Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Löfvens samarbetande ledarskap behövs

22 augusti, 2021

Skrivet av

Det började som ett vanligt sommartal även om Stefan Löfven talade mer engagerat än på länge om vikten av ett starkt och solidariskt samhälle. Och han var tydligare än någonsin på att nu får det vara slut på marknadsexperimentet i välfärden. ”Vår välfärd ska inte vara ett kassaskrin för riskkapitalister”, sa Löfven och fick starka applåder. Det var överhuvud taget ett väldigt bra sommartal.

Men det slutade i ett oväntat besked. Löfven tänker avgå som partiledare vid S-kongressen i höst. Nästa års valrörelse kommer att ledas av en annan socialdemokratisk partiledare. Det är smått chockerande. Även om det i sig kanske inte är så överraskande att Löfven efter många års slit nu vill lämna över ledarskapet till någon annan kom det ändå som en överraskning. Hittills har han gett sken av att vilja leda partiet även in i nästa mandatperiod. ”Beslutet har mognat fram i sommar”, sade Löfven.

Stefan Löfven blev partiledare mot sin vilja. Han tog ansvar i en tumultartad tid inom socialdemokratin och han har visat en särdeles stark förmåga att leda just i kris. Och kriserna har sannerligen varit många där coronakrisen hör till den senaste stora samhällskrisen som han som statsminister fått hantera. Men Löfven har gång på gång visat vilken trygg och förnuftig ledare han är.

Löfvens styrka är inte debattens men som talare har han blivit allt tryggare med åren. Inte minst när han talar personligt, som vid dagens sommartal om sin egen resa från fosterbarn till socialdemokratisk toppolitiker, är han en ledare som visar att han är grundad i värderingar och någon att lita på. Vi som vet hur uppskattad han var som Metall-ordförande för just sin förmåga att se alla och vara generös och uppmuntrande förstår att han också är mycket uppskattad som regeringschef. Även politiska motståndare som Centerledaren Annie Lööf har fått inse att om man gör upp med Löfven så står han vid sitt ord.

Löfven kom från fackföreningsrörelsens förhandlingskultur in i en politisk värld där mycket tyvärr handlar om maktspel och mediala utspel. Det blev förstås en kulturkrock. Han har ofta framstått som alltför snäll för den ökade politiska polariseringen. Samtidigt har hans förmåga att just förhandla och hans starka tro på samarbete varit en tillgång i ett allt besvärligare parlamentariskt läge. Möjligen finns en oro för att socialdemokratin kompromissar sig till döds.

Det är för tidigt att summera Löfvens politiska gärning. Han är fortfarande statsminister. Men nyheten om att det första fossilfria stålet kunde levereras till svensk bilindustri som kom i veckan är en illustration till en av hans viktigaste insatser. Industrialisten Löfven har sett till att Sverige nu kan ta ledningen i den gröna omställningen där industrin utgör en avgörande motor.

Den reindustrialisering som nu sker i norra Sverige är oerhört hoppfull. För första gången på mycket länge sker nu en inflyttning till exempelvis Skellefteåtrakten där batterifabriken Northvolt etablerats. Att Sverige dessutom klarat coronakrisen såpass bra handlar om Löfvens snabba åtgärder för att rädda jobben med korttidspermitteringar, justering av A-kassan och så vidare. Här finns såklart mer att göra för att få bukt med långtidsarbetslösheten, något Löfven också nämnde i sommartalet.

Att Löfven också i sitt sommartal återigen markerar tydligt att Socialdemokratin alltid kommer att bekämpa högerextremismen och alltid värna människovärdet hör till hans signum. Hans klara ställningstagande mot rasism och antisemitism och upprätthållande av anständighetens gräns gentemot SD är en hoppfull ledstjärna i ett Europa där mörkret stundtals ser ut att sänka sig över den liberala demokratin.

Som sagt, nu är inte tid för att summera Löfvens politiska arv från de sju år han varit statsminister och nio år som S-ledare. Hösten kommer fortsatt att bli en prövning för hans samarbetande ledarskap och för en socialdemokrati som är trängd från både höger och vänster.

Nu börjar jakten på en ny partiledare. S-kongressen i höst blir avgörande både för den framtida politiska inriktningen och för hur valrörelsen ska ledas. Det finns en längtan efter en tydlig idépolitiker som kan förklara vad socialdemokratin är på 2020-talet. Men det är minst lika viktigt att socialdemokratin börjar tänka ut nya politiska reformer för ett solidariskt och långsiktigt hållbart samhälle.

Var tid har behov av just sitt ledarskap men ett är säkert pragmatismen som Löfven har i sitt DNA kommer att vara en fortsatt viktig ledaregenskap för en S-ledare även framöver. Det är varken ”peka med hela handen”-ledaren eller den dogmatiska agitatorn som socialdemokratin behöver. Framförallt behöver socialdemokratin utveckla sin folkrörelsesjäl där medlemmarnas förmåga att tänka och göra politik betyder minst lika mycket som dess ledare.

Det blir en spännande politisk höst.

En kommentar till “Löfvens samarbetande ledarskap behövs

  • Samförstånd och kompromisser i all ära, men ibland behövs konflikt också så att man inte blir en dörrmatta!
    Man måste ta konflikter för att opponenten förstår att man inte tummar på sin ideologi. Att man står upp för sina medlemmar. Medborgarna förstår inte detta med att lägga sig platt och sedan kalla detta för en kompromiss!

    Det blir ju missvisande. Och folk är inte korkade om man nu tror detta inom politiken. Folk vill ha tydlighet och klara besked. Inte dimridåer som har blivit alltför vanligt i dagens politiska spel.
    Makten är inte allt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Det är alltid individen det är fel på

Det är alltid individen det är fel på

Där ni politiker borde prata om samhällets ansvar läggs fokus i stället på individen som på olika sätt ska skärpa sig, skriver Natalia Sparrelid.

Sorg över Almedalen

Almedalen har sorg. Onsdagen den 6 juli mördades Ing-Marie Wieselgren, SKR:s psykatrisamordnare mitt i Visby.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Mitt Almedalen

Mitt Almedalen

Helle Klein deltar i Almedalen igen efter två års uppehåll. Här är programmet.

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

EU riskerar i sin iver att reformera arbetsmarknaden, att äventyra välfungerande delar av densamma, skriver Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.