A-kassan och så vidare. Här finns såklart mer att göra för att få bukt med långtidsarbetslösheten, något Löfven också nämnde i sommartalet.

Att Löfven också i sitt sommartal återigen markerar tydligt att Socialdemokratin alltid kommer att bekämpa högerextremismen och alltid värna människovärdet hör till hans signum. Hans klara ställningstagande mot rasism och antisemitism och upprätthållande av anständighetens gräns gentemot SD är en hoppfull ledstjärna i ett Europa där mörkret stundtals ser ut att sänka sig över den liberala demokratin.

Som sagt, nu är inte tid för att summera Löfvens politiska arv från de sju år han varit statsminister och nio år som S-ledare. Hösten kommer fortsatt att bli en prövning för hans samarbetande ledarskap och för en socialdemokrati som är trängd från både höger och vänster.

Nu börjar jakten på en ny partiledare. S-kongressen i höst blir avgörande både för den framtida politiska inriktningen och för hur valrörelsen ska ledas. Det finns en längtan efter en tydlig idépolitiker som kan förklara vad socialdemokratin är på 2020-talet. Men det är minst lika viktigt att socialdemokratin börjar tänka ut nya politiska reformer för ett solidariskt och långsiktigt hållbart samhälle.

Var tid har behov av just sitt ledarskap men ett är säkert pragmatismen som Löfven har i sitt DNA kommer att vara en fortsatt viktig ledaregenskap för en S-ledare även framöver. Det är varken ”peka med hela handen”-ledaren eller den dogmatiska agitatorn som socialdemokratin behöver. Framförallt behöver socialdemokratin utveckla sin folkrörelsesjäl där medlemmarnas förmåga att tänka och göra politik betyder minst lika mycket som dess ledare.

Det blir en spännande politisk höst.

En kommentar till “Löfvens samarbetande ledarskap behövs

  • Samförstånd och kompromisser i all ära, men ibland behövs konflikt också så att man inte blir en dörrmatta!
    Man måste ta konflikter för att opponenten förstår att man inte tummar på sin ideologi. Att man står upp för sina medlemmar. Medborgarna förstår inte detta med att lägga sig platt och sedan kalla detta för en kompromiss!

    Det blir ju missvisande. Och folk är inte korkade om man nu tror detta inom politiken. Folk vill ha tydlighet och klara besked. Inte dimridåer som har blivit alltför vanligt i dagens politiska spel.
    Makten är inte allt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.