Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Löfvens samarbetande ledarskap behövs

22 augusti, 2021

Skrivet av

Det började som ett vanligt sommartal även om Stefan Löfven talade mer engagerat än på länge om vikten av ett starkt och solidariskt samhälle. Och han var tydligare än någonsin på att nu får det vara slut på marknadsexperimentet i välfärden. ”Vår välfärd ska inte vara ett kassaskrin för riskkapitalister”, sa Löfven och fick starka applåder. Det var överhuvud taget ett väldigt bra sommartal.

Men det slutade i ett oväntat besked. Löfven tänker avgå som partiledare vid S-kongressen i höst. Nästa års valrörelse kommer att ledas av en annan socialdemokratisk partiledare. Det är smått chockerande. Även om det i sig kanske inte är så överraskande att Löfven efter många års slit nu vill lämna över ledarskapet till någon annan kom det ändå som en överraskning. Hittills har han gett sken av att vilja leda partiet även in i nästa mandatperiod. ”Beslutet har mognat fram i sommar”, sade Löfven.

Stefan Löfven blev partiledare mot sin vilja. Han tog ansvar i en tumultartad tid inom socialdemokratin och han har visat en särdeles stark förmåga att leda just i kris. Och kriserna har sannerligen varit många där coronakrisen hör till den senaste stora samhällskrisen som han som statsminister fått hantera. Men Löfven har gång på gång visat vilken trygg och förnuftig ledare han är.

Löfvens styrka är inte debattens men som talare har han blivit allt tryggare med åren. Inte minst när han talar personligt, som vid dagens sommartal om sin egen resa från fosterbarn till socialdemokratisk toppolitiker, är han en ledare som visar att han är grundad i värderingar och någon att lita på. Vi som vet hur uppskattad han var som Metall-ordförande för just sin förmåga att se alla och vara generös och uppmuntrande förstår att han också är mycket uppskattad som regeringschef. Även politiska motståndare som Centerledaren Annie Lööf har fått inse att om man gör upp med Löfven så står han vid sitt ord.

Löfven kom från fackföreningsrörelsens förhandlingskultur in i en politisk värld där mycket tyvärr handlar om maktspel och mediala utspel. Det blev förstås en kulturkrock. Han har ofta framstått som alltför snäll för den ökade politiska polariseringen. Samtidigt har hans förmåga att just förhandla och hans starka tro på samarbete varit en tillgång i ett allt besvärligare parlamentariskt läge. Möjligen finns en oro för att socialdemokratin kompromissar sig till döds.

Det är för tidigt att summera Löfvens politiska gärning. Han är fortfarande statsminister. Men nyheten om att det första fossilfria stålet kunde levereras till svensk bilindustri som kom i veckan är en illustration till en av hans viktigaste insatser. Industrialisten Löfven har sett till att Sverige nu kan ta ledningen i den gröna omställningen där industrin utgör en avgörande motor.

Den reindustrialisering som nu sker i norra Sverige är oerhört hoppfull. För första gången på mycket länge sker nu en inflyttning till exempelvis Skellefteåtrakten där batterifabriken Northvolt etablerats. Att Sverige dessutom klarat coronakrisen såpass bra handlar om Löfvens snabba åtgärder för att rädda jobben med korttidspermitteringar, justering av A-kassan och så vidare. Här finns såklart mer att göra för att få bukt med långtidsarbetslösheten, något Löfven också nämnde i sommartalet.

Att Löfven också i sitt sommartal återigen markerar tydligt att Socialdemokratin alltid kommer att bekämpa högerextremismen och alltid värna människovärdet hör till hans signum. Hans klara ställningstagande mot rasism och antisemitism och upprätthållande av anständighetens gräns gentemot SD är en hoppfull ledstjärna i ett Europa där mörkret stundtals ser ut att sänka sig över den liberala demokratin.

Som sagt, nu är inte tid för att summera Löfvens politiska arv från de sju år han varit statsminister och nio år som S-ledare. Hösten kommer fortsatt att bli en prövning för hans samarbetande ledarskap och för en socialdemokrati som är trängd från både höger och vänster.

Nu börjar jakten på en ny partiledare. S-kongressen i höst blir avgörande både för den framtida politiska inriktningen och för hur valrörelsen ska ledas. Det finns en längtan efter en tydlig idépolitiker som kan förklara vad socialdemokratin är på 2020-talet. Men det är minst lika viktigt att socialdemokratin börjar tänka ut nya politiska reformer för ett solidariskt och långsiktigt hållbart samhälle.

Var tid har behov av just sitt ledarskap men ett är säkert pragmatismen som Löfven har i sitt DNA kommer att vara en fortsatt viktig ledaregenskap för en S-ledare även framöver. Det är varken ”peka med hela handen”-ledaren eller den dogmatiska agitatorn som socialdemokratin behöver. Framförallt behöver socialdemokratin utveckla sin folkrörelsesjäl där medlemmarnas förmåga att tänka och göra politik betyder minst lika mycket som dess ledare.

Det blir en spännande politisk höst.

En kommentar till “Löfvens samarbetande ledarskap behövs

  • Samförstånd och kompromisser i all ära, men ibland behövs konflikt också så att man inte blir en dörrmatta!
    Man måste ta konflikter för att opponenten förstår att man inte tummar på sin ideologi. Att man står upp för sina medlemmar. Medborgarna förstår inte detta med att lägga sig platt och sedan kalla detta för en kompromiss!

    Det blir ju missvisande. Och folk är inte korkade om man nu tror detta inom politiken. Folk vill ha tydlighet och klara besked. Inte dimridåer som har blivit alltför vanligt i dagens politiska spel.
    Makten är inte allt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

El är inte dyrt – det är slöseriet som är det

El är inte dyrt – det är slöseriet som är det

Kan vi inte debattera hur vi kunde hamna med uppvärmda utomhusbad och två bilar var i stället, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

Det behövs gränsvärde för svetsrök – snabbt

Det behövs gränsvärde för svetsrök – snabbt

Svetsrök kan orsaka flera allvarliga sjukdomar, som cancer och KOL, och även påverka foster. Arbetsmiljöverket bör snabbt ta fram ett gränsvärde utifrån de nya kunskaper som kommit fram de senaste åren, skriver sex arbetsmiljöforskare.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Krönika Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi är lika i mycket, jag och jag på nätet

Vi är lika i mycket, jag och jag på nätet

Min nya vän på internet är precis som jag. Precis som jag, skriver Carl-Einar Häckner.

Nu jämnar vi ut skillnaderna

Nu jämnar vi ut skillnaderna

På papperet ska det inte vara någon skillnad mellan tjänstemän och arbetare. Nu är det dags att vi får fram avtal som gör att det också blir verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Stoppa myterna om nya las

Stoppa myterna om nya las

När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

Livet på landet – så lätt är det inte

Livet på landet – så lätt är det inte

Krönika Kan man som klyschig stockholmare få svära över sin övergivna åkerlapp, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.